För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Från bussäten till sneakers

Det är som sopor idag, kan vara råvara i ett nytt smart företag i morgon. John och Milena vet. De gör skor av gammalt tyg från kollektivtrafiken.
Publicerad 8 sep 2016

John och Milena Pramgård ville tillverka något hållbart som också låg rätt i tiden. Att det råkade bli just skotillverkning hänger ihop med Milenas skointresse.

De hade sett tyget i Malmös stadsbussar och tyckte det var fräckt. Tänkte att det borde kunna återanvändas i ett par sneakers. De mejlade Skånetrafiken för att kolla om de kunde överta deras avlagda textilier.

Skånetrafiken gav klartecken, men eftersom deras symboler skulle synas på produkterna, ställde de krav på tillverkningen. Den måste ske rättvist och barnarbete fick inte förekomma, meddelade de. Personalen i firman som skötte omklädseln av sätena blev glatt överraskade av Malmöparets initiativ.

– Normalt sett brukade de gamla textilierna kastas eller eldas upp. Men personalen gillar vår idé, supportar oss och ser nu återvinningen som en del av sitt miljöarbete, berättar Milena Pramgård.

John och Milena bildade företaget JM Shoes AB och kallade sitt varumärke Resole. Eftersom båda hade heltidsjobb fick de sköta arbetet med det nya företaget på kvällar och helger. De tog fram prototyper till sneakers och väskor och letade samtidigt efter en tillverkare. Svenska företag verkade inte så intresserade av att ta hand om produktionen, och dessutom var de dyra. I stället hittade John och Milena ett portugisiskt familjeföretag som kunde uppfylla rättvisekraven och erbjuda attraktiva priser.

"Normalt sett brukade textilierna kastas eller eldas upp"

Textilierna tvättades grundligt och skickades därefter till Portugal. Fula märken, slitna partier och hål klipptes bort. Tillverkningen startade, och 2014 kunde paret Pramgård lansera en kollektion av sneakers, väskor, necessärer och makeupbagar på sin hemsida. Numera säljs produkterna även i fysiska butiker i Malmö, Lund, Ystad och Göteborg.

I februari i år fick Resole sin första utmärkelse. På Malmö näringslivsgala vann företaget första pris i kategorin Miljö och hållbar utveckling. De två entreprenörerna förbereder nu en ny kollektion som ska lanseras i höst. Den här gången används även tyger från lokaltrafiken i Stockholm. Mönstret designades på 1970-talet av Lasse Åberg.

– Han är miljövän, ska delta i lanseringen och tycker det är jättekul att hans gamla tyger får ett nytt liv, säger John Pramgård.

John tillägger att han hoppas att Resole snart ska ge så pass god förtjänst att åtminstone en av dem kan arbeta heltid i företaget. Båda är stolta över att deras produkter sprider glädje och att de tillverkar något som de kan stå för. 

FAKTA OM JM SHOES AB

Aktuell: Vunnit Malmö stads näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling.
Verksamhet: Gör skor av återvunna tyger från tåg, bussar, spårvagnar och tunnelbana som säljs under varumärket Resole.
Plats: Tygelsjö söder om Malmö.
Startår: 2011.
Antal anställda: Inga hittills.
Framtidsplan: Hitta fler samarbetspartner och bredda sortimentet.
Hemsida: www.resole.se

Fler nyheter från Företagarna