För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Regeringen glömmer de dynamiska effekterna

Regeringen vill framstå som företagarvänlig, men inför samtidigt regler som drabbar hela småföretagarkollektivet. Det går inte ihop, säger Esbjörn Nordesjö, grundare av SimpleWorks.

-  Företagare är kända för att vara både anpassliga och förändringsbenägna. Däremot tycker vi inte om att straffbeskattas för att vi skapar jobb och tillväxt.

Det säger Esbjörn Nordesjö, grundare av SimpleWorks, ett företag som utvecklar laserscanning i Sverige.

När regeringen presenterade sitt reviderade 3:12-förslag den 22 mars beskrevs det som en lättnad för småföretagarna, eftersom man backade från flera skadliga förslag ur utredningen. Men det finns ingen anledning för företagarna att vara nöjda, anser Esbjörn Nordesjö. Att regeringen vill framstå som företagarvänlig och samtidigt inför regler som drabbar hela småföretagarkollektivet går inte ihop.

- Finansminister Magdalena Andersson får det att låta som att en utdelning idag är så gott som skattefri. Då missar hon att berätta att överskott från ett företags verksamhet, innan den hamnar i en plånbok, idag redan beskattats i två steg med sammanlagt minst 37,5  procent (bolagsskatt samt kapitalskatt på utdelning). Det är högre än någon kommunal skattesats i landet. Att måla ut småföretagare och entreprenörer som skattesmitare är på gränsen till oförskämt, fortsätter han.

Esbjörn Nordesjö ifrågasätter också uträkningen att skatteskärpningarna kan dra in extra miljarder i skatter från entreprenörer och företagare.

-  Regeringen verkar bortse från de dynamiska effekterna av förslaget. Jag tror att den höjda skatten från 20 till 25 procent medför att de flesta företag kommer att maximera sin utdelning i år. Detta kommer att ge extra skatteintäkter just för i år - men bara i år. Detta innebär dock samtidigt minskade balansräkningar och minskad soliditet i småföretagen.

Konsekvensen, tror Esbjörn Nordesjö, skulle snarare bli minskad riskbenägenhet och minskad vilja att nyanställa.

- I dag står små och medelstora bolag för fyra av fem nya jobb. Detta bryts förmodligen av ovanstående effekter av nya 3:12-reglerna.  Effekten av regeringens förslag blir alltså minskande anställningar, mindre löneskatt, mindre arbetsgivaravgifter, mindre bolagsskatt, mindre utdelningskatt, ökande kostnader för personer i omställning. Hur var det nu med miljarder i nettoskatteeffekt? 

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.