För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Drönare fixar lyftet

Nu kommer drönarna som levererar medicin till avlägsna byar, räddar liv i gruvor och står för underhållning vid evenemang.
Publicerad 8 sep 2016

Läs även: Så blir du medlem i Företagarna

7! Så många miljoner drönare lär det finnas år 2020, vilket är ungefär tre gånger så många som i dag. De flesta känner till debatten kring drönare i det militära. Nu väller idéerna fram om hur drönare kan användas på bättre sätt. Till exempel:


Flygande reklamtavla

● Som en stor rund heliumballong, som tvärtemot många andra flygande manicker får tillstånd att flyga över folksamlingar. Företaget Aerotains drönare Skye blimp hyrs ut till sportevent, konserter med mera, som en flygande reklamtavla. Den filmar även i HD.

Medicin i djungeln

● San Francisco-baserade företaget Zipline International gör barnafödande i svårnådda byar i Rwanda mindre farligt. Drönare levererar blod, vaccin och mediciner till isolerade kliniker.

Miljonregn över proffsförare

● I mars i år hölls tävlingen World Drone Prix i Dubai. 15-åriga Luke Bannister från Storbritannien vann 250 000 dollar efter att ha flugit sin drönare först i mål i den mest prestigefyllda tävlingen hittills. I USA livesänds de nationella mästerskapen i drönarracing och intresset för att bli proffsförare väntas explodera.

Tre heta svenska drönarbolag:

Inkonova

Inkonova

Pau Mallol Parera och Ahmed Al Nomany började med att bygga racingdrönare. I dag används de i gruvindustrin i stället för människor för att utföra farliga inspektioner och kartläggningar. Utvecklar även värmetåliga drönare som ska kunna hjälpa till vid släckning av bränder samt vattentåliga versioner för att rädda flyktingar på Medelhavet. Fick nyligen ÅF:s stipendium på 200 000 kronor för sina innovationer kring att rädda liv med drönare.

Smartplanes

Smartplanes

Det Skellefteåbaserade företaget, grundat av Ola Friström, har utvecklat en drönare som hjälper viltvårdare i Tanzania att undvika bakhåll och få stopp på tjuvjakten. Drönarna är utrustade med en digital kamera för flygfotografering, för att producera kartor och 3D-modeller för skogsbruk och infrastruktur.

Intuitive Aerial

Intuitive Aerial

Tack vare Linköpingsföretaget slipper proffsfilmare dyra helikoptertagningar. Drönarens system ger en skak- och vibrationsfri filmning, på en kvalitetsnivå som krävs i till exempel Hollywood. Företaget börsintroducerades på First North i januari 2015 och drönarna används i flera större filmproduktioner i Dubai, Indien, Italien, USA, Storbritannien och Sverige.

Drönarnas Silicon Valley
Flera forskningsprojekt på det schweiziska universitetet ETH Zürich har resulterat i framgångsrika startupbolag som alla använder drönare på olika sätt i sina verksamheter. Zürich kallas numera Silicon Valley för drönare.

Uppdatering: 24 oktober 2016 kom en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Den slår fast att kameraförsedda drönare omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen. Domen får stora konsekvenser för den som tänkt flyga över områden där allmänheten kan vistas - läs mer hos Datainspektionen här.

Fler nyheter från Företagarna