För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Välj rätt i 3:12-kaoset

Regeringens förslag om nya 3:12-regler har skapat en infekterad debatt. Företagarnas skatteexpert tipsar om hur du kan resonera i väntan på att beslutet kommer.
Publicerad 2 jun 2017
Finansminister Magdalena Andersson och Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch.

Regeringens förslag att höja skatten på uttag av utdelningar och kapitalvinster med närmare 3 miljarder kronor (de så kallade 3:12-reglerna) har skapat en intensiv debatt under våren. Flera tunga remissinstanser, däribland Företagarna, är mycket kritiska till regeringens förslag som innebär att skattesatsen höjs från 20 till 25 procent, men också andra skärpningar.

Men regeringen har gått till motattack, nu senast i ett uttalande från finansminister Magdalena Andersson (S):

– Det är inte målerifirman i Sveg som påverkas utan de med höga inkomster som kanske hänger vid Stureplan, sa hon i ett uttalande i Dagens Industri den 13 maj.

Annika Fritsch, skatteexpert hos Företagarna, reagerar på finansministerns uttalande och menar att tonläget är högre än normalt:

– Debatten är tyvärr mindre seriös än tidigare. Finansministerns uttalande vittnar om en mycket märklig syn på företagare. Hon borde verkligen inte slå på dem som skapar jobben i Sverige.

Samtidigt som debatten  pågår mellan politiker av olika färg så undrar många företagare hur de ska agera. Än är det ingen som vet exakt hur det slutliga förslaget ser ut – eller om regeringen ens kommer att lägga fram det i höstbudgeten. Osäkerheten är ovanligt stor.

Vad säger du till de företagare som inte vet hur de ska göra med årets utdelning eftersom ingen vet hur hög skatten blir nästa år?

– Förslaget innebär ju stora skatteskärpningar så många företagare funderar på att ta en så stor utdelning som möjligt i år. Men osäkerheten gör ändå att det finns anledning att ha lite is i magen och hålla alternativen öppna, säger Annika Fritsch.

Så vad är alternativet?

– Generellt skulle jag säga att det är bra att börja med att ta en utdelning som ligger i nivå med tidigare år, men att vara beredd på att hålla en extra bolagsstämma i höst för att göra en extra utdelning – förutsatt att bolaget klarar det.

På så sätt har man handlingsberedskap och undviker att i det osäkra läget göra en stor utdelning som senare inte visar sig vara nödvändig om inte försämringarna av 3:12-reglerna genomförs. Om försämringarna av reglerna genomförs hinner du ta ut ytterligare en utdelning i år om den extra bolagsstämman genomförs före årsskiftet.

Vilka risker ser du?

– Risken finns att många småföretagare vill undvika skatteskärpningarna och därför tar så stora utdelningar att bolagen får svårt att klara sig på sikt. Då riskerar de att gå in i nästa lågkonjunktur utan den ekonomiska buffert de skulle behöva.

Vad händer nu?

– Ja, det är en öppen fråga. Vi har ännu inte sett hur regeringen har reagerat på den senaste tidens kritik av förslaget. Regeringen kan välja att ta med förslaget i höstbudgeten som presenteras den 20 september. Då får vi se hur allianspartierna agerar. De har alla sagt att de vill stoppa förslaget om det läggs fram, men de är än så länge inte överens om hur det ska gå till.

Så vilka blir konsekvenserna av denna ovisshet?

– Ända sedan förslaget till nya 3:12-regler presenterades i höstas har det legat som en passiviserande dimma över landets entreprenörer. Det är hög tid att de får ett klart besked om vad som gäller framöver eftersom dessa regler på ett genomgripande sätt påverkar deras privata ekonomi och möjligheterna för deras företag att investera och genomföra sina planer.

Text: Per Manns

Fler nyheter från Företagarna