För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Monotasking – 5 steg att ta en sak i taget

Glöm multitasking. Forskning har slagit fast att det är så mycket smartare och effektivare att göra en enda sak i taget. Så här lyckas du.
Publicerad 2 jun 2017

1. Kartlägg distraktioner. Hackspettar du slaviskt på din mobil? Mejlen? Kanske pratar kollegor högljutt i telefon? Vi blir i snitt avbrutna var 11:e minut. Och det tar upp till 20 minuter att hitta fokus igen. 

2. Våga göra dig oanträffbar. Schemalägg tid då du till exempel sätter mobilen i stör ej-läge. Ha ett block där du plitar ner idéer och tankar att följa upp – men gör det inte omedelbart.

3. Spika tydliga arbetspass. Tänk som i skolan, längre än 45–60 minuter klarar få att koncentrera sig. Planera in 5-minuterspauser. Och ägna varje jobbpass åt en viss uppgift.

4. Belöningar. Vi upplever att vi är effektiva när vi multitaskar även om vi inte är det i längden. Hjärnan kan därför trilskas lite vid omställning till monotasking. Hitta andra små dagliga belöningar till dig själv, till exempel under dina 5-minuterspauser.

5. Strukturera dagens jobb. Lunchdippen är något som de flesta känner av , inte knutet till mat utan snarare till vår pigghetscykel. Planera till exempel in rutingrejer de tider på dagen då du brukar vara som tröttast.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna