För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Har du koll på semesterreglerna?

Det är snart semestertider. När, hur länge och vad gäller med semestrar? Företagarnas jurist förklarar man bör känna till.
Publicerad 5 jun 2017
Företagarnas jurist Vanja Hermansson. Foto: Oskar Omne.

Inför sommaren får Företagarnas juridiska rådgivning ofta frågor om hur och när medarbetarna kan ta semester. Du hittar de flesta svaren i semesterlagen – där finns det regler för hur semester ska förläggas, vem det är som bestämmer förläggningen med mera. Alla företag, oavsett storlek, måste följa semesterlagen. Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan det finnas andra regler där. I den här krönikan ska jag försöka ge svar på några av de vanligaste frågorna.

Förläggning av semester

Enligt semesterlagen har en arbetstagare rätt till 25 semesterdagar varje semesterår. Arbetsgivare har både en rättighet och en skyldighet att lägga ut semester. En anställd har rätt till minst fyra veckors sammanhängande semester. Denna semester ska förläggas till perioden juni–augusti. Semestern kan förläggas till annan tid om man avtalat om det med den anställde. Även utan avtal kan semestern förläggas till annan tid om det finns särskilda skäl. Sådana skäl kan till exempel vara att verksamheten är säsongsbunden.

Om arbetsgivaren och arbetstagaren inte kan komma överens om när semestern ska förläggas är det arbetsgivaren som bestämmer, om inte annat har avtalats. Arbetsgivaren ska då underrätta den anställde minst två månader innan semestern ska börja. Om det finns särskilda skäl, till exempel att den anställde är nyanställd, kan arbetsgivaren lämna beskedet senast en månad i förväg.

Även om en anställd inte vill ta ut semester har arbetsgivaren en skyldighet att se till att den anställde ändå tar den semester som är betald. Arbetstagaren ska ta ut minst 20 semesterdagar varje semesterår. Fem dagar får sparas. En anställd som inte har någon intjänad semester och som därför skulle få semester utan semesterlön har däremot rätt att avstå från semesterledighet.

Förskottssemester

Om en arbetstagare vill ha semester trots att hen inte har hunnit tjäna in någon semesterlön kan arbetsgivaren och arbetstagaren komma överens om att arbetstagaren ska få ta ut förskottssemester. Med förskottssemester menas betald ledighet utan att någon semesterlön är intjänad. Observera att det finns vissa begränsningar för hur förskottssemester kan avräknas mot semesterersättning när arbetstagaren avslutar sin anställning.

Föräldraledig på sommaren

Anställda som har rätt till hel föräldraledighet kan begära föräldraledighet enligt föräldraledighetslagen. En sådan begäran ska göras till arbetsgivaren senast två månader i förväg, eller så snart det kan ske. Eftersom arbetsgivaren inte kan hindra hel föräldraledighet som begärs i tid kan en anställd som vill vara ledig vissa veckor med framgång begära det.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna