För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Skåne 2023

Publicerad 10 jun 2023
Juryn har sagt sitt, låt oss presentera region Skånes vinnare som nu inväntar en riktigt festlig galakväll i Stockholm till hösten. Grattis Företagarna Tomelillas imponerande vinnare – Tosselilla sommarland – Malin och Carola Cederholm och Evelina Bauer Cederholm.
Foto: Mariam Huss

Vi har pratat med vinnarna. Två av systrarna tog sig upp till våning 53 i Turning Torso medan den tredje fick ”stanna hemma”. Det var nämligen dags att slå upp nöjesparkens portar för första gången för året dagen efter prisutdelningen.

När Malin, Carola och Evelinas föräldrar aviserade att de ville dra sig tillbaka var det ett naturligt steg för styrarna att involvera sig och ta över driften av Tosselilla Sommarland.

– Vi är uppvuxna i en företagarfamilj, och i branschen. För oss är det inte bara ett företag utan en livsstil. Vi systrar har mer eller mindre alltid varit involverade i företaget men blev delägare först år 2020.

Vad är det främsta skälet till era framgångar? 

– Att företaget har tydliga mål, framåtanda och har gjort kloka investeringar. Vi lägger stort engagemang på personalen och erbjuder alla ungdomar, som anställs, en utbildning i personligt ledarskap. Vi försöker koppla våra insatser till de globala målen som ett steg mot att ungdomarna så småningom ska bli självförsörjande. Vi kan se att detta bidrar till att ungdomarna blir tryggare i sin arbetsroll vilket vi märker genom nöjda besökare.  

De är den sjätte generationen i branschen. Det började med att en av deras förfäder tillverkade en karusell som han åkte runt med. Efter hand utökades verksamheten med allt fler karuseller som ambulerade i Sverige och Norge. När sedan Tosselilla Sommarland låg ute till försäljning blev nästa steg att bedriva verksamheten där på en fast plats och avveckla det ambulerade tivolit. 

– Vi är ett litet familjeägt företag vilket är unikt i dag i branschen, de flesta nöjesparker i Sverige ägs av större koncerner. Det är också unikt att majoriteten av ägarna är kvinnor.  

Framåtanda, omtanke och målinriktning är de tre grundstenarna hos de lika många systrarna. Det som gör dem lite extra stolta är engagemanget och gemenskapen på nöjesparken.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda våra gäster en aktiv dag, massor av rörelse och minnesvärda upplevelser med familj och vänner. Att ha möjlighet att skapa trivsel på arbetsplatsen. Möjlighet till introduktion i arbetslivet för ungdomar och även introduktion för ungdomar som har olika kulturell bakgrund. 

Tosselilla sommarland är en nöjespark med stor variation på aktiviteter, allt från vattenland, motoraktiviteter, karuseller, djur och hoppkuddar till tarzanstigar och lekplatser. Ytorna är stora och det finns goda möjligheter att utveckla parken vidare.

– Tosselilla är en unik nöjespark på landsbygden som upplevs som väldigt familjär. Vi har stora grönområden och grillområden, vilket gör att många tar med sig picknick.

Vad händer framöver, vilka mål har ni?

– Öka besökarantalet, delvis genom att locka besökare från Danmark och Tyskland men även genom samarbete med övriga lokala företag och föreningar. Vi vill vidareutveckla parken genom kloka och hållbara investeringar samt förbättring av infrastrukturen i parken. Vi ska även fortsätta energieffektivisera och jobba mot att bli klimatneutrala. Samt fortsätta arbeta aktivt med introduktion av ungdomar till arbetslivet. 

Vad har varit er största utmaning som företagare och hur löste ni det? 

– Pandemin. Vi fick hålla stängt en hel säsong och skulle då överleva ekonomiskt under närmare två år utan intäkter. Företaget löste det genom att frysa alla kostnader där det gick. Vi tog även del av det stöd som erbjöds, såsom korttidspermittering och omställningsstödet. Förutom det satsade vi på olika projekt för att höja vår egen kompetens, bland annat kring de globala målen och hållbarhet. Dessutom påskyndade vi utvecklingen av digitalisering av diverse system i parken. 

Kan ni dela med er av något råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden? 

– Fortsätta kämpa även i motvind. Se förändringar på ett positivt sätt och våga ta hjälp, ensam är inte alltid stark. 

Stort grattis än en gång till systrarna som bedriver Skånes största nöjespark.

Juryns motivering:

Årets Företagare i Skåne 2023 tilldelas en trio som bedriver Skånes, och kanske Sveriges, festligaste plats. Familjer flockas år efter år till vattenparken, karusellerna, djuren och hinderbanor. Med sina 500 000 kvadratmeter, 175 000 besökare och 175 anställd per säsong är lockar de människor från hela landet till den lilla orten vilket främjar turismen. Många ungdomar har sina första sommarjobb på Tosselilla, varje år anställs över 150 ungdomar. Dessa får en utbildning i personligt ledarskap som är till hjälp i det framtida arbetslivet samt kontinuerlig coachning under sin anställningstid. Dessutom arbetar ett flertal pensionärer i nöjesparken.

På Tosselilla Skånes Sommarland AB har man lyckats nå nya nivåer på såväl omsättning och resultat efter pandemin. Restriktionerna slog stenhårt mot nöjesparkerna men det satte inte stopp för arbetet på Tosselilla som fortsatte utveckla verksamheten och sin egen kompetens för att kunna öppna med pompa och ståt.

Malin, Carola Cederholm och Evelina Bauer Cederholm tilldelas Årets Företagare i Skåne av en mycket imponerad jury. De är den sjätte generationen i branschen och har tagit över den unika familjeägda nöjesparken av sina föräldrar.

Fler nyheter från Företagarna