För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Ljusa tider

Välj rätt belysning, öka arbetsglädjen och spar energi. Tre experter tipsar.
Publicerad 21 feb 2017
”Med vårt klimat är ljus jätteviktigt. Min tes är att nordbor är känsligare för ljus än folk på sydligare breddgrader.” — Kai Piippo, designchef AF Lightning

Vi lever i en genomlyst tid. Många kontor har en ljusmatta – i taket – som ger effektiv allmänbelysning. Men resultatet blir ofta platt, trist och utan möjlighet att styra ljuset individuellt. Belysningen står tänd hela dagen och drar energi. I lampproducenten Wästbergs showroom i Stockholm balanserar ljus, mörker och skuggor varandra. Arbetsplatserna har skrivbordsarmaturer som går att dimra. Andra delar av lokalen är ljussatta för att skapa stämning och karaktär.

Den konformade taklampan belyser effektivt marmorbordet där våra experter samlats, som runt en lägereld. Medan skymningen faller blir det en spännande diskussion om människan och ljuset.

– Med vårt klimat är ljus jätteviktigt. Min tes är att nordbor är känsligare för ljus än folk på sydligare breddgrader, säger designchefen Kai Piippo.

”Tummen ner för en ljusmatta i taket”

Vårt förhållande till ljuset är mycket gammalt. I årtusenden har människor kurat skymning. När glödlampan kom innebar den en revolution. Plötsligt var det vi som styrde ljuset och inte tvärtom. I dag står vi inför ännu ett teknikskifte, med det digitala ljuset, LED. En utveckling som går allt snabbare. Det elektroniska ljuset är betydligt mycket bättre än andra ljuskällor, främst när det gäller energieffektivitet och acceptabel ljuskvalitet.

Men hänger vi med?

– Inte riktigt, men ett nytänkande är på gång. Allt fler går från att se ljus som en engångsinvestering i fastigheten, till att se det som en del av företagets helhet. 

Kai Piippo har precis avslutat ett uppdrag på ett kontor som tillhör ett spelbolag där man gjorde tummen ner till ljusmattan i taket. I stället valde företaget att äga ljusfrågan själv och satsade på projektanpassad armatur. Varje anställd har sin egen armatur, med möjlighet att ändra ljusstyrka och position.

Framtidsstrategen Ulf Boman gillar att spelbolaget tänkte till.

– Det handlar om att sätta människan i centrum. Fundera igenom vad ni gör, vilka era viktigaste uppgifter och aktiviteter är. Gör analysen innan ni bestämmer hur kontoret ska utformas, blir hans rekommendation.

När bilden är klar över identitet och varumärke är det dags att koppla in proffshjälp.

– Arkitekten visualiserar och gestaltar hur kontoret ska se ut, medan ljusexperten skapar ljuset. Båda kompetenserna behövs för att slutresultatet ska bli bästa möjliga, säger inredningsarkitekten Helena Allard.

Vår panel är enig om att ljus på framtidens kontor styrs av ekonomi. Viktiga frågor är vem som betalar för vad, och var gränsdragningen går mellan fastighetsägare och hyresgäst. Styrningen av ljuset är en annan väsentlig aspekt som sällan berörs i kontraktsfrågan. Här finns mycket energi att spara.

– Ett kontor hos konsultföretaget ÅF som vi gjorde om med mindre allmänljus och mer anpassat ljus visade en energibesparing på 92 procent! Kontorsljus behöver inte lysa för fullt hela dan, konstaterar Kai Piippo.

Ljus anpassat efter användarnas behov sparar både energi och kostnader. Att låta tekniken tjäna människan är därför panelens bästa framtidstips.

Välj rätt skrivbordslampa:

Läs guiden som pdf här.



Läs även: Så blir du medlem i Företagarna

Läs även: Fler artiklar från tidningen Företagaren.

Fler nyheter från Företagarna