För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Hur hittar jag rätt mentor?

För att kunna lyckas som företagare är goda råd ovärderliga. Att arbeta med en mentor kan ge många fördelar. Men hur hittar man rätt? Det kan kännas skrämmande att ge sig ut på jakt efter en mentor men det behöver inte vara särskilt komplicerat och resultatet kan bli väldigt givande.

Lyssna på #Företagarpodden: I läromästarens spår - skaffa en mentor #företagarpodden 39

Läs även: Så blir du medlem i Företagarna

Här är fem tips på hur du hittar rätt person och bygger en långsiktig relation:

1. Förstå din målsättning och ha rätt förväntningar

En mentor ger taktisk och strategisk feedback men kan inte trolla. Så börja med att ställa rätt frågor till dig själv. Vad behöver jag lära mig? Inom vilka områden behöver jag motiveras? Ju mer insikt du har om dina egna behov desto bättre chans har du att finna rätt person.

2. Inventera ditt eget nätverk

Fokusera på människor som du känner ömsesidig respekt för och kommer väl överens med. Du behöver inte känna personen bra, men en viss bekantskap underlättar. Exkludera inte någon från en annan bransch eller generation. Ibland kan någon med ett utifrån-perspektiv besitta just den kunskap du behöver för att ta nästa steg.

3. Informellt och flexibelt

Definiera inte mentorskapet formellt när det inte är nödvändigt. De flesta mentorer vill gärna bidra med sitt kunnande men föredrar att undvika fler officiella uppdrag. Den vanligaste paradoxen är att de som du helst vill ha som stöd i ditt bolag är oftast de som är mest uppbokade på grund av sin kompetens. Avstå inte från att kontakta namnkunniga kandidater men tänk på att vara tidseffektiv för att öka chansen att de har möjlighet att ställa upp.

4. Bind inte upp er

Vissa mentorskap varar i över tio år medan andra tar slut efter sex månader. Båda kan vara väldigt givande för din verksamhet. Se till att ha en flexibel struktur för möten och dialog med vetskapen om att samarbetet kan ändras allteftersom relationen utvecklas. Det är en styrka att addera informella rådgivare i takt med att bolaget växer och utmaningarna ändras.

5. Regelbundna fysiska möten och utbyte

Detta kan vara svårt att uppnå utan att det blir en belastning för redan pressade scheman. Gör det enkelt och välj platser som är bekväma för båda. Ha hellre fler korta möten än få långa. Och gör alltid en enkel och snabb uppföljning. Var tydlig med att återge vilken effekt din mentors råd ger. De uppskattar att veta att deras arbete ger avtryck. Lyft fram de personliga drivkrafter som motiverar dig och försök hitta sätt som även du kan bidra till din mentors utveckling. Då är chansen för ett långsiktigt givande samarbete som störst.

 När du etablerar samarbeten med intelligenta, kreativa och inspirerande människor ökar sannolikheten för personlig och professionell framgång markant. 

Källa: entrepreneur.com

Taggar
Riks Guide
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.