För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Destination Älvsbyn

Ödsligt och kallt? Knappast, den här vägen leder till heta Älvsbyn. Företagaren tog länsbuss 31 till Norrbottens inland för att ta reda på vad som döljer sig bakom företagsboomen.
Publicerad 21 feb 2017

Det är två giganter som dominerar näringslivet i Älvsbyn – Polarbröd och Älvsbyhus. Den ena är en av landets ledande bagerikoncerner, och den andra innehar titeln som Sveriges största tillverkare av prefabricerade småhus. De två familjeföretagen har en sak gemensamt – kärleken till hembygden. Både Älvsbyhus och Polarbröd har en lång tradition av att sätta det lokala näringslivet i fokus.

– Vi försöker så långt det går att välja lokala underleverantörer av varor och tjänster, säger Lilian Nilsson, platschef på Polarbröd i Älvsbyn.

Och Kent Johansson, vd för Älvsbyhus, är inne på samma linje.

– Alla våra leverantörer väljs på affärsmässiga grunder, och jag vågar påstå att Älvsbyn har utvecklat ett starkt och konkurrenskraftigt lokalt näringsliv som möter våra krav.

Den starka entreprenörsandan syns tydligt i nyckeltalen för Älvsbyn. Kommunen har 8 200 invånare och 812 företag. Och två giganter kan snart bli tre. Ett av kommunens hetaste samtalsämnen är Bolidens planer att öppna Europas största koppargruva i Älvsbyn 2020.

– Om planerna blir verklighet kommer drygt 10 miljarder kronor att investeras i kommunen, säger Pär Jonsson, näringslivschef i Älvsbyn.

Succésnickarna



Det är morgonfika hos byggföretaget Bohlins BMM AB i Vistträsk, strax utanför Älvsbyn. Företaget har tolv anställda men denna morgon är det bara företagarna Sara och Magnus Bohlin och några få medarbetare runt fikabordet. Resten av kollegorna är ute på bygguppdrag runt hela Sverige. Bohlins BMM är ett av flera lokala företag som jobbar som underleverantör till ortens gigant, Älvsbyhus.

– Vi har under åren utvecklat ett bra samarbete med Älvsbyhus som innebär att vi erbjuder kringtjänster som inte ingår i grundleveransen av huset, säger Sara.

Ett exempel är att 1,5-plansvillor från Älvsbyhus aldrig levereras med inredd övervåning, och det var här som paret Bohlin såg en affärsmöjlighet. Företaget har blivit en av landets ledande experter på att bygga övervåningar till Älvsbyhus.

– Affärerna går bra och under våren ska vi anställa ytterligare tre snickare i firman, säger Magnus.

Made in Älvsbyn



Det skiljer bara ett järnvägsspår och ett gigantiskt virkeslager mellan Älvsbyhus och ventilationsföretaget Acetec. Det som började som en liten enskild firma 2003 har nu vuxit till en betydande leverantör av ventilationsaggregat och avfuktare. Eftersom Älvsbyhus byggs på så kallad torpargrund är det viktigt att hålla utrymmet under huset torrt för att undvika fuktskador. Lösningen är en fuktavskiljare från Acetec som ingår i leveransen av varje hus.

– Det som gör Älvsbyn så unikt är att vi har ett bra samarbetsklimat mellan ortens stora och små företag, säger vd:n Henrik Oskarsson.

Folk är hjälpsamma, helt enkelt. Acetec producerar totalt runt 3 500 enheter per år, och både utveckling och tillverkning sker i Älvsbyn. Älvsbyhus är företagets tredje största kund. Acetec har  vuxit från tre fast anställda 2011 till 24 medarbetare i dag.

Rent hus



Drygt 2 500 brödskivor per minut dundrar igenom den stora bagerilokalen. Polarbröd har bagerier på tre platser i Sverige, men det är i Älvsbyn som man har sina rötter sedan 1879. En av de lokala företagare som jobbar på uppdrag av Polarbröd är Åsa Edin. Hon driver företaget Tinor AB och hennes uppdrag är att hålla rent i bageriet.

– Polarbröd sköter den dagliga städningen själva, medan vi tar hand om den stora veckostädningen.

Åsa och drygt 20 medarbetare grovstädar bageriet under helgerna då bagerimaskinerna står stilla.

– Men det går inte att bara nischa sig på en sak, du måste utveckla din verksamhet, säger hon. Vi har nu fått uppdraget att utföra besiktningar av levererade och färdigbyggda Älvsbyhus. Jag har anställt en person som inspekterar hus mellan Sundsvall och Kiruna.



Fler nyheter från Företagarna