För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Konkursproffset talar ut

Morgan Hallén, advokat på Vinge i Göteborg, har ägnat ett kvarts sekel åt konkurser och närbesläktade ämnen – det som juristerna kallar obeståndsrätt.
Publicerad 9 dec 2015

– I grund och botten är konkurs ett ägarskifte, konstaterar han. Det som händer i praktiken är att fordringsägarna tar makten över ett skuldsatt företag.

Förutsättningen för konkurs är att bolaget är på obestånd, det vill säga det klarar inte att betala sina skulder. Någon fordringsägare kan då vända sig till tingsrätten och begära bolaget i konkurs. Konkursansökan kan också lämnas in av en företrädare för bolaget. En fordringsägare måste kunna visa att bolaget är på obestånd för att få igenom en konkurs. Det kravet finns inte om bolaget begär sig självt i konkurs. När tingsrätten beslutar om konkurs utser de en erfaren jurist till konkursförvaltare. För Morgan Hallén och hans kolleger runtom i Sverige är det normalt inte mer komplicerat än att de får ett e-postmeddelande från tingsrätten om att de har utsetts till förvaltare.

I det ögonblicket tar konkursförvaltaren makten i företaget – som ombud för fordringsägarna.

Bolagets tidigare vd, styrelseledamöter och ägare har från och med nu inget att säga till om.

– Det som är lite dramatiskt med en konkurs är snabbheten, säger Morgan Hallén.

Konkursförvaltaren som åker ut till ett företag och tar över verksamheten har i bästa fall hunnit skaffa sig ett hum om vad företaget gör.

Men det gäller att snabbt rädda vad som går att rädda till fordringsägarna.

– Det är rock’n’roll på en apelsinlåda, säger Morgan Hallén.

Om allt stannar av kan det bli svårt att hitta en köpare till verksamheten.

– Det svåraste är att få folk att fortsätta jobba. Morgan Hallén berättar om hur han som ung och grön satte sig bakom ratten i sin nya Saab Turbo, iklädd mörk kostym, vit skjorta och Ray-Ban-glasögon. Han kom till en konkursdrabbad arbetsplats – och sade upp folk. Det misstaget gör han inte om.

– Jag trodde de skulle slå ihjäl mig, säger han.

”Konkurs är det bästa sättet att rekonstruera en verksamhet”

Numera klär han sig vardagligt och ser till att vara närvarande i verksamheten. Om det finns ett liv efter konkursen måste förvaltaren gjuta mod i de anställda.

Konkursförvaltaren förfogar över de anställda med lönerna betalda via den statliga lönegarantin. Att personalen sägs upp är vanligtvis en ren rutinåtgärd. Men den i det här skedet näst intill allsmäktige förvaltaren kan välja att låta en del jobba kvar medan resten skickas hem.

Men det är bråttom. Efter en månad har konkursförvaltaren inte längre möjlighet att driva verksamheten med statlig lönegaranti. Därför gäller det att snabbt hitta en köpare.

– Finns det en verksamhet med ett antal anställda är det inte osannolikt att man får någon att köpa den, säger Morgan Hallén.

Omkring en månad efter konkursen ska det också finnas en konkursbouppteckning där tillgångar och skulder framgår. Företrädarna för bolaget kallas sedan till edgångssammanträde där de ska försäkra att uppgifterna är riktiga.

Men den verkliga prövningen för den konkursdrabbade företagaren återstår. I konkursförvaltarens uppdrag ingår att granska om det förekommit några oegentligheter i samband med konkursen. Det kommer i så fall att framgå av förvaltarberättelsen som normalt lämnas in till tingsrätten efter ett halvår. Konkursförvaltaren är skyldig att anmäla brottsmisstankar. I tre av tio konkurser anmäls brottsmisstankar till Ekobrottsmyndigheten, enligt konkurstillsynen hos Kronofogden.

Det behöver inte handla om medvetet fiffel.

– När det saknas bokföring har företagaren ofta gett upp och är psykiskt utmattad, säger Morgan Hallén.

Konkursförvaltaren granskar också de utbetalningar som gjorts före konkursen. Om en leverantör gynnats på bekostnad av de andra eller om företagaren gjort privata uttag kan konkursförvaltaren besluta om återvinning, det vill säga kräva tillbaka pengarna.

Normalt sett avslutas en konkurs efter 6–12 månader, enligt Morgan Hallén. Av förvaltarens slutredovisning framgår också om det blir någon utdelning i konkursen, det vill säga om det finns något kvar för fordringsägarna att dela på. Vanliga leverantörer räknas som oprioriterade fordringsägare och det är inte ovanligt att de blir lottlösa i en konkurs. Löneskulder går före, liksom bankskulder om bankerna har säkerhet.

Även konkursförvaltarens betalning tas ur konkursboet. Finns det inga tillgångar står staten för arvodet. Den genomsnittliga kostnaden för konkursförvaltaren låg 2010 på 62 500 kronor, enligt statistik från Konkurstillsynen.

Det finns alternativ till konkurs. Ett är möjligheten till rekonstruktion, som infördes för några år sedan. Då får företaget anstånd med betalningarna men kan drivas vidare och är skyddat mot konkurs.

Men risken är stor att rekonstruktionen misslyckas enligt Morgan Hallén. Leverantörerna lämnar sällan krediter och pengarna som flyter in går snabbt åt till att beta av nya skulder som uppstått i bolaget.

– Konkurs är det bästa sättet att rekonstruera en verksamhet, avslutar Morgan Hallén.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna