För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sommarbrev från Frida Boklund regionchef i Jönköping och Östergötlands län

Publicerad 28 jun 2016
Det har varit en intensiv vår fylld av opinionsarbete, rapporter, ny statistik och nya verktyg. Våren har präglats av diverse olika förslag för att få företagare att vilja anställa fler. Logiken och förslagen har varit av helt olika karaktär, de flesta inte alls företagarvänliga.

Det förslag/hot som har tagit upp den största tiden är det om ökat sjuklöneansvar för arbetsgivaren. Förslaget innebär ytterligare en belastning. Vi är helt emot detta, men, jag vill verkligen påpeka att det just nu ligger på bordet som ett förslag (kanske snarare ett hot). Sverige dras med ökande ohälsotal och viljan är att få ner dessa. I våra analyser kan man tydligt se att ohälsan är störst på de stora och i de offentliga arbetsplatserna och förslaget kommer slå mest mot de mindre företagen. Alltså ett solklart fall av bristande logik i framtagandet av förslaget. Företagarna jobbar vidare och finns med i de diskussioner som pågår. Vi har folk i arbetsgruppen, men de är belagda med sekretess vilket gör att vi inte har fått tillgång till några detaljer. 

Vi har också arbetat mycket med integration. Det är just nu i särklass Sveriges största utmaning. Vi tror att denna utmaning måste vi alla lösa tillsammans. Företagarna finns med i nationella, regionala och lokala sammanslutningar för att bidra där vi kan bidra, men också för att stoppa vansinniga förslag som skulle innebär ytterligare belastningar för företagare.

Här följer en sammanfattning på andra spännande initiativ och möjligheter som du som medlem i Företagarna kan dra nytta av.

Företagarnas Affärsnätverk

Företagarna har i samarbete med Offerta lanserat det första digitala affärsnätverket. Företagarna har 70 000 medlemmar och nu finns möjlighet att göra affärer utanför den egna kommunen genom affärsnätverket. Medlemsregistret är publicerat och sökbart. Detta gör att vem som helst kan nyttja Företagarnas medlemsstock för att hitta en samarbetspartner. Vem som helst kan be om att få ett arbete gjort inom nätverket men endast medlemmar kan lägga offert på publicerade uppdrag. 

Läs mer om nätverket här och skaffa din kostnadsfria profil idag: http://www.foretagarna.se/Medlemsformaner/affarsnatverket/

Företagarnas Ansvarskod

Alternativet till kollektivavtal, det är Företagarnas ansvarskod. Majoriteten av småföretagare har inte kollektivavtal men detta innebär inte att de inte ger schyssta villkor till sina anställda. Småföretagare upplever det krångligt, dyrt och allmänt resurskrävande att skaffa kollektivavtal men de ger ofta likvärdiga (om inte bättre) avtal till sina anställda. Företagarnas ansvarskod som kommer gå upp för beslut under Företagarnas kongress 26-27 maj. Företag som väljer att förbinda sig till Företagarnas ansvarskod kommer att uppfylla vissa villkor gentemot alla anställda på företaget, vilket skrivs in i anställningsavtalet. Koden förbinder bland annat företaget att:

  • Arbeta systematiskt och långsiktigt för en god arbetsmiljö
  • Se till att gällande arbetstidslagstiftning följs samt erbjuda alla anställda semester enligt semesterlagen, till skydd för de anställda.
  • Lön och andra ersättningar är skäliga. Företaget förbinder sig att se över löner och ersättningar årligen, vilket också är gängse praxis på arbetsmarknaden.
  • Teckna och vidmakthålla ett brett trygghetspaket som ger ett gott skydd för de anställda när det gäller: Sjukdom, arbetsskada, liv, och avsättning till tjänstepension. Vår målsättning är också att inkludera ett modernt föräldralönetillägg och omställningsstöd i försäkringspaketet.

Soloföretagare

32% av soloföretagare vill anställda. Det visar en undersökning som Företagarna genomförde i november och som publicerades i våras. Däremot upplevs det krångligt och riskfyllt att anställa. Många soloföretagare vågar inte ta steget att expandera på grund av alla risker med att ta till sig ansvaret för en annan människas ekonomi. Underlättar vi för soloföretagare och hjälper dem anställa kan vi inom något år ha skapat 4 800 arbetstillfällen i Sverige. 
Rapporten finns här: http://www.foretagarna.se/Opinion/Nyhetsarkiv/2016/februari/ensamforetagare/


Finansieringsrapport

Finansieringshinder lägger krokben för många företag som vill växa och anställa. Men det finns åtgärder som kan riva många av de hinder företagen upplever. Nära 60 procent av alla företag som behöver extern finansiering upplever att det är svårt att få finansiering till investeringar. Att stödja tillgången till finansiering är därför av stor betydelse för att fler företag ska kunna utvecklas och växa genom arbetstillfällen och värdeskapande. I vår finansieringsrapport presenterar vi sju förslag för att underlätta finansiering för små- och medelstora företag. Läs förslagen och rapporten här: 
http://www.foretagarna.se/Opinion/Rapporter/2016/finansieringsrapport-2016/

Ägarskifte

Mer än var femte småföretagare räknar med att dra sig tillbaka från sitt företag inom de närmsta fem åren. Det innebär närmre 200 000 företag om vi räknar med soloföretagare. Sverige står i behov av fler framgångsrika företag och genom att underlätta och hjälpa företagare genomföra en generationsväxling kan vi bibehålla dessa företag. 32% tror dock att det mest sannolika är att företaget läggs ner när företagaren väljer att dra sig tillbaka. Detta skulle innebära flera arbetstillfällen och företag som vi i Sverige blir av med inom de närmsta fem åren. Läs vår undersökning och tips för hur vi kan underlätta generationsväxling i företag här:http://www.foretagarna.se/Opinion/Rapporter/2016/agar--och-generationskiften-i-foretag/

Remisser

Företagarna har (likt tidigare år) varit aktiva med remisskrivande under 2016. Här är de remisser vi skrivit hittills under året (med länk till texten):

  • Omsättningsgräns för mervärdesskatt - remissyttrande
  • Växa-stöd för den första anställda – sänkta arbetsgivaravgifter för enskilda näringsidkare
  • Skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror - remissyttrande
  • Lika beskattning av dieselbränsle i båtar, skepp och arbetsmaskiner inom vattenbruk, skogsbruk och jordbruk - remissyttrande
  • Uppgifter på individnivå i en arbetsgivardeklaration - remissvar
  • Promemorian om sänkt mervärdesskatt på mindre reparationer, remissyttrande
  • Promemorian avdragsrätt vid representation, remissyttrande
  • Begränsad uppräkning av skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017, remissyttrande
  • Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling - Utkast till lagrådsremiss.
  • Remissyttrande promemoria om ny definition av fastighetsbegreppet i mervärdesskattelagen
  • Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, remissvar
  • Ökad insyn i fristående skolor
  • Remissvar - Översyn av lex Laval
  • Konkurrensskadelagen – remissvar
  • Remissyttrande: Promemorian kompletteringar av RUT-avdraget

Medlemsförmån

Vi ett specialerbjudande från vår regionala medlemsförmån Atteviks.

För att använda ditt medlemskap till fullo, ta gärna en titt på alla de medlemsförmåner som du har möjlighet att nyttja http://www.foretagarna.se/Medlemsformaner/

Gå gärna in och gilla oss på Facebook! 

 

Vi önskar er en härlig sommar!

Fler nyheter från Företagarna