För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Ragga kapital på nätet

Det finns alternativ för företagare som behöver finansiering men fått nobben av banken och riskkapitalbolagen. Crowdfunding öppnar upp för nya möjligheter.
Publicerad 18 nov 2014

Halmstadsföretaget Elinnovation som tagit fram mer pålitliga brandvarnare har fått cirka 200 000 kronor från 26 investerare genom crowdfunding.

StockholmsföretagetSMSgrupp, som utvecklar tjänster för gruppkommunikation via mobilen, tog i fjol in tio miljoner kronor på samma sätt. Båda genom svenska plattformen Fundedbyme – störst i Sverige. Intresset för crowdfunding har exploderat.

2014 är året när crowdfunding slog igenom i Sverige, Daniel Daboczy, medgrundare och vd för Fundedbyme.

Fundedbyme, med bara två år på nacken, har redan tagit plats som en av de fem största globala aktörerna. I år har även den amerikanska jätten Kickstarter etablerat sig på den svenska marknaden.

För att locka investerare genom crowdfunding måste företaget erbjuda
något i gengäld. Det kan handla om delägarskap – precis som hos börsbolag får investeraren en aktiepost i företaget. En annan variant är att erbjuda någon form av belöning. Det kan handla om att förbeställa en vara eller en tjänst. Ett exempel är hockeyklubben Leksands IF som erbjuder gratisbiljetter till matcher. Vanligast är att man erbjuder delägarskap. Många gånger är det möjligheten att göra en bra affär som lockar.

Via crowdfunding har riskbenägna investerare möjlighet att komma in tidigt i spännande bolag. Men den som satsar kan också vara angelägen om att något ska hända, exempelvis företagare som vill sätta fart på en marknad.

– Vi har sett spanjorer som investerar i restaurangföretag i Stockholm för att de är intresserade av att bli franchisetagare, säger Daniel Daboczy som ser crowdfunding som ett alternativ till bankerna.

De bankerna tackat nej till kommer till oss. När de fått finansiering här kan bankerna vara villiga att gå in. Bankerna och riskkapitalet vill satsa på säkra kort.

Det betyder inte att vilken lycksökare som helst kan få loss pengar genom crowdfunding. Hos Fundedbyme görs först en maskinell utgallring där den som inte lämnat in affärsplan eller uppfyller andra formalia sorteras bort. De som är kvar tar sig vidare till den mänskliga granskningen som utförs av en jury, bestående av anställda hos Fundedbyme.  I den mänskliga granskningen godkänns sju av tio. Den slutliga granskningen sker när man går ”live”. Daniel Daboczy tipsar företagare som vill satsa på crowdfunding:


– Viktigast är att vara aktiv själv. Sprid kunskap om kampanjen i dina nätverk. Svara på mejl. Erbjudandet måste vara ”investeringsbart”. En vettig värdering, en klar presentation och substans i form av affärsplan och andra dokument är viktiga ingredienser. Presentationen måste vara tydlig och svara på frågorna vem, vad, hur och när. Superknepet?

En film ökar chansen att lyckas med 30 procent. Filmen ska vara ”rätt på” och tydlig.

Finns det tveksamheter kring en verksamhet eller de inblandade personerna är chansen stor att det rapporteras. Ungefär vartannat företag som lägger upp en kampanj på Fundedbyme lyckas. Enligt Daniel Daboczy är de första 3–4 veckorna avgörande. Flyter det inte in några pengar under den perioden är risken stor att kampanjen misslyckas.

– De som lyckas nå målet får betala en avgift på sex procent av kapitalet till Fundedbyme men av dem som misslyckas tas ingenting ut.

Utlåning via nätet är ett annat alternativ till bankfinansiering. Toborrow är en ny marknadsplats där företag i behov av pengar kan låna av finansiärer utan mellanhänder. Något riktigt bra svenskt namn finns inte på företeelsen som på engelska ibland går under beteckningen Peer to peer lending (p2p). Uppstickarförlaget Hoi i Helsingborg har nyligen lånat 800 000 kronor via Toborrow.
Bland dem som använt sig av sajten finns också Atsoko, som säljer smink för mörkhyade kvinnor.

Vi vänder oss till företag med en fungerande verksamhet, Sofie Lundström, operativ chef på Toborrow och en av grundarna.

Några krav är att företaget ska omsätta minst en miljon kronor och att det ska ha en viss kreditrating. Därmed faller helt nystartade bolag bort. Snitträntan på de utlånade pengarna ligger i dag runt åtta procent. Ju fler som lägger bud på att låna ut, desto lägre ränta.

– Det är ett komplement till Almi och till bankerna, säger Sofie Lundström.

Det företag som vill låna pengar får själv ange vilken typ av säkerhet man är beredd att lämna. Allt redovisas öppet.

– I och med att varje sparare har den möjligheten kan de bedöma risken.

Fler nyheter från Företagarna