För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Mäktigast i krogsverige

Han kunde ha blivit folklivsforskare. Eller copy writer. I stället blev det brinnande intresset för mat och vin hans levebröd. Möt Mikael Mölstad, entreprenören bakom den inflytelserika White Guide.
Publicerad 15 jun 2016
”Mitt största intresse är också mitt jobb, på gott och ont. Mest på gott.”


Vi ses på en nyöppnad vietnamesisk restaurang i Stockholm som Mikael Mölstad är nyfiken på. Trots att han jobbat med mat och vin i drygt 20 år, finns det få saker som engagerar honom som en ny restaurang eller ett spännande vin.

– Nej, jag tröttnar aldrig på att äta ute eller på att dricka ett gott vin och kan prata hur länge som helst om smak och textur.

Mikael Mölstad konstaterar kort och gott att maten vi äter är ”god” och fokuserar på berättelsen om hur han blev mannen bakom den legendariska White Guide och en av de mäktigaste i Krogsverige.

– Jag pluggade folklivsforskning, journalistik och reklam. Jobbade för EF Språkresor, reste och åt ute mycket.

I detta sammanhang hamnade han i samspråk med Bengt Frithiofsson, Svenska Dagbladets dåvarande vinskribent. Bengt Frithiofsson gav ut krogguiden Vägarnas bästa mat och de två började samarbeta. Samarbetet blev en succé. Frithiofsson hade ett gigantiskt kontaktnät och den som någon gång arbetat med Mikael Mölstad vet att han är en fena på att organisera och administrera. En vinnande kombination.

Det blivande radarparet påbörjade ett framgångsrikt samarbete med ett snillrikt prenumerationssystem bestående av vininformation. Det resulterade i storsäljaren En värld av vin. Mikael Mölstad startade företaget Millhouse Förlag som gav ut en rad vinböcker.

Återigen kom Mikael Mölstads organisationsförmåga till användning.

– Vi var snabba med att systematisera information, vilket gjorde det relativt enkelt att producera nya böcker.

Mölstad och Frithiofsson kom också senare att dra i gång en ny, modern variant av 1980-talets gamla goding Vägarnas bästa mat. De lärde känna gänget bakom fintidningen Gourmet och guiden Gourmet 199 bord. Gourmetgänget ville komma över Mölstads informationssystem och breda kontaktnät.

Mölstad ville komma åt Gourmetgängets djupa kunskap kring restaurangrecensioner. Återigen ett vinnande koncept, och 2005 föddes White Guide.

– Samarbetet innebar det bästa av två världar: djup och proffsighet kombinerat med folklighet och bredd.

600 krogar från hela Sverige finns med i guiden. Testarbetet är tidskrävande, gediget, och – naturligtvis njutningsfyllt. Till sin hjälp har White Guide medarbetare utspridda över landet. Och Mikaels snillrika system har utvecklats till en sofistikerad produktionsmotor.

– Jag märker ju att White Guide spelar roll i Krogsverige. Ibland kan jag tänka att det ju faktiskt bara är en krogguide. Men för många verkar det som om livet hänger på om man kommer med eller inte.

Mikael Mölstad lever med mat och vin nästan dygnet runt. Att hålla koll på trender, nyöppnade restauranger och nya viner kräver sin man. Och kvinna. För Mikael Mölstads hustru Regina är också i allra högsta grad delaktig.

– Min fru är kanske inte riktigt lika nördig som jag, men närapå, säger Mikael Mölstad och skrattar.

Att resa jorden runt och hålla sig uppdaterad är en viktig del av jobbet, men Mölstad är noga med att poängtera att han, även om han arbetar hårt, lever sin dröm:

– Visst, jag är nästan alltid närvarande i branschen på det ena eller andra sättet, och kopplar väl aldrig bort helt. Men det skulle aldrig falla mig in att klaga. Mitt största intresse är också mitt jobb, på gott och ont. Mest på gott.

Krogproffsets fem sommarfavoriter

Holy Smoke

Holy Smoke BBQ
holysmokebbq.se
Krapperups kyrkoväg 116, Nyhamnsläge

Om krogen: Liten krog utanför Höganäs specialiserad på kött. Drivs av Johan Fritzell, och det hela började som en liten cateringverksamhet för tre år sedan efter det att Johan hade rest runt i USA och blivit rejält inspirerad. Öppet lördagar och söndagar från april till och med september.

Mikael Mölstad tycker till: "God mat i opretentiös och annorlunda miljö. Rökig amerikansk barbecue möter råvaror från Kullabygden. Kan det bli bättre?"

Betydelse för orten: Tja, det som började med en liten cateringverksamhet har blivit en smärre succé. I dag vallfärdar gäster till Holy Smoke för att få äta riktigt gott kött och det blir snabbt fullt trots de 100 platserna. ”I år har vi fått två priser från Företagarna här på orten, vi har blivit utsedda till Årets matambassadör och till Årets entreprenör”, säger Johan Fritzell.

Söderberg & Sara

Söderberg & Sara
soderbergsara.se
Rosteri: Örumsvägen 119, Löderup
Bageri och kafé: Österportstorg 1, Ystad

Om Krogen: Söderberg & Sara Bageri och Kafé i Ystad utsågs till ett av Sveriges bästa kaféer av White Guide 2015. Har i snabb takt utökats med vedugnspizza och kafferosteri på Österlen och brödbutik i Malmö. Tilde och Per Söderberg, som driver Söderberg & Sara, har stora planer för sin verksamhet. Ölbryggeri, äppelodling och kanelbullebageri är ytterligare saker som finns på entreprenörparets att göra-lista.

Mikeal Mölstad tycker till: "Här fuskas det inte med kvaliteten. Brödet och pizzan bakas i stenugn, mjölet är ekologiskt och från trakten. Numera lockas långväga gäster för att njuta av parets läckerheter."

Betydelse för orten: I dag är mer än 17 personer anställda, och med parets expansionsplaner verkar det bara bli fler. ”Vi började med stenugnsbageriet i Ystad för fem år sedan. Och plötsligt hade vi öppnat ett kafferosteri och en restaurang på Österlen. Och nu har vi blivit med brödbutik i Malmö”, säger Tilde Söderberg.

Vatten

Vatten Restaurang & Kafé
Nordiska Akvarellmuseet, Södra Hamnen 6, Skärhamn

Om krogen: Det luktar mat, det luktar nybakt och det luktar hav. För den som vill ha en dos kultur, en dos utsikt och en rejäl dos vällagad och god mat är Vatten Restaurang & Kafé ett självklart alternativ. Allt under ledning av krögaren Anders Arena.

Mikael Mölstad tycker till: "Älskar du fisk och skaldjur? Då ska du omedelbart bege dig till den lilla bohuslänska orten Skärhamn. Älskar du inte fisk och skaldjur? Åk ändå. Här finns även kreativa kötträtter och vegetariska alternativ för den som hellre vill ha det.”

Betydelse för orten: Anders Arena och hans medarbetare har jobbat med Restaurang Vatten sedan år 2000. Och de har jobbat långsiktigt. Sommartid sysselsätter restaurangen 22 personer, resten av året har fem anställda sin sysselsättning tryggad genom restaurangen. ”Jag jobbar så mycket det bara går med lokala råvaror. Till exempel köper vi ölen från ett bryggeri här på ön”, säger Anders Arena.

Hemmagastronomi

Hemmagastronomi
hemmagastronomi.se
Norra Strandgatan 1, Luleå

Om krogen: Ett ställe där den sugne kan bli mätt på nybakat surdegsbröd med norrländska pålägg redan till frukost. Här serveras även lunch och sena middagar.

– Numera har vi bättre öppettider än 7-Eleven, kommenterar Simon Laiti.

Mikael Mölstad tycker till: "På Hemmagastronomi har Simon Laiti vågat ta ut svängarna och satsa stort. Från att ha varit en matstudio med fantastisk mat har Hemmagastronomi nu växt och blivit ett ställe som har öppet från tidig morgon till sen kväll. Hemmagastronomi är ett fantastiskt exempel på hur en gastronomibutik med lokala råvaror kan utvidgas och engagera en storpublik."

Betydelse för orten: Med Hemmagastronomi har krögaren Simon Laiti dragit sitt strå till stacken för att sätta det norrländska skafferiet på kartan. Att äta ren, löjrom eller hjortron här uppskattas av både utländska och svenska besökare. Lockar såväl den kräsne finätaren som den vanliga njutningsätaren.

Läckö Slott

Hvita Hjorten, Läckö Slott
lackoslott.se
Läckö Slott, Lidköping

Om krogen: På anrika Läckö Slott finns det massor att uppleva för den historieintresserade. Men – numera vallfärdar även matentusiaster dit, för att få njuta av maten på Hvita Hjorten. Varje dag serverar Katrin Ljungblom och hennes kolleger närodlat med en twist.

Mikael Mölstad tycker till: "Att få sitta i en slottsmiljö och äta närproducerade, lokala delikatesser är en upplevelse i sig. Och här pratar vi verkligen närodlat! Grönsakerna skördas i slottets egen trädgård och viltet kommer från de egna ägorna."

Betydelse för orten: Läckö Slott är det tredje största besöksmålet i Västra Götaland. Med högklassig mat är det inte en kvalificerad gissning att allt fler kommer att lockas hit. Eftersom krogen enbart satsar på närodlat, blir det även många arbetstillfällen. ”Numera har vi även blivit internationellt uppmärksammade och vi har fått stipendier för vårt entreprenörskap”, säger krögaren Katrin Ljungblom, som tillsammans med Stefan Söderholm driver Hvita Hjorten.

Hemliga testpatruller

Det började med en tjänst som reklamchef på EF Språkresor. Familjen Mölstad bodde i Schweiz och Mikael själv reste mycket, besökte en rad restauranger och blev lite av en expert på vilka restauranger som var bra – och mindre bra.

– Självklart är kvaliteten på maten och vinet viktigt, men det som får en gäst att återvända till en restaurang är bemötandet, säger han. Intresset resulterade i en lång rad guideböcker och i dag är White Guide Sveriges mest etablerade krogguide.

– I början var vi bara ett litet gäng som åkte runt och testade. Numera har vi medarbetare över hela Sverige. När White Guide testar ett ställe är det viktigt att det görs utifrån gästens perspektiv. Alltså testas allt anonymt.

– Man känner direkt om ett ställe är bra eller inte. Det hänger mycket på det vi i branschen kallar ambiance, hur stämningen är, men naturligtvis också på yrkesskickligheten i köket. Numera finns 600 krogar med i White Guide.

Fler nyheter från Företagarna