För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Hon får färre jobb från privatpersoner

Kerstin Persson köpte ett mindre byggserviceföretag 2008, precis innan finanskrisen lamslog världen och skapade stiltje i byggbranschen. ROT-avdraget blev räddningen.
Publicerad 21 feb 2017

Läs även: 6 000 jobb har försvunnit.

Ivar Andersson
och hans byggföretag Ivar Andersson Bygg AB i centrala Vinslöv hade servat sin del av Skåne i 30 år när han 2008 kände att det var dags att dra sig tillbaka. Samtidigt ville paret Kerstin Persson, då malmöit i förskingring, och Mats Hallberg, hantverkare med rötter i Mälardalen, flytta till Skåne och börja driva eget. De köpte. Men kunde inte ha valt ett sämre tillfälle.

– När finanskrisen slog till försvann våra uppdrag. Det var fruktansvärt. ”Vad faan har vi gett oss in på” tänkte jag, säger Kerstin Persson.

I dag ångrar hon inte köpet av företaget. Räddningen kom redan 2009, och stavades ROT. Även om det dröjde ett par år innan ROT-jobben på allvar satte fart på affärerna.

”Trenden är tydlig – små och enkla jobb från privatpersoner försvinner.”

– Vi hade två djävliga år, men sen blev ROT grunden i företaget, säger hon.

Nu har paret Persson-Hallberg byggt en välmående firma med åtta snickare. Hushållen står fortfarande för en del av omsättningen. Numera framför allt genom uppdrag från försäkringsbolag. Man gör bland annat återuppbyggnader efter brand-och vattenskador.

När det började talas om att rot skulle minskas, eller till och med försvinna, erkänner Kerstin Persson att hon var orolig.

– Det blev ett gulp i magen när jag hörde beslutet.

Och hon har det senaste året sett en tydlig trend: små och enkla jobb från privatpersoner försvinner.

– De ringer inte längre och ber om en offert på att byta ytterdörr. De jobben går till någon annan, eller så gör man det själv. Takjobben har också avklingat, säger hon.

Men de stora ROT-jobben finns än så länge kvar – de där kunden trots det lägre procentuella avdraget når maxbeloppet på 50 000 kronor per person.

– Det har talats en del om att rotpengarna går till lyxrenoveringar. Men här har det mesta varit nödvändigt underhåll. Sånt man måste göra för att undvika de där skadorna vi får betalt från  försäkringsbolagen för att laga, säger hon.

För egen del är Kerstin Persson nöjd med läget i orderboken. Men att nedgången för bolaget inte blivit större beror på konjunkturen.

– Det är ont om hantverkare just nu. Vi har fyllt luckorna efter ROT-jobben med andra uppdrag.

Har ni fått förfrågningar om svartjobb?

– Nej. Men jag ser annonserna i tidningarna från bolag som bjuder ut sina kroppar till så låga priser att jag inte kan begripa hur de får ihop det, om de betalar skatt. Och jag gillar inte tanken att minskningen av rotavdraget kan leda till att vi måste börja konkurrera med firmor som jobbar svart. Det är inte bra för någon.

Fler nyheter från Företagarna