För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fler lärlingar behövs för välfärden

Publicerad 27 jun 2017
Att fler ska komma i arbete är avgörande om vi ska kunna bibehålla vår välfärd - en välfärd som kommer att bli allt hårdare belastad i takt med ökade pensionsavgångar och en växande andel människor i utanförskap.

Här i Dalarna är frågan extra aktuell. Vi har flera basnäringar som kräver praktiska färdigheter och vi har många mindre företag med ett allt större behov av hantverkskunnande. Det råder bland annat stor brist på personer som är utbildade till kock, fordonsmekaniker, betongarbetare, vvsmontör, undersköterska, plattsättare, styckare, målare och bagare.

Glädjande nog har Dalarnas Tidningar nyligen rapporterat om hur intresset för yrkesutbildningar verkar öka. Falu Restaurangakademi har fått fler att söka restaurangprogrammet och i Älvdalen har svetsarlinjen lockat fler tjejer. En allmän uppgång vad gäller antalet sökande till hantverksrelaterade utbildningar verkar finnas i Dalarna.

Detta är en mycket välkommen utveckling - men fler insatser behöver göras. I dag har nämligen företagen stora svårigheter att rekrytera på grund av en tidigare långvarig missmatchning mellan de utbildningar som ungdomar väljer och arbetsmarknadens behov.

Mellan 2007 och 2015 minskade antalet elever som började på yrkesprogram i gymnasieskolan dramatiskt. En nedgång skedde på omkring 45 procent, såväl i Dalarna som i övriga riket. Detta kan ha många olika orsaker, men tydligt är att attraktiviteten länge har avtagit. Kanske beror det på en rädsla hos föräldrar för att en yrkesutbildning stänger möjligheterna till högre akademisk utbildning - något som i många fall är felaktigt.

Utmaningarna kring arbetskraftsbehovet kan dock mötas med ett väl utbyggt lärlingssystem. I en skrivelse som Företagarna tillsammans med Dalarnas Lärlingsråd nyligen har tagit fram presenteras olika perspektiv på lärlingsutbildningar. Från företagshåll framträder en tydligt positiv bild av lärlingssystemen.

Vid intervjuer med handledare på företag i Dalarna påpekar nästan alla de positiva effekter som lärlingsplatserna för med sig. Behovet av en större politisk medvetenhet kring behovet av en lärlingsutbildning framträder tydligt. Tyvärr visar det sig i samma undersökning att intresset inte är lika stort från kommunalt håll.

Vi i Företagarna önskar ett ökat politiskt engagemang när det gäller lärlingsutbildningar. Vi är angelägna om att denna fråga prioriteras så att tillgången på kompetent arbetskraft kan öka innan flytt eller nedläggningar av företag blir ett faktum - något som skulle vara mycket negativt för Dalarna i synnerhet då på mindre orter.

Lisbeth Hedin-Sahlin, Företagarna Dalarna
Debattartikel införd i Falu Kuriren 27 juni 2017

Taggar
Fler nyheter från Företagarna