För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vad innebär Trumps seger för företagen?

Publicerad 9 nov 2016
Efter en oerhört jämn valnatt står det klart att republikanen Donald Trump blir USA:s nästa president. Vad innebär valresultatet för företagandet i Sverige?

Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg är förvånad över Trumps seger:

-Resultatet kommer givetvis som en stor chock, särskilt eftersom Clinton tycktes inneha ledningen i mätningarna. Nu ser vi att marknaderna reagerar på samma sätt som i somras då Storbritannien röstade för att lämna EU.

Konjunkturläget påverkas

Den värsta turbulensen på börsmarknaden är förhoppningsvis övergående, tror Daniel Wiberg. Men även på längre sikt kommer Trumps politik få stor påverkan på omvärlden, inklusive den svenska ekonomin.

 -Framförallt påverkas givetvis företag som har direkt handel eller samarbete i USA. Långsiktigt påverkas dock hela det internationella konjukturläget.

-Samtidigt tror jag inte att Trumps politik som president blir fullt så tokig som hans kampanj. Men helt klart finns det stora frågetecken både kring hans politik och kring vilja effekter denna kommer få på omvärlden.

Läs mer om hur företagen kan påverkas av USA-valet här.

Lyssna på P3-sändningen med Christoffer Lewinowitz, regionchef på Företagarna Kronoberg:  "Jag möts av en lugn bild"

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna