För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

21 spaningar om 2021

Kroppskanning, 5G, stål utan kol och mer boyta och natur. Här är 21 saker att ha ögonen på om året 2021.
Publicerad 3 dec 2020

#1 Kroppsskanning – för färre returer

När e-handeln växer ökar antalet returer. Främsta anledningen till att närmare vart tredje plagg skickas tillbaka är storlek och passform, vilket ökar svinn och koldioxidutsläpp. För att hjälpa kunder och e-handlare att träffa rätt erbjuder Kalixentreprenören Lisa Lindvalls företag The Fit en skanningsteknik som håller koll på dina kroppsmått.

Från modeindustrin kommer spaningar om att storlekssystemet är på väg att försvinna för att ersättas av kroppsskanning. Det gör att Caroline Waleruds Stockholmsbaserade företag Volumental ligger lika rätt. Här är fokus är fotskanning i 3D för att hitta skor som sitter perfekt.

#2 Snabbare uppkoppling med 5G

Visst är det kul med snabbare internet i mobilen. Men den största fördelen med 5G-nätet är att de kortare svarstiderna gör det lättare för trådlösa prylar att kommunicera snabbare. Om 4G har en svarstid på 50 millisekunder blir svarstiden med 5G 1–2 millisekunder, vilket blir en rejäl kick för IoT eller sakernas internet. 5G ökar kapaciteten och fler prylar kan vara uppkopplade samtidigt.

Bra eftersom allt fler saker ansluts till mobilnät och för att mobiltelefoner använder alltmer data för att strömma ljud och bild. I november auktionerade PTS ut fler 5G-frekvenser, vilket bäddar för att fler ska få 5G även utanför de största städerna.

ocean737.jpg

#3 Hållbar sjöfrakt

Oceanbird är ett segelfartyg i ultramodern tappning där diesel byts mot vind och segel byts mot vingar. 105 meter högt och 200 meter långt kommer Oceanbird kunna frakta 7 000 bilar. Tolv dagar i stället för normala åtta kommer det ta att korsa Atlanten. I gengäld minskar utsläppen med 90 procent jämfört med ett dieseldrivet fartyg.

Utopi? Inte alls. Walleniusrederierna, som utvecklat fartygskonceptet i samarbete med KTH och svenska forskningsinstitutet SSPA, tar emot beställningar från och med 2021. Planerad sjösättning 2024.

rogerdupe737.jpg

#4 Inkluderande framsteg

Roger Dupé blev den första svarta modellen att fronta det exklusiva bilmärket Rolls-Royce. Nu har den svenske supermodellen tagit klivet från modebranschen till skönhetsindustrin genom att lansera det egna varumärket Melyon, ämnat för alla män med extra fokus på mörkare hudtoner.

Till DI säger Dupé: ”Jag insåg att den västerländska världen ofta förbiser behovet och skapandet av kosmetiska produkter för olika etniciteter, fastän man utgör en majoritet i världen.”

#5 Mer hemyta och natur, tack

Fler vill bo i villa, gärna lantligt. Drömmen om större ytor, extra rum för hemarbete och egen tomt med täppa gör att priserna på villor stiger mer än priserna på lägenheter.

– Det finns definitivt en ökad efterfrågan på mer utrymme. Vi ser lite av en utflyttningsvåg från städerna. Möjligheten att jobba hemifrån några dagar i veckan gör långpendling mer acceptabel och fler kan tänka sig att flytta längre ut där de får mer för pengarna, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

#6 Stål utan kol

Ett världsunikt initiativ är igång. Det ska sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 10 procent – och Finlands med 7 procent. Vi pratar om ståltillverkning på nytt vis, utan fossila bränslen. Kol som har använts för att omvandla järnmalm till järn, ska ersättas av väte som i sin tur tillverkas med hjälp av el från vind- och vattenkraft.

Sex bokstäver att lägga på minnet är HYBRIT, vilket står för hydrogen breakthrough ironmaking technology. Samarbetet mellan stålföretaget SSAB, gruvbolaget LKAB och Vattenfall startade 2017 och i augusti 2020 invigdes en världsunik pilotanläggning i Luleå.

I oktober fick projektet 22 miljoner av Energimyndigheten för att bygga en större demonstrationsanläggning för att testa lagring av vätgas. Målet är att den fullskaliga fossilfria processen för ståltillverkning ska vara färdig 2035.

#7 Hej då engångsplast

2021 träder EU:s så kalllade SUP-direktiv (single use plastic) i kraft. Det blir inom EU inte längre tillåtet att exempelvis röra om i kaffet med en plaststicka, krafsa örat med en tops med plastpinne eller få snabbmaten serverad med sugrör och bestick i plast.

De produkter som omfattas av förbudet utgör ungefär 70 procent av allt marint avfall. Allt fler länder fattar beslut om liknande initiativ och tack vare fler miljövänliga och förnybara alternativ kan vi, såväl som alla marina arter, se fram emot mindre resthalter av plast i näringskedjan.

#8 Drönartaxi

Jodå, den är snart här. Det amerikanska företaget Skai utvecklar en drönare som går på vätgasdrivna bränsleceller och är stor nog att ta mänskliga passagerare. Skai säger sig vara redo för en provfärd redan nästa år. Premiärturen har dock skjutits fram tidigare. Flera företag jobbar med samma idé.

#9 En batteritid på 20 år

Samhällets elektrifiering triggar nya klimatsmarta sätt att kapa effekttoppar och kontrollera elförbrukningen. Solceller på taket eller vindkraft på tomten gör dig mer självförsörjande med eget effektbalanserade batterilager i garaget.

Med svenska batteritillverkaren Nilars litiumfria och helt återvinningsbara nickelmetallhydridbatterier får energilagret snart en livslängd på 20 år, lika lång som solcellsanläggningen på taket. Allt tack vare ett forskningssamarbete med Stockholms universitet.

– Vår nya teknologi ger en revolutionerande möjlighet att fylla på med liv i ett redan befintligt batteri. Detta är ett stort steg framåt mot ett fossilfritt och hållbart samhälle, säger Marcus Wigren, vd på Nilar.

2021 drar produktionen igång i fabriken i Gävle, av batterierna vars livscykel kan förlängas flera gånger om genom att syrgas fylls på.

#10 Odlare är vi alla

I skånska Löddeköpinge driver Lena Nordqvist och Martina Selinder företaget Gardenistas som säljer jord- och pimpsten och erbjuder trädgårdskonsultation och design. Företaget startade i maj, mitt i pandemin, då många satsade på hemodlingar och prunkande trädgårdar som ett alternativ till utlandssemestrar.

– Just nu är vår bransch hajpad, konstaterar Lena Nordqvist.

När många nya odlare vill ösa kärlek och pengar över sin trädgård blir kunnig personal och rådgivning extra värdefull.

– Folk köper träd för flera tusen kronor styck och ställer sedan ner det på fel plats i fel jord, om de inte får rätt råd, säger Lena Nordqvist som nu snickrar på Gardenistas webbshop medan bolaget ombildas till AB.

Under 2021 väntar en ny satsning på medelhavsväxter. Duon syns även i Företagarnas kampanj Jobbskaparna.

mekina2-737.jpg

#11: "Alla tjänar på att reparera mera"

Med siktet inställt på hållbarhet och återanvändning har Catrine Sageryd omvandlat ett konkursbo till en lönsam serviceverkstad för elverktyg med kunder över hela Sverige. Läs mer här!

#12 Jobb åt fler

Ali Khalil, vd för Miljonbemanning, har satsat på innovativa metoder, bland annat vr-teknik, för att snabbare utbilda och matcha ut människor i jobb. Läs mer här!

svamp737.jpg

#13 Svamp istället för kött

Det unga Göteborgsbaserade foodtechföretaget Mycorena har under pågående pandemi tagit in över 1,2 miljoner euro för att skala upp sin produktion av Promyc, ett svampbaserat protein som ersätter kött, sojabönor och ärtor i veganska livsmedelsprodukter.

– Intresset är enormt och testlagning pågår hos flera stora matproducenter. Till konsistensen påminner Promyc mest om kyckling men med helt neutral smak, säger Ramkumar Nair, vd och skapare av den innovativa fermenteringsprocess som kan omvandla restprodukter från livsmedelsindustrin till nästa generations hållbara proteinkälla.

2021 sätts spaden i jorden för en första produktionsanläggning i Falkenberg.

preafowl737.jpg

#14 Osynliga solceller

Företaget Peafowl Solar Power i Uppsala, grundat av Cristina Paun och Jacinto Sá, har just vunnit en miljon kronor i den internationella entreprenörstävlingen Startup 4 Climate.

Bolaget gör genomskinliga solceller, så minimala att de knappt syns. De kan integreras i glas eller tryckas direkt på ytor eller skärmar där de helt utan sladdar och batterier skapar en strömförsörjning för smarta sensorer och enheter för sakernas internet.

De underlättar bland annat klimateffektiv styrning av värme och ventilation i fastigheter. De tillverkas dessutom helt utan sällsynta mineraler eller giftiga ämnen.

fabrik737.jpg

#15 Flyttbara mikrofabriker

Varför transportera buteljerade drycker jorden runt? Svenska startupbolaget Wayout har utvecklat en lösning där drycker tillverkas lokalt i mikrofabriker. Förutom att rena vatten kan systemet avsalta havsvatten och dessutom tillverka läsk och öl.

En enda mikrofabrik kan producera 70 000 liter dricksvatten i månaden och hindar samtidigt upp till 200 000 plastflaskor och åtta ton koldioxid från att komma in i ekosystemet.

De första nyckelfärdiga modulerna har placerats i Nairobi, Kenya, nationalparken Serengeti i Tanzania och nu senast i Namayumba, Uganda, där mikrobryggeriet skapar arbetstillfällen genom hjälporganisationen The Hunger Project.

#16 Husdjur för hälsa

Coronahundar har redan blivit ett begrepp och Svenska Kennelklubben bekräftar att hemarbete och inställda resor får allt fler att skaffa valp.

Caroline William, veterinär på Motala Djurklinik, gläds åt att så många blivit djurägare under corona, men oroas samtidigt för att alla inte förstått vilket ansvar det innebär. Många i branschen vittnar om hur hundar redan läggs ut på Blocket för att ägarna inte kan ta hand om dem.

– Jag hoppas verkligen att de ska göra om sina liv så att det även efter corona fungerar med husdjur, det är så otroligt positivt för vår mentala hälsa.

Fler husdjur ökar trycket på en redan belastad djursjukvård. Högt på önskelistan står därför fler utbildningsplatser för veterinärer och djursjukskötare.

edholm737.jpg

#17 Ger alternativ till Amazon

Det unga AI-geniet Oliver Edholm vill ge svenska e-handlare alternativ till e-handelsjätten Amazon som öppnade i Sverige i oktober. Läs mer här!

#18 Innovativ sortering i Malmö

95 procent av all textil som används i Sverige hamnar i soporna eller bränns. För att göra återvinning mer lönsam satsar Siptex (Svensk innovationsplattform för textilsortering) stort och på Sysav i Malmö finns nu världens första automatiska storskaliga anläggning för textilsortering.

På det 260 meter långa bandet sorteras varje timme 4,5 ton kläder in i olika textilslag. Sensorer känner av färg och fibertyp och ser till att kalsonger i bomull och skjortor i polyester separeras och kan bli ny råvaruresurs till mode- och textilindustrin.

Bakom satsningen för ökad cirkularitet och hållbarhet inom textilindustrin finns flera svenska modebolag, forskningsinstitut, myndigheter och aktörer från olika delar av värdekedjan för textil.

#19 Kampsport mot ohälsa

Bodil Frick, tidigare SM-mästare i thaiboxning, vill skapa nya lösningar för träning och hälsa. Läs mer här!

#20 Hej finmaterial

Priserna haglar över bröderna Max och Allen Mohammadi och deras företag Plastic Fri som förvandlar jordbruksavfall till växtbaserade miljövänliga produkter. Målet är att ersätta engångsprodukter tillverkade i konventionell plast med produkter gjorda av Plastic Fri-pellets som är 100 procent biologiskt nedbrytbara, komposterbara och giftfria – utan omställning i produktionen i de fabriker som i dag använder konventionell plast.

2020 utsågs företaget till Game Changer i Venture Cups Öst. Även snabbväxande Potato Plastic, med vd Elin Tornblad i spetsen, röner stor uppmärksamhet, precis som Axel Hägers materialinnoverande Jord Innovation.

#21 Insekter på tallriken

I oktober blev det tillåtet att sälja insektsbaserade livsmedel även i Sverige, något som varit möjligt i övriga EU sedan 2018. Fritt fram alltså för flugor, gräshoppor och larver i grytan. I en nerlagd kättingfabrik i Orsa odlar företaget Tebrito redan framtidens protein i form av mjölmask, som har låg klimatpåverkan och bättre näringsprofil än kött.

– Det roliga är att mjölmasken passar till så mycket. Den ger umami till buljongen, nötsmak till brödet och innehåller antifrysprotein som ger glassen bättre konsistens, säger Nils Österström, Tebritos vd och grundare som hoppas att beslutet leder till mer kreativ och klimatsmart matlagning.

Text: Susanna Lindgren

Taggar
Fler nyheter från Företagarna