För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Politiska segrar 2015

Publicerad 23 dec 2015
Företagarnas viktigaste uppgift är att arbeta för ett bättre företagsklimat i Sverige. Under 2015 har vi gjort flera stora framsteg, dels vad gäller att lyfta upp viktiga frågor på den politiska agendan, dels vad gäller att motarbeta skadliga politiska förslag. Nedan följer en sammanfattning av några av de opinionsbildande aktiviteterna som Företagarna engagerat sig under 2015.

SPECIALVÄG TILL FÖRSÄKRINGSKASSAN

Framöver kommer en särskild grupp handläggare hos Försäkringskassan specifikt att arbeta med företagsfrågor relaterat till socialförsäkringssystemet. Företagarna har länge drivit frågan om att Försäkringskassan måste vara mer tillgänglig och att de ska möta företagares behov bättre. Det kommer erbjudas ett speciellt telefonnummer för företagare där speciellt utbildad personal kommer att vara behjälplig. Det kommer även utvecklas möjligheter för personliga webbmöten för snabbare hantering.

Läs mer här!

 

POLITISKT VINST MIGRATIONSUPPGÖRELSEN

I migrationsuppgörelsen föreslår sex riksdagspartier, dels att yrkesintroduktionsavtalen även ska inkludera företag som inte har kollektivavtal, dels att rut ska utvidgas.

Det är två steg i rätt riktning och ett direkt resultat av vårt arbete. Självklart motsätter vi oss dock att regeringen fortfarande vill sänka taket i rutavdraget.

Läs mer här!

 

#ROTUPPRORET

Under året har vi också drivit den uppmärksammade kampanjen ”Rotupproret” på Facebook. Inom ramen för kampanjen har företagare skickat diverse verktyg till finansminister Magdalena Andersson på finansdepartementet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20782825.ab

Dessvärre verkar regeringen inte vilja ändra sig i den frågan, men vi har gjort det jobbigt för dem att genomföra sänkningen. Det innebär att regeringen kommer tänka sig för innan de föreslår en ny reform som slår mot småföretagen. Dessutom har vi skickat starka signaler till andra partier om hur viktigt och populärt rotavdraget är.

 

FÖRÄLDRAFÄLLAN

Företagare har väldigt svårt att vara föräldralediga! Rapporten Föräldrafällan fick stor uppmärksamhet på Socialdepartementet och nu har vårt arbete äntligen börjat ge resultat! När socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tidigare i år i en debattartikel i Expressen (http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/familj/article20909909.ab) meddelade att det kommer tillsättas en föräldraförsäkringsutredning, var rubriken ” Företagare ska också kunna vara barnlediga”. I artikeln refererade hon flitigt till vår rapport och lovade att ett stort fokus kommer att ligga på att förbättra företagares förutsättningar.

 

KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Svårigheter att hitta rätt kompetens är ett stort tillväxthinder idag och det är därför mycket glädjande att Företagarna fått medel från Europeiska socialfonden för att göra en inventering av småföretagens faktiska kompetensbehov.

 Läs mer här!

 

TVÅ INTEGRATIONSPROJEKT

Vi har också två integrationsprojekt på gång, (Praktikplatser för asylsökande och Nyanländ-företagande) som vi hoppas kunna starta till årsskiftet. Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och flera andra aktörer har visat stort intresse!

Läs mer här!

 

HÅLLBARHETSRAPPORT

Vi kommer erbjuda småföretag ett skräddarsytt självskattningsverktyg: Nyligen lanserade vi också en hållbarhetsrapport och för att lösa de problem som lyfts fram i rapporten, kommer vi under nästa år att erbjuda småföretag ett skräddarsytt självskattningsverktyg för att bedöma verksamhetens styrkor och svagheter inom en rad hållbarhetsaspekter.

Läs rapporten här!

 

FINANSIERING

I början av 2016 lanserar vi en finansieringsportal för alternativa finansieringskällor:

Vi jobbar ihärdigt med att avhjälpa svårigheterna för småföretagen att få finansiering. I början av året lanserade vi en finansieringsrapport om detta och vi har nu tagit nästa steg i arbetet. Efter årsskiftet lanserar vi en finansieringsportal där företagare enkelt ska kunna hitta alternativa finansieringskällor när banken säger nej. Våra medlemmar erbjuds dessutom en extra förmånlig deal av de finansieringsföretag som presenterar sig på sidan.

 

SKATTEFRÅGOR

Vi bevakar och driver även en rad olika skattefrågor. Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch medverkar för närvarande i utredningen om skatteregler för incitamentsprogram (även kallad utredningen om personaloptioner) och utredningen om skatteregler för fåmansföretagare. Båda utredningarna ska vara klara under 2016. Dessvärre är inriktningen på den senare utredningen att förslagen ska leda till ökade skatteintäkter för staten, men vi gör vad vi kan för att motverka detta.

 

FÖRENKLING AV MOMS

Vi har också lämnat förslag om fler förenklingar och förbättringar på momsområdet. Det gäller dels införande av en omsättningsgräns på 100 000 kr innan företagen tvingas hantera moms. Nästan alla EU-länder har en omsättningsgräns. Vi driver även ett krav på att de minsta företagen ska kunna redovisa inkomster och moms kontantmässigt även i bokslutet. Idag gäller detta bara under löpande år, men fordringar och skulder måste tas upp i årsbokslutet och då blir det ofta fel.

Vi menar också att avdragsförbudet för moms som är kopplad till ”stadigvarande bostad” är onödigt och bör avskaffas. Det räcker med förbud mot momsavdrag för personliga kostnader. Nuvarande regler är förlegade och hindrar exempelvis företag som vill hyra ut till flyktingboenden. Avdragsförbudet gör också att små företag med kontor i bostaden inte får avdrag för moms på inventarier i detta arbetsrum. Detta drabbar de minsta företagen och dem som ligger på landsbygden och som inte har möjlighet att hyra kontorslokal.  

Moms på företagsbilar är en fråga som vi drivit länge. Idag får de flesta företag inte lyfta moms på inköp av personbilar som används i verksamheten. Den som hyr bil får dra av 50 % av momsen. För att få lyfta hela momsen på inköp av lätta lastbilar (över 3 500 kr tjänstevikt) krävs att det finns en ”luftspalt” mellan förarhytten och skåpkarosseriet. Det är inte alltid sådana bilar passar bäst i verksamheten! Företagarna menar att företagsbilar som behövs och används i verksamheten ska ge rätt till fullt momsavdrag. Det är inte meningen att momsen ska vara en kostnad för företag som driver en momspliktig verksamhet.    

Företagarna bevakar också hur Skatteverket arbetar, och har kritiserat deras olika samarbeten med olika branschorganisationer, vars kunder erbjuds gräddfiler genom färre besök av Skatteverket. Det är både en risk för rättssäkerheten och innebär att konkurrensen mellan olika konsulter snedvrids.

 

HÖGKOSTNADSSKYDD SJUKLÖNEKOSTNADER

Företagarna har varit med och drivit fram bättre högkostnadsskydd för sjuklönekostnader, anpassning av deklarationstidpunkten för de minsta företagen som redovisar moms årsvis, enklare hyresmoms, högre gräns för att företagen ska kunna använda förenklad faktura och enklare momsregler vid import från länder utanför EU.

 

AVSKAFFNING FÖRETRÄDARANSVAR

Vi driver också avskaffande av det skatterättsliga företrädaransvaret som innebär att vd och styrelse i ett aktiebolag kan bli personligt ansvariga för bolagets skatter.

Företagarnas konkurrensexpert Ulrica Dyrke har också fullt upp. Nyligen kom den glädjande nyheten att regeringen backar i fråga om att stoppa kravet på att alla landsting ska erbjuda valfrihet i fråga om primärvård (vårdcentraler). Denna fråga tas bort från utredningen om vinster i välfärden. Detta är glädjande och något som Företagarna har arbetat för. Beslutet innebär att medborgare i hela landet kommer att ha fortsatt möjlighet att själva välja vårdcentral. Valfrihetssystemet är betydelsefullt för möjligheten att etablera nya vårdcentraler och skapa kvalitetskonkurrens till nytta för medborgarna. Idag drivs många vårdcentraler av små privata vårdföretag och denna mångfald är viktig att värna.

Läs mer här!

 

UTREDNING AV KOMMUNERS VERKSAMHET

Vi kan också glädja oss åt ett välkommet utredningsförslag om kommuners verksamhet. Det ena förslaget innebär att det ska införas bättre möjligheter för företag att begära s.k. laglighetsprövning av kommunala beslut. I dagsläget får endast medborgare och den som äger fast egendom i kommunen överklaga – med de föreslagna reglerna blir det även företag som driver näringsverksamhet i kommunen.

Det andra förslaget innebär att kommunfullmäktige ska anta ett program som innefattar mål och riktlinjer samt styrning och uppföljning inte bara av externa utförare, utan även av angelägenheter som bedrivs av kommunen i egen regi. Detta skapar förutsättningar för mer konkurrensneutral situation.

Dessa båda förslag välkomnas och är något vi på Företagarna har arbetat för. 

Läs mer här!

 

OFFENTLIG UPPHANDLING

Högt på agendan ligger också lagförslaget om villkor enligt kollektivavtal i offentlig upphandling. Vi tycker inte att det bör genomföras. Vi värnar givetvis schyssta villkor för de anställda, men ser stora problem med det presenterade förslaget, som kommer att komplicera den offentliga upphandlingen och allvarligt försvåra för små företag utan kollektivavtal. Vi anser att förslaget inte bör genomföras. Huvudpunkterna i våra synpunkter är:

- att det föreslagna systemet gör offentlig upphandling dyrare och mer komplicerat - att det föreslagna systemet innebär ökad komplexitet och minskat antal anbud från små företag - att uppställa kollektivavtalsvillkor som bortser från innehållet i lagstiftning skapar rättsosäkerhet – särskilt för företag utan kollektivavtal  - att förslaget att det för utstationerande anbudsgivare ska kunna gälla andra villkor än för övriga anbudsgivare inte är likabehandlande och sannolikt strider mot EU-rätten - att förslaget att en myndighet ska avgöra minimilön är mycket olämpligt - att ett mer transparent och lätthanterat system behövs.

Läs remissvaret här!

 

JOBBUPPHANDLINGAR KRÄVER OMDÖME OCH EFTERTANKE

 Vi anser att upphandlingskrav på företag att vid utförandet av kontraktet sysselsätta personer som står långt från arbetsmarknaden innebär stora utmaningar och måste ställas med stor försiktighet. Stora risker finns inte minst för undanträngningseffekter och snedvriden konkurrens. Företagarnas undersökningar visar att det finns en påtaglig skepsis till denna typ av kravställande bland de små företagen. Risken för undanträngningseffekter för små företag i offentlig upphandling är uppenbar. Om denna typ av krav ska ställas, så måste det ske med omdöme och eftertanke. Incitamentskrav som öppnar upp för att fånga upp företagens egen drivkraft är generellt bättre och lättare att hantera för företagen än krav som innebär ett direkt åtagande.

Lär mer här!

 

FACKLIGA KONTROLLANTER ENLIGT ”VITA JOBB-MODELLEN” KRITISERAS

Vi har kritiserat ”Vita jobb-modellen”,där LO:s fackliga förtroendemän ställer upp som ”gratiskonsulter” åt kommunen för att granska de företag som levererar varor eller tjänster till kommunen. Vita jobb-modellen har använts i Malmö stad, men börjar nu diskuteras på olika håll i landet. Vi ifrågasätter att fackliga ombudsmän ges så långtgående befogenheter och vi befarar att företag kommer att avstå från offentliga upphandlingar som bygger på denna modell. Om inte kommunen kan sköta uppföljningen i egen regi så bör detta upphandlas:http://www.dagenssamhalle.se/debatt/vita-jobb-pa-fel-saett-17454

 

VÄLFÄRDSSEKTORN: FOKUSERA PÅ KVALITETEN OCH INTE PÅ ORGANISATIONSFORMEN

Genom välfärdsutredningen sätter regeringen ideologiskt motstånd mot vinster framför brukarnas valfrihet och de studier som visar att privata välfärdsaktörer ofta ligger högt i kvalitetsmätningar. Man bör sätta fokus på rätt saker – fokusera på kvaliteten i stället för organisationsformen. Med genomtänkta ersättningssystem och kvalitetskrav samt en uppföljning av verksamheterna kan offentlig sektor styra incitamenten hos aktörerna på välfärdsmarknaden. Fokus borde ligga på att följa upp kvaliteten i verksamheten oavsett om den är offentlig eller privat.

Läs mer här!

 

ACCEPTABELT FÖRSLAG OM STÄRKT KONSUMENTSKYDD VID TELEFONFÖRSÄLJNING

Mot bakgrund av att omfattande missnöje och problem hos konsumenterna med telefonförsäljning har vi accepterat ett utredningsförslag om att införa skriftlighetskrav när företag på eget initiativ ringer konsumenter i försäljningssyfte. Förslaget innebär att företaget skriftligen ska bekräfta sitt anbud och att ett avtal ingås genom att konsumenten skriftligen accepterar anbudet. Enligt utredningsförslaget ska den bekräftande kommunikationen mellan näringsidkaren och konsumenten ske via vanligt brev, e-postmeddelande eller sms. Vi har accepterat förslaget under förutsättning att samtliga dessa allmänt tillgängliga kommunikationsmedel tillåts. I fråga om telefonförsäljning riktad till småföretagare ställer vi oss bakom att det överlåts till näringslivets parter att förhandla om (typ) NIX-registrering:

Läs mer här!

 

ÖVERSIKT: RAPPORTER VI SLÄPPT UNDER ÅRET:

 

-          Småföretagsbarometern (riksrapport + 21 länsrapporter): Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen.  Viktig och pålitlig rapport som sätter småföretagens tillväxthinder på den lokala, regionala och nationella politiska agenda

-          Hållbara företag bygger framtiden: Rapporten är baserad på en panelundersökning som skickades till nästan 4000 medlemmar i Företagarnas panel (info och anmälan:http://www.foretagarna.se/Opinion/Foretagarnas-Panel/). Rapporten är en unik kartläggning av småföretagens hållbarhetsarbete.

-          Finansieringsrapport: Småföretagen vill växa - men saknar finansiering:Rapporten är baserad på en panelundersökning som skickades till nästan 4000 medlemmar i Företagarnas panel (info och anmälan: http://www.foretagarna.se/Opinion/Foretagarnas-Panel/). Rapporten visar hur de svenska småföretagen finansierar sig och att de upplever betydande svårigheter med att få finansiering till sin verksamhet och för investeringar. Företagarna föreslår konkreta åtgärder i rapporten.

-          Föräldrafällan - Vill du vara företagare eller förälder? Rapporten är baserad på en panelundersökning som skickades till nästan 4000 medlemmar i Företagarnas panel (info och anmälan: http://www.foretagarna.se/Opinion/Foretagarnas-Panel/) och på statistik från SCB och Försäkringskassan. Rapporten visar att majoriteten av alla företagande småbarnsföräldrar tvingas bryta mot reglerna. Företagarna föreslår konkreta åtgärder i rapporten.

-          Årets Företagare Kommun (ÅFK) (riksrapport + 21 länsrapporter): ÅFK är en årlig undersökning som genomförs av Företagarna och UC. Den mäter hur företagen i samtliga svenska kommuner utvecklats under det senaste året. Den kommun där företagen utvecklats bäst vinner. Vi utser en kommun-vinnare för riket totalt och en kommun-vinnare för varje län. Vi utser också en uthållig-vinnare som vuxit bäst under de senaste fem åren.

-          Företagande i din kommun (284 kommunrapporter): Företagarna har tagit fram en rapport för 284 av Sveriges 290 kommuner som beskriver företagandet i din kommun pga statistik från olika källor. Syftet med rapporten är att skapa förståelse och medvetenhet hos politiker i Sveriges kommuner om relevansen småföretagen har för kommunen.

-          Offentligt upphandling (arbete pågår): Rapporten är baserad på en panelundersökning som skickades till nästan 4000 medlemmar i Företagarnas panel (info och anmälan:http://www.foretagarna.se/Opinion/Foretagarnas-Panel/). 

-          Soloföretagare (arbete pågår): Under hösten gjorde Företagarna en stor undersökning bland medlemmar som driver ett företag själv (utan anställda). Företagarna vill bli ännu bättre på att lyfta frågor som gäller just soloföretagare (som är en viktigt och växande grupp), och därför gjorde vi kartläggningen av soloföretagare, så att vi kan utveckla vår tjänster och vår policy.

-          Internationalisering (arbete pågår): Rapporten är baserad på en panelundersökning som skickades till nästan 4000 medlemmar i Företagarnas panel (info och anmälan:http://www.foretagarna.se/Opinion/Foretagarnas-Panel/) Syftet med undersökningen är att kartlägga småföretagens internationalisering och nyttjande av offentligt internationaliseringsstöd, och att få deras åsikter om hur stödet upplevs och vilken typ av stöd som skulle behövas för att underlätta att engagera sig mer i internationella verksamheter.

-          Generationsväxling (arbete pågår): Rapporten är baserad på en panelundersökning som skickades till nästan 4000 medlemmar i Företagarnas panel (info och anmälan:http://www.foretagarna.se/Opinion/Foretagarnas-Panel/). Rapporten visar för hur många företag generationsväxling är eller kommer att bli aktuellt, hur svårt det kommer att bli att hitta en ny ägare och vem kommer att ta över.

-          ROT-avdraget – Sveriges största undersökning bland ROT-företagare. Rapporten är baserad på en panelundersökning som skickades till nästan 4000 medlemmar i Företagarnas panel  och till medlemmar i Sveriges Byggindustrier, EIO, Entreprenörföretagen, Glasbranschföreningen, Maskinentreprenörerna, Måleriföretagen i Sverige och VVS Företagen. Undersökning visar vilka konsekvenser ROT-företag bedömer att sänkningen av ROT-avdraget kommer att få.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna