För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Tur att regeringen vaknade till”

Nu ska alla soloföretag som anställer sin första medarbetare få en lägre arbetsgivaravgift, föreslår regeringen. Förslaget är en seger för Företagarna som har arbetat intensivt för att få regeringen att tänka om.
Publicerad 24 apr 2017
Ann-Sofie Hermansson driver Smart in the dark i Kungälv.

Det ursprungliga förslaget omfattade endast företagare som driver enskild firma, men nu ska även aktiebolag och handelsbolag omfattas av den rabatterade arbetsgivaravgiften.

Soloföretagaren Ann-Sofie Hermansson driver aktiebolaget Smart in the dark i Kungälv och hon har tidigare kritiserat regeringens förslag om att enbart låta enskilda företagare ta del av den sänkta arbetsgivaravgiften (Företagaren 3/2016).

– Ja, det var ju tur att regeringen vaknade till. Att anställa sin första medarbetare är ett mycket stort steg för mig som soloföretagare och det behövs stimulanser.

Günther Mårder, Företagarnas vd, är nöjd med regeringens nya förslag:

– Det är mycket glädjande att regeringen har tagit till sig av kritiken från Företagarna och nu vidgar förslaget så att det även omfattar enmansaktiebolag. Regeringens förslag visar att de i detta fall faktiskt har lyssnat på landets småföretagare, säger han.

Så fungerar växa-stödet:

● Det så kallade växa-stödet som infördes vid årsskiftet gäller enbart för enmansföretag som driver enskild firma och anställer sin första person. De får sänkt arbetsgivaravgift från drygt 31 till drygt 10 procent av lön upp till 25 000 kronor och under högst 12 månader. I kronor och ören betyder förslaget att den som utnyttjar möjligheten kan få upp till 63 630 kronor i nedsatt arbetsgivaravgift. Med dagens förslag skulle ”växa-stödet” utvidgas till att gälla även företagare med aktiebolag och handelsbolag.

Fler nyheter från Företagarna