För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

10 lönsamma deklarationstips

Juristerna på Företagarnas rådgivning har samlat tio deklarationstips till dig som driver enskild firma. Det handlar om avdrag, skattetips och pensionsavsättningar.
Publicerad 14 apr 2016

Läs även: Det avdragsgilla kontoret - så får du ut maximalt

”Avdragen, tipsen och råden som hjälper dig i deklarationstider”

1. Ingen årsmoms i inkomstdeklarationen
Om du redovisar din moms årsvis så ska det numera ske i en momsdeklaration.

2. Sprid ut vinsterna
Du kan skjuta på beskattningen av en del av vinsten i din enskilda firma till ett senare år med hjälp av reglerna om expansionsfond och periodiseringsfond. Det innebär att du får sätta av en del av vinsten till ett senare år. Du betalar en expansionsfondskatt det år du gör avsättningen till expansionsfond som du sedan får tillbaka det år du löser upp expansionsfonden och tar upp beloppet till inkomstbeskattning. Avsättningen till periodiseringsfond ska du återföra till beskattning senast om sex år. Sätt inte av för mycket utan se till att du har tillräcklig sjukpenninggrundande inkomst, se punkt 8.

3. Börja i tid
Den 2 maj ska inkomstdeklarationen vara inlämnad. Ta hjälp om du inte klarar av att själv upprätta årsbokslut och deklarera.

4. Avdrag för tjänstepension
Som enskild näringsidkare kan du göra avdrag för premier till en tjänstepension med avdragsrätt på ungefär samma villkor som arbetsgivare kan göra för anställda. Avdragsrätten är som huvudregel max 35 procent av din inkomst av näringsverksamhet.

5. positiv räntefördelning
Genom att fylla i en blankettkan du få ta upp en del av vinsten i den enskilda firman som inkomst av kapital med 30 procent i skatt. Fördela inte om för mycket utan se till att du har tillräcklig sjukpenninggrundande inkomst, se punkt 8.

6. Analysera deklarationen
Använd årsbokslutet och din inkomstdeklaration som ett underlag för att analysera ditt företags ekonomiska situation. Vad kan du göra bättre i år? Finns det några utgifter som du ska kosta på dig i år för att få avdrag i nästa års inkomstdeklaration? Var vinsten så stor att det kan vara aktuellt att byta till AB?

7. Bra deklarationshjälp
Använd Skatteverkets hemsida, skatteverket.se, där finns massor av bra råd. Du kan också ringa Skatteupplysningen på telefon 0771–567 567 om du har frågor om din deklaration.

8. Se till att deklarera tillräcklig vinst
Den sjukpenninggrundande inkomsten, som används vid utbetalning av sjukpenning och föräldrapenning, baseras på den skatterättsliga intäkten i din enskilda firma som huvudregel. Ta hänsyn till det när du gör räntefördelning och avsättningar till expansions- och periodiseringsfond, eventuellt kan det vara bättre att inte göra avsättning.

9. Fördela överskottet och sänk skatten
Är din make/maka aktiv i företaget ska överskottet fördelas mellan er. Är det en gemensamt bedriven verksamhet fördelas det efter arbetsinsats. Är du företagsledare och din make/maka medhjälpande ska den del av överskottet som motsvarar marknadsmässig lön fördelas på maken/makan. Är det möjligt att fördela så att ni med hänsyn till eventuella andra arbetsinkomster får max sjukpenning men undviker statlig inkomst skatt.

10. Missa inte avdragen
I vissa fall kan du få avdrag även om utgifterna inte är bokförda i näringsverksamheten. Det gäller exempelvis användning av egen bil i näringsverksamheten och schablonavdraget för arbete i hemmet. Om du arbetar i din näringsverksamhet hemifrån mer än 800 timmar per år får du göra avdrag med 2 000 kronor om det är din eller din makes fastighet och 4 000 kronor i andra fall (om du bedriver verksamheten i bostadsrätt eller hyresrätt). Tänk på att schablonavdraget gäller även om du inte har en särskild inrättad del av bostaden för ditt företag.

Läs även: 10 sätt att öka lönsamheten ditt bolag.

Läs även: Styrelseproffsens 10 personliga tips.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna