För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nytt jobb - trögt redan vid 40

Publicerad 19 jun 2017
Redan efter 40 går det sämre att få jobb via vanliga annonser - det visar en nyligen gjord undersökning. Vanföreställningar bland arbetsgivare och att äldre är dyrare kan vara orsaker.

– Det som förvånar oss är att redan vid 40-årsåldern blir det svårare att få jobb, redan så tidigt, säger Magnus Carlsson, som är en av författarna till Ifaus nya rapport (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering).

Och det statistiska sambandet är väldigt tydligt, enligt Carlsson. I studien har över 6 000 fiktiva jobbansökningar skickats till arbetsgivare som annonserat efter bland annat administratörer, kockar, lokalvårdare, butikssäljare och lastbilsförare - typiska arbetaryrken.

I en efterföljande enkät har arbetsgivare fått svara på vad de värdesätter när de anställer. Flexibilitet, anpassningsbar och initiativkraft står då högt i kurs. Av det kan man tänka sig att arbetsgivarna alltså tycker att dessa faktorer klingar av efter 40.

- Det vet vi inte lika säkert, men det är åtminstone en potentiell förklaring, säger Magnus Carlsson.

Catrine Sageryd har 13 anställda i sitt företag Mekina som säljer och reparerar elverktyg till byggbranschen. Hon anställer gärna personer som är över 40.

- Jag har inte sett något negativt med att anställa lite äldre, snarare tvärtom.

Hennes erfarenhet är att de under 30 är sjukskrivna oftare än de över 40. Allra bäst är att ha en blandning av såväl åldrar som kön och etnicitet, tycker hon.

Företagarna anser att det handlar om vanföreställningar bland arbetsgivarna - att exempelvis äldre inte skulle vara förändringsbenägna.

- Forskning visar att det är de äldsta och de yngsta som är mest förändringsbenägna, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Läs hela artikeln i Borlänge Tidning >>

Taggar
Fler nyheter från Företagarna