För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Krafttag för ett bättre företagsklimat

Publicerad 25 nov 2016
– nu ska Sala klättra i rankingen!

Sala har i många år legat i botten av Svensk näringslivs ranking över företagsklimatet i landets 290 kommuner. Nu ska det bli ändring på det – Företagarna Sala har beslutat att ta krafttag för att Sala ska lyfta i rankingen.

Det var den 31 augusti som styrelsen för Företagarna Sala beslutade att den 1 september börja arbeta mer konstruktivt i ett projekt kallat Företagsamma Sala.

Magnus Eriksson frikopplades som ordförande för att under sex månader leda projektet Företagsamma Sala.

Sala låg då på 244:e plats i näringslivsrankningen och bara några dagar senare kom årets rapport – som visade att Sala fallit ytterligare tio placeringar.

– Nu ska vi ta krafttag för att vända skutan och närma oss varandra, säger Magnus Eriksson.

I tisdags höll ett nystartsmöte i Blå salen. Ett 40-tal politiker, tjänstemän och företagare deltog.

– Alla verkade nöjda med närvaron och det som sades, säger Magnus Eriksson.

LÄS OCKSÅ: Sala kommun mest företagsamt

Patrik Nilsson, chef för analys och opinion på Företagarna, var moderator på mötet. Även Filip Thunborg, från analys och opinion på Företagarna, deltog i mötet.

De berättade bland annat att Företagarna på riksnivå valt ut Sala som en av fem försökskommuner i en ny modell som ska byggas.

– Vi har valt ut fem försökskommuner som ligger långt ner på rankingen. Vi ska åka runt till dem och sedan ta fram en modell, där vi redogör hur kommunerna kan påverka till ett bättre företagsklimat, säger Filip Thunborg.

Efter lite information från Patrik Nilsson och Filip Thunborg fick mötesdeltagarna lista områden som Sala kan bli bättre på. Sex av dem valdes ut för workshops och deltagarna delades in i sex grupper med ansvar för varsitt ämne.

De sex områden var: Salas attraktionskraft, skolan och kopplingen till näringsliv, illojal konkurrens, infrastruktur, kommunal service och till sist attityder och dialog.

Många konkreta förslag och åsikter kom fram vid grupparbetena.

– Vi talade om attityder och dialog. Vi har allt att vinna på att fördjupa dialogen och samtalen. Från kommunens sida behöver vi företagen. Vi tar bollen med att jobba vidare till ett blomstrande näringsliv och bli en ännu bättre kommun. Det krävs att vi gör det tillsammans, säger kommunalrådet Carola Gunnarsson (C).

LÄS OCKSÅ: Trots framgångsrikt arbete läggs Företagarcentrum ner

På ämnet illojal konkurrens kom kommunen under mötet fram till att inom samhällsbyggnadskontoret kan tjänster utföras av näringslivet i stället för av kommunen.

...

I början av nästa år kommer Företagarna att bjuda in till ett uppföljningsmöte och då ska en konkret handlingsplan presenteras.

 

Läs artikeln i sin helhet här>> Sala Allehanda 20161125 av Mikael Stenkvist

Taggar
Fler nyheter från Företagarna