För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Fler ska ha råd att köpa trygghet

Rawa Karadaki fick idén när han jobbade som väktare under gymnasietiden. Det fanns så mycket som kunde göras bättre i branschen. Resultatet blev appen och företaget Safetly som efter bara två månader hade över 100 personer redo för väktaruppdrag.
Publicerad 17 maj 2021
Günther Mårder möter Rawa Karadaki, som ifjol listades bland Årets 103 Unga Idéer, med sitt bolag Safetly. Bläddra för att se fler bilder. Foto: Nicklas Thegerström.

När Günther Mårder besöker 24-åriga Rawa Karadaki håller många av Sveriges företagare fortfarande andan, i väntan på att vaccinerandet ska komma längre.

För ett nystartat bolag som förser butiker, fastigheter, event, restauranger med flera med bevakningstjänster & annan typ av bemanning inom säkerhet har pandemin varit en rejäl bromskloss. Safetly hann precis få in en investering och börja bygga sin webbtjänst, vid sidan av sin app. Läget kunde vara sämre, menar Rawa Karadaki.

– Vi har fortsatt att ta steg framåt. Det hade varit värre om vi hunnit längre och varit större när allt plötsligt tvärnitade.

Med ett 30-tal företag i Stockholm, Västerås, Uppsala, Helsingborg och Göteborg som vill använda Safetly till deras kommande evenemang – är företaget redo att växla upp rejält när pandemin släppt sitt grepp ytterligare.

– Under tiden har vi till exempel förmedlat värdar till vaccinationsplatserr. Dessutom har arbetet med att knyta till oss fler medarbetare rullat på som planerat. Nu närmar vi oss 400 entré- och publikvärdar, väktare och ordningsvakter som registrerat sig hos oss och genomgått intervjuer, säger Rawa Karadaki.

Ett av hans mål är att göra bevakning mer tillgänglig, särskilt för småföretagare runt om i landet.

– Det är idag relativt krångligt, tidsödande och kostsamt att beställa bevakningstjänster. Vi vill göra det mer transparent, flexibelt och enkelt att beställa bevakningstjänster med maximal kvalité.

Hur började det hela? Undrar Günther Mårder.

– Jag har alltid varit företagsam av mig. Slumpen gjorde att jag flyttade till Sverige när jag var fem. Min pappas njurar la av medan han hälsade på min farbror i Sverige. Hade det hänt i Kurdistan, där vi bodde i norra Irak, hade han varit död. Jag och mamma kom efter. När jag var 14 sökte jag en massa sommarjobb men fick inget. Då startade jag en Facebooksida i stället där jag sålde kepsar och kläder, inhandlade via Alibaba. Jag fick idén när en entreprenör föreläste för oss i skolan.

Du gick i grundskolan då?

– Ja det var 2011. Jag använde mig av influencers, när det var nytt, samtidigt som klockmärket Daniel Wellington växte fram med den strategin. Jag hade 7 000 följare efter två månader utan att lägga pengar på marknadsföring. Jag hade råd att gå på bio och kunde hjälpa mina föräldrar att köpa ett radhus.

Idén till Safetly föddes medan du jobbade som väktare?

– Så fort jag fyllt 18 år tog jag två veckor ledigt från gymnasiet och blev certifierad väktare. När jag jobbade i bevakningsbranschen såg jag så mycket som kunde förbättras, konstaterar Rawa Karadaki som parallellt med företagsekonomistudier på Stockholms universitet blev entreprenör igen.

Vad var det som kunde bli bättre?

– Personalhanteringen, administration och information som inte gick fram till vakterna som skulle jobba. Plus att mellanchefens preferens styrde mycket var jag jobbade. Jag tyckte att kunderna skulle bestämma vilka de ville anlita.

Vad är Safetly i dag?

– Ett digitaliserat och auktoriserat bevakningsbolag. Via vår digitala tjänst kan man beställa tjänster på ett transparent sätt. Vakter laddar ner en app och kommer på intervju, digitalt eller fysiskt, och kan ta uppdrag när det dyker upp notiser. Det är en rad små problem i branschen som vi har löst. Vakter är vana vid att få fel lön, för fel antal timmar. Det är svårt för vaktbolagen att hålla koll, med många tillfälliga medarbetare. Här sköts det automatiskt.

Du var ensam i bolaget i starten, hur var det?

– Jag hade noll design- eller utvecklingserfarenhet. Jag fick faktiskt börja om från början när jag hade kommit en bit. Appen var helt enkelt för dålig. Nu har jag lärt mig att programmera och i efterhand var det bra att jag misslyckades. Tajmingen är bättre nu.

Vilket är det främsta hotet?

– Vi är inte rädda för någon konkurrens med tanke på att vi jobbar på ett helt annat sätt. Inte mycket har hänt i bevakningsbranschen sedan 80-talet. Vi fokuserar på att ha en hög innovationstakt och bli mer tillgängliga. Därför är vi inte oroande ifall andra vaktbolag börjar kopiera vårt sätt att jobba.

Hur går det till i praktiken?

– Kunder lägger in en beställning på önskat antal vakter, och intresserade accepterar direkt i appen. Omdömen sparas från varje uppdrag plus vice versa, att vakter kan betygssätta uppdragsgivare vilket varit väldigt uppskattat.

”Det kostar ganska mycket att ha en väktare i bil som patrullerar ett område. Jag vill att fler ska ha råd att köpa trygghet, och det här är mitt sätt att åstadkomma det”

Pandemin har gjort det svårt för många unga att hitta praktik och extrajobb. Sänker ni tröskeln för att få in en fot på arbetsmarknaden?

– Jag hoppas det. Man ser i vår data om någon gör ett bra jobb: att de kommit i tid, varit serviceinriktade och så vidare. Prestationen talar för sig själv, utan någons fördomar om dig. Förhoppningsvis gör bra omdömen det lättare att få fler jobb sedan.

Vad blir nästa steg?

– Utöver det vi har i appen i dag kommer kunder att kunna sköta administration i vår webbtjänst. Alla personalintensiva branscher ska kunna använda sig av tjänsterna.

Framöver, skulle ni kunna erbjuda akut mobilisering vid särskilda händelser, där det behövs ordningsvakter direkt? Jag tänker på hur appen Sms-livräddare fungerar, där alla som är registrerade i appen får ett larm när ett hjärtstopp sker i närheten.

– Du tänker om det till exempel sker ett attentat? Eller ett rån? Det är en bra idé. Det skulle vara coolt framöver att kunna bidra så. Just nu tittar jag på hur servicekänslan på ett arrangemang eller event kan vässas, genom att folk till exempel checkar in via vår app, får mat- och drinkbiljetter digitalt, samtidigt som ordningsvakter direkt ser i appen hur mycket folk det är i lokalen plus att den som behöver hjälp kan kalla på en vakt med ett knapptryck.

Var är ni om ett år?

Om 12-15 månader räknar vi med att ta in 20-30 miljoner i finansiering. Men det är viktigare att vi hittar partners som vi vill jobba med och att kunder fortsätter bli nöjda med det vi erbjuder. Sen är inget skrivet i sten, det kan bli mer än så beroende på marknadssituationen. Planen på sikt är att börsnotera oss.

Vad blir första utländska etableringen – Norden?

– Vi siktar snarare på Tyskland och England direkt, med så många fler potentiella beställare och uppdrag.

Fakta om mötet

Möte: Rawa Karadaki, grundare och vd för Safetly.
Om företaget: Sveriges första appbaserade bevakningsföretag. Företag beställer väktare och ordningsvakter med ett knapptryck, samtidigt som appen blir en ny väg in till jobb för många människor.
Därför bokade jag mötet: Det är alltid intressant när saker som har gjorts på samma sätt i många år utmanas av någon som kliver in med helt nya idéer. Här finns intressanta uppgraderingar och en digitalisering som kan verka självklara om några år. Men någon måste gå först.
Plats: Coworkingkontoret SUP46 vid Tegelbacken i centrala Stockholm.

Fler nyheter från Företagarna