För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Odling möter tech”

Natalie De Brun Skantz driver företaget Grönska tillsammans med Robin Lee och Petter Olsson. De är frontfigurer för nya foodtechvågen som utvecklar en mer hållbar matproduktion.
Publicerad 8 sep 2016

Läs även: Så arbetar du hållbart

Ni vann er region­final i Venture Cup i år och lyfts fram som förebilder inom socialt entreprenörskap. Vad gör Grönska?
– Vi producerar ett hållbart, hyperlokalt odlat alternativ till importerade grönsaker och örter. Vi använder LED-lampor i stället för solljus och låter plantorna växa i en näringslösning i stället för i jord, en teknik som kallas hydroponi. Odling möter tech, helt enkelt.

Hur långt har ni kommit med företaget?
– Vi har odlat i drygt 1,5 år, det tar tid att komma fram till rätt recept, vad som är bra för grödorna. I höst börjar vi sälja basilika och koriander via matkedjan Paradiset. Vi testodlar allt möjligt samtidigt. Vi vill gärna komplettera marknaden och komma med nya varianter och smaker, som lila basilika och pak choi.

Ni gillar företagslokaler som ingen annan vill ha?
– Ja, vi odlar just nu i en källare i Hammarbyhöjden mitt i Stockholm. På sikt vill vi producera alla sorters bladväxter – örter och salladstyper – och bär, i fler städer i Sverige följt av övriga Norden. Men plantorna får inte vara för höga, max kring 30 centimeter, eftersom vi odlar i hyllsystem på höjden. Det är lite som en ostburgare, med lager på lager.

Är ni en del av en stor trend kring en smartare och mer hållbar matproduktion?
– Utvecklingen har kommit längre i USA och Asien, men den börjar nå oss nu. Vi måste tänka framåt, särskilt då vi blir fler och fler i städerna. I dag har vi vatten och betesmarker, men hur ser det ut år 2050? Visst, ingen kan överleva på basilika och koriander. Men om några år existerar hyperlokala stadsodlingar med vete och ris tack vare hydroponi. Och det kräver 90 procent mindre vatten än traditionellt jordbruk.

Fler nyheter från Företagarna