För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Viktiga frågor i Dalarna 2016

viktiga frågor dalarna 2016

På bilden ovan:

Karin Ringsby, Regionordförande Dalarna. Sohrab Fadai och Lisbeth Sahlin, Regionchefer Dalarna.

Foto: Nirvana Gharni

Här är de viktigaste frågorna som vi prioriterar och vad vi åstadkommit på senare tid:

Bättre villkor för enskilda företagare

Andelen företag som drivs av enskilda företagare har ökat kraftigt de senaste åren. Under det senaste decenniet har 176 000 nya soloföretag skapats.

Företagarna genomförde nyligen en stor undersökning bland medlemmar som driver ett företag själv (utan anställda). Den visar att många vill växa och anställa, men upplever hinder. Vi arbetar kontinuerligt med att skapa förutsättningar så att fler ska kunna ta nästa steg i sin utveckling så att fler nya jobb skapas.

Sänkta arbetsgivaravgifter och skatter

Arbetsmarknadsläget är bekymmersamt för alla, särskilt för de grupper som står längre från arbetsmarknaden. Höga kostnader försvårar för människor som nyligen kommit till Sverige att få jobb. I vår undersökning Småföretagsbarometern kom höga arbetskraftskostnader på tredje plats när vi frågade vilka tillväxthinder företagarna upplever. Därför arbetar vi hårt med att påverka så att arbetsgivaravgifterna och skatter för företagare sänks.

Fler praktikplatser till nyanlända

Vi arbetar i hela landet med att hitta praktikplatser till asylsökande så att fler kommer ut i arbetslivet fortare, vilket samtidigt gör att småföretagen får ny kompetent personal som kan lyfta verksamheten. Vi vill förenkla för nyanlända företagare så att de enklare och snabbare kan starta företag i Sverige. Med ny finansiering från Tillväxtverket arbetar vi tillsammans med Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och flera andra aktörer för att fler ska komma ut i arbete fortare.

Företagande och föräldraskap

Att göra socialförsäkringssystemet mer anpassat för företagare är en viktig fråga för oss. Vi vill att företagare ska ha samma möjligheter att vara föräldralediga som anställda. I vår rapport Föräldrafällan framgår det att företagare är föräldralediga betydligt kortare tid än anställda och dessutom ofta på deltid. Som ett resultat av vårt arbete meddelade regeringen att förbättrade villkor för företagare bli ett fokusområde i den nya föräldraförsäkringsutredningen.

Offentlig upphandling

Våra undersökningar visar att endast 27 procent av de små företagen i Sverige deltar i offentliga upphandlingar, trots att potentialen är betydligt större. För att underlätta för små företag att delta handlar det framförallt om att få bort omfattande, långtgående och irrelevanta krav i förfrågningsunderlagen. Vi arbetar även för att skapa en bättre dialog mellan mindre företag och upphandlande myndigheter.

Hållbarhet för småföretagare

I vår nya hållbarhetsrapport framgår det att hållbarhetsarbete inte bara är en god sak utan även ökar lönsamheten. För att hjälpa småföretagare i det arbetet har vi tagit fram ett skräddarsytt självskattningsverktyg där företagare kan bedöma verksamhetens styrkor och svagheter inom en rad hållbarhetsaspekter.


#Rutuppropet

Vilka ytterligare tjänster skulle kunna berättiga till RUT-avdrag och skapa sysselsättning åt de som står långt ifrån arbetsmarknaden? Som ett direkt resultat av vårt arbete efterlyser regeringen fler förslag på tjänster som kan ingå i RUT. Skicka in dina förslag till rutuppropet@foretagarna.se eller använd hashtagg #rutuppropet i sociala medier.

Kompetensinventering

I Företagarnas kompetensinventering som genomförs 2016 ska Sveriges småföretagare få komma till tals för att beskriva sina faktiska kompetensbehov. Ambitionen för projektet är att bygga en plattform som ska hjälpa småföretagare att utreda företagets egna behov av kompetens. Målet är att skapa en bra plattform för att hitta nya arbetstillfällen och matcha med rätt utbildningar och rätt personal.

Företagande & kollektivavtal

Hela 60 procent av småföretagen i Sverige saknar kollektivavtal. Det beror inte på att de är dåliga arbetsgivare, utan på att kollektivavtalen är anpassade för stora företag och därför ofta blir otympliga i en mindre verksamhet.

Företagarna vill värna om rätten för företagare att välja om de vill ha kollektivavtal. Vi motsätter oss att fackförbund genom stridsåtgärder tvingar in småföretag i kollektivavtal. Vi jobbar istället för att skapa fler och andra möjligheter för småföretagare att bevisa sig som schyssta arbetsgivare.


Finansieringsportal för småföretagare

Vi lanserar under året en finansieringsportal där vi samlar de företag som på nya kreativa sätt, till exempel via ”crowdfunding” erbjuder finansiering till företagare när banken säger nej. Våra medlemmar erbjuds förmånliga lösningar av de finansieringsföretag som presenterar sig på sidan.

Genväg till Försäkringskassan

Företagarna har länge drivit frågan om att Försäkringskassan måste vara mer tillgänglig och att de ska möta företagares behov bättre. Och nu kommer det äntligen förändringar! Nu erbjuds en specialanpassad telefonservice för företagare med särskilt utbildad personal. Det kommer även utvecklas möjligheter för personliga webbmöten för snabbare hantering av ärendena.

Högkostnadsskydd och enklare moms

Företagarna har varit med och drivit fram bättre högkostnadsskydd för sjuklönekostnader, anpassning av deklarationstidpunkten för de minsta företagen som redovisar moms årsvis, enklare hyresmoms, högre gräns för att företagen ska kunna använda förenklad faktura och enklare momsregler vid import från länder utanför EU.

En företagarvänlig Arbetsförmedling

Med projektet Jobbsökarna har vi hittat 2 300 dolda jobb i hela Sverige, och visat att med små medel (16 arbetsplatsförmedlare) med rätt förutsättningar kan Arbetsförmedlingen förmedla jobb på ett effektivt sätt.

Företagare har fått rätt kompetens på rätt plats och avlastning i vardagen, och arbetssökande långt från arbetsmarknaden har fått en ny chans. Projektet Jobbsökarnas framgång är ett viktigt steg på vägen mot en småföretagarvänlig Arbetsförmedling.

 

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.