För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Anders fixar bästa läktarplatsen

Anders Alfredsson vill erbjuda gästerna mer än barhäng och allsvenskan. Günther Mårder har träffat entreprenören bakom Allstar Bar, ett av landets snabbast växande restaurangkoncept.
Publicerad 7 nov 2016

Läs även: Så blir du medlem i Företagarna.

Vi är på plats i Allstar Bar i Umeå. I baren står Anders Alfredsson, en entreprenör som tillsammans med några partners har gjort en expansiv resa med ett nytt sportbarskoncept. På några få år har företaget gått från 0 till 12 restauranger, och affärsidén är enkel – Allstar Bar ska erbjuda Sveriges bästa läktarplatser.

Ni har expanderat snabbt, hur gick det till?

– Vi började med ett annat sportbarskoncept och höll på med det i några år, men kände att vi ville hitta på något nytt. Allstars är ett nytt koncept med nya lokaler, det är modernt och prydligt och gästerna uppskattade det väldigt mycket redan från början, säger Anders Alfredsson, som är en av delägarna.

Vilken har varit den största utmaningen under resans gång?

– Det är flera saker, men så länge du tror på det du gör är det inga större problem. En av nycklarna är att hitta bra personal och få gästerna att trivas, säger Anders.

Hur ser din entreprenörshistoria ut?

– Jag har haft andra företag sedan 1993 i olika varianter. Jag har alltid gillat att jobba och bygga team, vilket är det är det viktigaste.

Hur fungerar det att vara engagerad operativt i verksamheten jämfört med att sköta den praktiska administrationen?

– Jag försöker delegera till mina starka högra händer som sköter mycket av det dagliga. Sedan försöker jag styra grupperna så att de har verktygen de behöver för att klara av driften. Jag har otroligt duktig personal, de är styrkan i det här. De senaste åren har jag försökt att glida ifrån lite grann och ägna mer tid åt att möta gästerna – vilket är trevligt, och det tror jag att gästerna också tycker.

Hur är det ge bort makten till någon annan?

– Från början ville jag ha det precis som jag själv tyckte och tänkte till 100 procent. Men jag har kommit på att det inte är värt att kämpa de allra sista procenten, det blir bra ändå. Jag behöver inte ha rätt hela tiden, utan jag litar på de andras kunskap.

Hur ser drömmarna ut, har du tänkt på att ta det du har lärt dig och ge dig in i någon annan bransch?

– Ja, kanske som investerare eller som en form av konsult. Jag har också funderat på om jag ska ge mig in i hotellbranschen, det är många tankar. Känslan får avgöra.

Vad är dina tips till andra kring det här?

– Det är att våga gå efter magkänslan, våga satsa och tro på dig själv. Känns det fel, gör det inte, känns det rätt, ge järnet.

”Lita på din magkänsla. Känns det fel, gör det inte. Känns det rätt, ge järnet.”

Är vi för försiktiga i Sverige?

- Många kan nog vara det. Men jag tror att har du en bra idé som du tror på måste du ge den en chans. Det är faktiskt lagligt att misslyckas, man måste våga misslyckas för att lyckas.

Har du själv några misslyckanden bakom dig som du får kraft ur?

– Ja, absolut. Jag har haft många medgångar men också några motgångar. Jag har kanske gjort mindre felsatsningar, eller prioriterat fel, när det gäller personal eller liknande. Fel gör man, så är det bara, ingen är perfekt.

Hur upplever du förutsättningarna för att driva företag?

– Det är väldigt synd att de höjde arbetsgivaravgiften för unga, det är otroligt kännbart.  Restaurangnäringen är en bransch där många har en stor möjlighet att komma in för första gången i arbetslivet.

Hur har ni hanterat det?

– Vi är försiktiga med vem vi anställer, och det har blivit en enorm skillnad på sista raden, det är det ingen tvekan om.

Har ni ett bra samarbete med Umeå kommun?

– Ja, det tycker jag verkligen. Ett exempel är att jag redan i tidigt skede fick information från kommunen om att torget i Umeå skulle bli ett levande torg. De har alltid ställt upp på ett bra sätt.

Krogvärlden har haft ett dåligt rykte, hur upplever du att det är nu?

– Såvitt jag vet är den väldigt skötsam i dag, det går inte att jämföra med ”förr om åren”. Nu är det en seriös verksamhet man driver, och jag ser bara positivt på det.

Vilka är dina personliga drivkrafter i livet?

– Man ska inte svära, men det är för jäkla kul. Det är otroligt roligt att få flyga upp ur sängen och gå till jobbet, möta personalen och glada gäster – det är drivkraften.

”Väldigt synd att de höjde arbetsgivaravgiften för unga, det är otroligt kännbart.”

Drömscenariot om några år, vad gör du då?

– Då är jag gammal och är pensionär, säger Anders och skrattar högt.

Kommer du att bli pensionär?

– Njaa, det är nog tveksamt, säger Anders och skrattar igen. Jag kommer nog att vara en arbetande pensionär. Jag gissar på att jag kommer att ha ett mindre hotell på Franska rivieran bara för att det är kul.

Är verksamheterna till salu i dag om du skulle få ett bra bud?

– Oj, det var en tuff fråga. Allt är till salu, det är alltid kul att hitta på något nytt, men samtidigt måste man vårda det man har. Det kan bli så att jag avvecklar eller säljer till en annan aktör i framtiden, det vet jag inte. Sedan är jag delvis delaktig i att utveckla Allstars i Sverige, där vi har gått från 0 till 12 enheter på bara några få år. Vi har lite funderingar på att utveckla något som kanske finns i hela Sverige, men jag har inga klara mål.

Med din bakgrund i Östersund, funderar du på att öppna något där?

– Det finns alltid i bakhuvudet, Östersund är en fantastiskt fin stad och det är den plats jag älskar mest i hela Sverige. Jag har en dröm om att göra något där, i så fall blir det något genuint mitt i centrum.

Att vara entreprenör är ett väldigt roligt liv, men det kan också vara slitsamt. Hur får vi fler unga människor att våga ta steget att bli entreprenörer?

– Kommuner och landsting måste göra det tillgängligt för unga att våga satsa, om det är för krångligt och för mycket regler drar sig folk från att göra det. Men känner man att man kan göra det, gynnar det hela Sverige, för utan entreprenörer stannar Sverige, säger Anders.

Fler nyheter från Företagarna