För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Implementera satsningen som gav ett jobb per dag

Publicerad 17 okt 2017
Det är lätt att bli frustrerad över hur mycket Arbetsförmedlingen kostar och i gengäld hur lite den i relation till detta bidrar till att förmedla jobb. Men den som vill lägga ner Arbetsförmedlingen glömmer att det är landets främsta jobbskapare som drabbas.

Småföretagen har inte samma möjlighet att anställa någon med HR-kompetens att sköta rekryteringarna eller att vända sig till bemanningsbolag. System med privata lotsar är prövat och misslyckades katastrofalt.

En nedläggning av Arbetsförmedlingen som Svenskt Näringsliv föreslår i en debattartikel i DT är i grunden ett småföretagarfientligt förslag, då det är de minsta företagen som kommer drabbas av en sådan nedläggning. Detta är allvarligt då det är i de små företagen som fyra av fem nya jobb skapats de senaste 20 åren. Det är också där en stor portion av de kommunala skatteintäkterna genereras.

Som Småföretagsbarometern visade så skriker småföretagen efter arbetskraft. Samtidigt står många människor utanför arbetsmarknaden och stampar, väntandes på att få kliva in. Någon ordentlig matchning av behovet med utbudet på arbetsmarknaden sker inte då Arbetsförmedligens uppdrag smetats ut över så många områden att kärnan - att faktiskt förmedla arbeten - tappats bort.

Lösningen finns. Receptet för en fungerade arbetsförmedling är beprövat och testat i verkligheten. I projektet Jobbsökarna som Företagarna drev tillsammans med Arbetsförmedlingen under 18 månaders tid med start i maj 2013 visades hur en framgångsrik Arbetsförmedling skulle kunna arbeta.

I projektet hade vi utplacerade arbetsförmedlare, eller Jobbsökare som vi kallade dem, vars uppdrag var att dedikerat och uteslutande jobba med uppsökande arbete, intervjua företagare och andra arbetsgivare om deras arbetskraftsbehov och matcha med utbudet. På 18 månaders tid hittades över 2000 dolda jobb i landets småföretag och över 1 000 av dessa tillsattes. Snittet var ett jobb per arbetsförmedlare och dag.

Projektet var så pass framgångsrikt att det kom ett nytt direktiv till Arbetsförmedligen där det uppsökande arbetet skrevs in. Arbetet med Jobbsökarna skulle implementeras i hela riket. Detta var för drygt två år sedan. Tyvärr har inte implementeringsarbetet fungerat som det skulle ha gjort.

Frustrationen är stor bland företagare som inte får hjälp att tillgodose sina rekryteringsbehov och bland arbetsförmedlare som får jobba med en massa andra saker än vad de trodde de skrev upp på att göra när det valde att bli just arbetsförmedlare. På vissa platser i landet har det uppsökande arbetet fått genomföras. På andra platser har det nedprioriterats.

Jobbsökarna har visat vägen för hur en effektiv arbetsförmedling kan fungera. Låt våra arbetsförmedlare som vill jobba med arbetsförmedling få göra det. Klargör och säkerställ dedikerade resurser för måluppfyllelse i vad som ska vara arbetsförmedlingens centrala syfte: att matcha och möta upp mot behovet av arbetskraft- och kompetensförsörjning.

Lisbeth Sahlin och Sohrab Fadai, regionchefer Företagarna Dalarna

Debattartikel införd i Dalarnas Tidningar 12 oktober 2017

Taggar
Fler nyheter från Företagarna