För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretagsbarometern 2016 Jönköpings län

Publicerad 15 sep 2016
Småföretagskonjunkturen utvecklas bra och den sammanvägda konjunkturindikatorn ligger över riksgenomsnittet, på tredje plats i riket. Under det senaste året har tjänstesektorn upplevt en kraftig återhämtning. Inför nästa år förväntas en något svagare tillväxt, men fortfarande starkare än riksgenomsnittet för tjänsteföretagen. Industrin, som i årets mätning ligger på en lite lägre nivå räknar med en något högre indikator på ett års sikt. Småföretagen fortsätter att dra tillväxten i Sverige totalt sett. Det visar årets Småföretagsbarometer från Företagarna, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund.

Konjunkturen i länet är svagare än i riket som helhet. En trolig förklaring är det lokala näringslivets industristruktur. Placeringen tyder på det lokala näringslivet även fortsättningsvis behöver utvecklas och värnas på regional nivå. Trots detta är det tydligt att botten är passerad och att återhämtningen kommer att fortsätta under kommande år. Den positiva utvecklingen kan vändas av en försvagad konjunktur i Sverige eller vår omvärld.

- Detta bekräftar bilden av småföretagen som ekonomins jobbskapare, och även av det stora ansvar företagen tar i konjunkturnedgångar, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna.

En annan positiv faktor är att mer än 77% av småföretagen i länet anger att det finns goda expansionsutsikter, bäst i Sverige. Expansionsmöjligheterna hämmas dock av olika tillväxthinder. De största hindren för företagen i Jönköpings län är kompetensbrist samt höga arbetskostnader.

- Barometern visar tydligt på den tillväxtpotential som finns i länets småföretag, men också att den bromsas av olika tillväxthinder. Åt den internationella konjunkturen kan vi inte göra så mycket, vilket gör det än viktigare att genomföra åtgärder som stärker företagens tillväxtmöjligheter i övrigt, säger Fredrik Bosmyr, Swedbank.
- På lokal och regional nivå är det viktigaste att alla kommuner i länet ser till att småföretagen får förutsättningar att fortsätta gasa sig ur kurvan. Se till att offentliga upphandlingar görs för att skapa tillväxt i regionen. Se över regelkrångel och handlägg tillstånd snabbt och effektivt så att företagen bara har att trycka på gaspedalen, avslutar Boklund.

Småföretagen är Sveriges största arbetsgivare och har de senaste 20 åren svarat för 4 av 5 nya jobb i ekonomin. Åtgärder som förbättrar deras tillväxtmöjligheter är därför oerhört viktiga för framtida jobb och välstånd.

För mer information, vänligen kontakta: Frida Boklund, Företagarna 0768-86 82 99.

HELA RAPPORTEN PDF

Sammanfattning av konjunkturläget i Jönköpings län

  • Småföretagskonjunkturen utvecklas bra och den sammanvägda konjunkturindikatorn ligger över riksgenomsnittet, på tredje plats i riket. Under det senaste året har tjänstesektorn upplevt en kraftig återhämtning. Inför nästa år förväntas en något svagare tillväxt, men fortfarande starkare än riksgenomsnittet för tjänsteföretagen. Industrin, som i årets mätning ligger på en lite lägre nivå räknar med en något högre indikator på ett års sikt.
  • Sysselsättningstillväxten har ökat i Jönköpings län sedan fjolårets mätning. Ökningen beror på att tjänstesektorn anställer i snabbare takt. Industriföretagen visar en lite svagare sysselsättningstillväxt. Förväntningarna framåt är optimistiska och företagen tror på en fortsatt ökad sysselsättning kommande året. Nettotalet förväntas ligga stiga till 21 på ett års sikt, vilket är i nivå med riket (20).

  • Orderingången för länets småföretag har utvecklats starkt positivt sedan 2012. Tillväxttakten för orderingången i Jönköpings län är nu högre än riksgenomsnittet. Förbättringen beror framförallt på en ökad orderingång till industrisektorn. Endast vart sjätte industriföretag anger att orderstocken har minskat. Trots detta så ligger ordertillväxten i industrisektorn lite under riksgenomsnittet för industrin. För tjänstesektorn är förhållandet det omvända och företagen i Jönköpings län har en ordertillväxt som är bättre än rikssnittet. Båda sektorerna tror dock på en svagare utveckling av orderingången det kommande året.

  • Omsättningstillväxten i Jönköpings län har ökat sedan 2013. Det är tjänsteföretagen i länet som drar utvecklingen. Nettotalet 39 är något över landet i genomsnitt (nettotal 33). Industrin har upplevt en svagare tillväxt i omsättningen och utvecklingen ligger lite under riksgenomsnittet. Inför det kommande året är tjänsteföretagen också relativt sett mer optimistiska än industriföretagen. Tjänstesektorn förväntar en fortsätt tillväxtökning, medan industriföretagen tror att tillväxten mattas av något.

  • Totalt sett i länet är det 41 procent av företagen som uppger en ökad lönsamhet. Från 2015 har lönsamheten i industriföretagen i Jönköpings län försvagats sig kraftig. Tjänsteföretagens lönsamhet har dock stigit mycket under motsvarande period. Både industri- och tjänsteföretagen i länet är relativt sett mer optimistiska om utvecklingen framöver än riksgenomsnittet.

  • Företagen i Jönköpings län upplever de bästa möjligheterna att växa framöver i hela riket. Hela 77 procent av företagen i länet anser att de har goda utsikter att expandera på sikt. Det är en stor förbättring jämfört med 2015 års mätning. Tjänstesektorn har en mer positiv syn på framtidsutsikterna än industriföretagen.
  • Brist på lämplig arbetskraft är fortsatt det enskilt största tillväxthindret som länets mindre och växande företag upplever. Drygt vart fjärde företag (28 procent) uppger detta som största hinder. Många företag anser också att en tuff konkurrenssituation utgör det mest betydande tillväxthindret. Höga arbetskraftskostnader hamnar på tredje plats med 13 procent av företagen som upplever detta som största expansionshinder.

  • Den svaga inhemska konjunkturen är den största konjunkturrisken enligt 38 procent av företagen i länet. Den följs av internationella konjunkturen (18 procent) samt ökade energi- och råvarupriser (12 procent).

  • Den största politiska risken är potentiellt höjda arbetskraftskostnader och arbetsgivaravgifter vilket anges av 29 procent av Jönköpings alla företag. 27 procent av företagen ser även ökade skattekostnader som en risk.

Fler nyheter från Företagarna