För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debattartikel säkerhetsveckan

Publicerad 28 apr 2017
Trygga företagare ger fler jobb

Gängkriminalitet och våld mot blåljuspersonal har sedan en tid tillbaka fått stor uppmärksamhet. Dessa brott behöver Sverige få bukt med, men samtidigt finns det en annan sorts brottslighet som det inte talas om lika ofta och som inte prioriteras lika högt – brott mot företagare.

Företagarna som är Sveriges största företagarorganisation har ställt frågan till medlemmarna om hur de upplever sin situation. Endast var tredje företagare svarar att de känner sig trygg med polisnärvaron i stadsmiljö. På landsbygden är det ännu färre som känner sig trygga – en av fyra. Det är en allvarlig varningssignal.

Det finns en tydlig koppling mellan trygga företagare och arbetstillfällen. Det är i de små företagen som fyra av fem nya jobb skapas. Småföretagen är också bäst på att anställa unga personer och de som står långt bort från arbetsmarknaden. Men hur ska de kunna göra det om de inte känner sig trygga med att bedriva sin verksamhet?

En matbutik är den sorts företag där många får sin första kontakt med arbetslivet. Att bli utsatt för hotfulla situationer och uppleva rädsla och ångest över att gå till jobbet är en oacceptabel verklighet för många som jobbar i handeln idag. Nästan hälften, 46 procent, av alla företagare inom handeln har blivit utsatt för någon form av brott de senaste fem åren.

ICA-handlarnas förbunds och Företagarnas medlemmar vittnar om att butiker runt om i Sverige idag systematiskt utsätts för brott och hot till den grad att många, både av ekonomiska skäl men även av rädsla, umgås med tanken att stänga ned sin verksamhet. Men problemet får inte den uppmärksamhet det förtjänar. Det beror på att företagare i större utsträckning än andra låter bli att anmäla brotten som de utsätts för. De anser att anmälningarna tar tid och ofta läggs ned och därför inte är mödan värt. Så många som 42 procent av de som deltagit i Företagarnas undersökning uppger att de har avstått från att anmäla brott.

De uteblivna anmälningarna av brott mot företagare leder till att brottsstatistiken blir missvisande. För att belysa detta problem och få till en förändring har självklart företagare också ett ansvar – de måste anmäla de brott de utsätts för. I slutändan är det dock politikerna som avgör hur polisens resurser ska se ut och hur myndigheten ska prioritera sitt arbete.

Vi behöver en ökad lokal närvaro av poliser och när ett brott sker ska det finnas tillräckliga resurser för att snabbt kunna vara på plats. I händelse av brott ser vi det även som en självklarhet att fullgoda anmälningar som kommer in till polisen ges möjlighet att utredas utan att direkt avskrivas på grund av bristande resurser.

Vi uppmanar därför våra lokala beslutsfattare att ta till vara på den roll som vi företagare och handlare har i byggandet av Sveriges välfärd och jobbskapande. Ge oss rätt förutsättningar för att kunna bedriva våra verksamheter på ett säkert sätt!

Magnus Karlsson,

ICA Kvantum Karlssons

 Mikael Ottosson, ordförande

Företagarna

Fler nyheter från Företagarna