För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Sluta ducka för pensionen

Hur rik eller fattig blir du som pensionär? Låt 2015 bli året då du slutar ducka för den ständigt spökande pensionsfrågan.
Publicerad 24 nov 2014

Många stoppar huvudet i sanden när det handlar om pension, trots att ett aktivt pensionsval kan påverka hur stor skillnaden mellan din lön och framtida pension blir. I dag ser skrämmande få småföretagare ser över sin pension, en majoritet vet inte ens hur pensionssystemet fungerar.

– Det kan handla om att de tror att det fungerar på samma sätt som för anställda – det gör det inte – eller så litar de blint på att revisorn ska ha koll på alternativen. Revisorn fokuserar ofta bara på att se till att du får en rimlig lön eller bunkrar upp kapital i företaget, säger Jonas Emilsson vid Garant Pensionsrådgivning.

En av de vanligaste missarna bland företagare är att blanda ihop företagets ekonomi med den privata, och därmed också pensionerna. Eller så sparar man redan privat till pensionen men känner inte till vad man kan göra via företaget.

Det kan handla om att de tror att det fungerar på samma sätt som för anställda – det gör det inte.

– Det är också vanligt att man inte har tänkt igenom vad som händer vid långvarig sjukdom eller om man skulle avlida. Att det till exempel skulle vara dyrt med efterlevandeskydd är en sanning med modifikation. Många tänker också bara på situationen här och nu, men det finns bra lösningar även för den som inte vill låsa pengarna för framtiden.

Pension behöver inte vara krångligt. För småföretagare som vill skaffa sig bättre koll finns flera tillvägagångssätt: Leta rätt på det orangefärgade kuvertet och surfa in på minpension.se för att få en helhetsbild. Den som vill ta en genväg, och inte göra jobbet helt själv, kan vända sig till en oberoende rådgivningsservice.

– En oberoende rådgivare ger aldrig konkreta förslag, utan ger en bild av alternativen med risker och fördelar. Sedan tar du kontakt med din revisor, försäkrings- eller bankkontakt för att bestämma vilka lösningar du vill använda, säger Jonas Emilsson.

Företagarnas pensionspanel

Taggar
Fler nyheter från Företagarna