För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Utred utvidning av hushållsnära tjänster

Företagarna uppmanar regeringen att snarast tillsätta en utredning med ett brett mandat att föreslå utvidgning av hushållsnära tjänster för privatpersoner.
Utred rut

Företagarna har drivit frågan om RUT-avdrag och följt den sedan införandet 2007. Vi har i årliga uppföljningar visat vilken succé det är och hur många jobb det har skapat. Senaste året har dessvärre flera tjänster skalats bort och från 2016 har taket halverats, vilket vi förstås har kritiserat.

RUT-avdraget är en effektiv åtgärd som hittills har skapat över 10 000 vita heltidsjobb i en bransch som tidigare präglades av svartjobb. Eftersom det är vanligt med deltid kan det betyda att antalet sysselsatta är dubbelt så högt.

Skapar företag och jobb kostnadseffektivt

Även finansminister Magdalena Andersson konstaterade att avdraget är kostnadseffektivt för att skapa både fler företag och fler jobb, inte minst för personer med kort utbildning och begränsade språkkunskaper.

Jobb inom RUT-sektorn har gett många en inträdesbiljett till arbetsmarknaden. Samtidigt har dessa tjänster underlättat för många barnfamiljer att få vardagsbestyren att gå ihop och äldre har kunnat få hjälp med sådant som hemtjänsten inte längre har tid att göra.

Förvirring och osäkerhet med sänkt tak

I höstens migrationsöverenskommelse kom regeringen och alliansen överens om att bredda RUT-avdraget till mer trädgårdsarbete, flytt-tjänster och IT-tjänster.

Samtidigt skickades andra signaler genom att taket för avdraget halverades till 25 000 kr från 2016, vilket skapar osäkerhet och förvirring bland både företag och deras kunder. Regeringen har också nyligen förslagit att reparation av vitvaror i bostaden också ska ingå i RUT-avdraget.

Möjligheter till nya rut-tjänster

Företagarna är givetvis positiva till att utvidga RUT-avdraget. Vi har med hjälp av våra medlemmar i #rutuppropet samlat ett brett spektrum av förslag på tjänster som skulle kunna ingå i ett framtida RUT-avdrag.

Bland exemplen finns dels tjänster som ligger nära de nuvarande området, men också en rad helt nya förslag. Några exempel är doula-tjänster i samband med förlossning, mobila frisörtjänster, enklare matlagning och gardinsömnad.

Vi ser det som värdefulla exempel men är övertygade om att det nu behövs mer heltäckande lösningar för att effektivt bidra till jobbskapandet.

Bredda begreppet hushållsnära tjänster

Företagarna menar att det är dags för en ordentlig översyn och breddning för att skapa fler viktiga jobb. Begreppet ”hushållsnära tjänster” för privatpersoner måste breddas.

Fler professionella tjänster som privatpersoner har råd med kan utveckla den allt viktigare tjänstesektorn och underlätta för många av dem som kom till Sverige under det gångna året att få in ett första jobb och kunna försörja sig själva.

I utredningens uppdrag bör ingå:

  • Att analysera och föreslå en omfattande breddning av RUT-avdraget till i princip alla tjänster en privatperson kan behöva köpa. Begreppet ”hushållsnära tjänster” i vidaste bemärkelse bör omfattas.
  • Att utvidgningen bör fokusera på att öka nyföretagande och växande företag samtidigt som köparnas behov av tjänster analyseras. Bredare RUT-avdrag kan ge fler och växande företag, ökad jämställdhet, förbättrad integration, ökad användning av miljömedvetna rengöringsmedel, höjd livskvalitet och bättre välmående bland äldre. En utvidgning bör utgå från privatpersoners behov av tjänster och en vidgning av begreppet ”hushållsnära tjänster” är en förutsättning för att kunna utgå ifrån allmänhetens behov och nyanländas kompetenser.
  • Att analysera och belysa hur RUT-avdraget kan bidra till ett bättre resursutnyttjande av exempelvis energi, vatten och kemikalier.
  • Att utredningen undersöker förutsättningen för RUT-avdraget att skapa enkla jobb för människor som står utanför arbetsmarknaden, däribland nyanlända.
  • Att belysa vilka utbildnings- och praktikinsatser som behövs för att utvidgade RUT-tjänster som också kan leda vidare till andra arbeten.
  • Att analysera hur nivån på taket i RUT-avdraget skulle kunna återställas eller höjas.
  • Att analysera hur en avgränsning kan utformas som är enklare än idag och inte utgår från enstaka tjänster och utförande i bostaden/tomten.

Självfinansierat

En utvärdering från Danmark år 2001 visar att deras motsvarighet till RUT-avdrag gav ett årligt nettoöverskott till danska staten. Även studier från Konjunkturinstitutet innan RUT-reformen infördes pekar på att avdrag skulle vara självfinansierat vid 10 000 heltidstjänster.

RUT-avdraget är en erkänt effektiv metod bland annat för att skapa nya vita jobb och minska svartarbete.

Företagarna menar att det därför är mycket angeläget att snarast utreda en ordentlig breddning av detta väl fungerande system och därigenom förbättra integrationen och skapa fler jobb.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.