För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: Storregioner - vem har tänkt på företagarna?

Publicerad 9 nov 2016
Diskussionen om att dela upp Sverige i storregioner har varit på tal ett flertal gånger. Av olika anledningar har det inte blivit verklighet.

Nu var det dags att ytterligare lägga ett förslag på is. I arbetet med att se över landets regioner har man helt glömt bort företagarperspektivet. Hur kommer företagare runt om i landet påverkas? Vilken konsekvensanalys är gjord?

Vi anser att utredningen ledd av Barbro Holmberg primärt utgått från samhällsutvecklingen för att effektivisera och stärka sjuk- och hälsovård och helt missat den faktor som idag skapar jobb och tillväxt, nämligen små och medelstora företag. Förslaget saknar diskussion kring, och underlag för, vilka konsekvenser regionförändringen får för det lokala och regionala näringslivet. Detta känns mycket märkligt och kan komma att få stora konsekvenser för näringslivet i hela landet.

Företagarna Mälardalen representerar cirka 3200 företagare. Vår utgångspunkt är att fler ska få möjlighet att förverkliga sina idéer och driva företag som anställer fler människor. Därför är det av yttersta vikt att ge alla företag, oavsett storlek, goda förutsättningar att verka i Mälardalen eller andra delar av landet. 99 procent av samtliga bolag i privat sektor i Sverige är små företag med färre än 50 anställda.

Mycket av förutsättningarna för regional utveckling av ekonomi och tillväxt avgörs alltså på lokal och regional nivå och är därmed avhängig av hur väl förutsättningarna anpassas för att främja de mindre företagen. Utgångspunkten i indelningskommitténs delbetänkande gällande det svenska näringslivet är vikten av stora multinationella företag, men kommittén nämner inte med ett ord de mindre och växande företagens betydelse för den lokala/regionala tillväxten och tar heller inte hänsyn till den potentiella innovationskraft som existerar i dessa företag. Det är oroväckande att förslaget bygger på underlag som inte kartlagt eller tagit hänsyn till småföretagen. Utan oss har vi alltså inga gemensamma medel att upprätthålla vår välfärd hur stora eller små regioner vi än har.

Vi ser i dag större arbetsmarknadsregioner. Människor arbetar och företag verkar i betydligt större geografiska områden än tidigare. Små och ägarledda företag gör självfallet gränslösa affärer, oavsett om det är en kommun-, läns- eller nationsgräns som passeras, men de har samtidigt ofta en stor lojalitet och ett djupt ansvarstagande med aktivt beslutsfattande som ofta främjar den bygd de verkar i. Även kollektivtrafiken, transporter, kompetensutveckling och andra välfärdstjänster spelar stor roll för lokalt/regionalt näringsliv. Utan vetskap kring de små företagens förutsättningar haltar analysen kring hur regional indelning påverkar den regionala tillväxten.

En konsekvensanalys för hela näringslivet måste komplettera utredningen om och när frågan lyfts igen för att få en korrekt och tillförlitlig helhetsbild av regionindelningens långsiktiga följder – innan beslut kan tas i frågan. För Sveriges, företagens och välfärdens skull.

Catarina Hagstrand
ordförande Företagarna Nyköping-Oxelösund
Christine Blomqvist-Gyllby
ordförande Företagarna Strängnäs-Mariefred
Mattias Forss
ordförande Företagarna Katrineholm Flen Vingåker
Per Vannesjö
ordförande Företagarna Mälardalen
Pär Åkerberg
ordförande Företagarna Trosa-Gnesta
samt ytterligare åtta företrädare från Södermanland, Västmanland och Uppland

Publicerad på Sörmlands nyheter 20161109

Fler nyheter från Företagarna