För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Svensk kapitalism kokar på Kuba

Entreprenörer är de nya hjältarna på Kuba. Michel Miglis flyttade från Stockholm till Havanna och driver nu landets första svensk-kubanska restaurang.
Publicerad 7 nov 2016

Läs även: Så blir du medlem i Företagarna.

Första gången Michel Miglis besökte Kuba var 1996 för att göra en intervju med Hemingways gamle skeppare. Det lilla socialistlandet höll som bäst på att resa sig efter Sovjetunionens kollaps och den ekonomiska kris som följde. Men Michel Miglis blev upp över öronen förälskad.

– Intervjun blev usel, men jag var fast. Jag ringde mamma och berättade: ”Här vill jag bo”, säger han.

Han packade ihop sin verksamhet i Sverige och flyttade. Arbetet som skivbolagsägare och musikvideoregissör i Stockholm fick följa med. Artister som Carola, A-teens och Caesars Palace kom till honom i stället.

För tio år sedan började Michel Miglis förverkliga drömmen om en restaurang, en sådan som pappa Silvio hade när han växte upp.

– Mina föräldrar var riktiga hippies. Vi åkte runt i en folkabuss och pappa hade en restaurang på Rhodos, Chez Silvio, där alla kändisar hängde, bland andra Sonny och Cher. Jag visste redan från början att jag inte bara ville ha en restaurang – utan ett ställe där folk kunde hänga hela kvällen.

Det var först på 1990-talet som det blev tillåtet för kubaner att öppna privata restauranger i sin hemmiljö, så kallade paladar. De fick dock inte ha fler än tolv stolar och inga anställda. För fem år sedan beslutade regeringen att lätta på reglerna och det blev tillåtet med 60 stolar och personal. Michel Miglis skickade genast in en ansökan.

"En restaurang utan sin ägare tappar själen”

- Staten sparkade en miljon av sina anställda för att främja privat företagande. De är väldigt positiva till entreprenörer och vill att saker och ting ska komma i gång.

Michael Miglis

Han började att göra om lägenheten i stadsdelen Centro Habana till en restauranglokal, något som skulle visa sig vara lättare sagt än gjort. Eftersom det inte fanns några bygghandlare på Kuba fick han leta efter material på gatan. På Kuba existerade heller inga krediter eller banklån, vilket gjorde att han fick betala för upprustningen kontant.

– Jag tjänade mycket pengar på musikvideorna, men hur många har så mycket cash liggande?

2012 slog den svensk-kubanska restaurangen Casa Miglis upp dörrarna. I köket stod den svenske kocken Jonas Andersson, även känd som Loke i Gladiatorerna. Ett av de största problemen för tillfället är tillgången på färska råvaror. Trots att Kuba har en utmärkt odlingsmark importeras mycket mat från Kina och Vietnam, något som gör det svårt att komma över lokala och bra råvaror.

Med tiden har Michel Miglis dock lyckats att bygga upp ett producentsamarbete, och i dag är all mat som serveras kubansk – förutom oxfilén. På grund av en mycket begränsad nötproduktion är det förbjudet att slakta en ko utan ett statligt tillstånd, vilket är väldigt svårt att få.

– Alla är medvetna om att råvarubristen är ett problem. I andra länder köper man för dagen, men här får man köpa det som finns. Även om Michel Miglis varken står i köket eller serverar mat tillbringar han merparten av sin vakna tid i restaurangen.

– En restaurang utan sin ägare tappar själen.

Att tänka på om du vill starta eget på Kuba:

1. Ha gott om kontanter – låneverksamheten på Kuba är än så länge minimal.

2. Utlänningar får i regel inte köpa ett hus eller en lägenhet på Kuba, men det finns tre undantag: om du köper ett boende som redan ägs av en utlänning, om du gifter dig med en kuban eller om du köper ett boende i en kubansk släktings namn.

3. Om du är i restaurangbranschen – be svenskar som hälsar på att ta med saffran.

Fakta om Casa Miglis:
Startår: 2012.
Grundare: Michel Miglis.
Koncept: Svensk-kubansk fusion med inslag av grekiska rätter (Michel är halvgrek).
Svenskar som besöker restaurangen: Cirka 5 000 personer per år.
Anställda: 37 personer.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna