För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Så avslöjar du luriga avtalstexter

Att småföretagare får problem med storföretagens standardavtal är inget ovanligt. Företagarnas jurist Johan Rosengren ger sina bästa tips för hur du upptäcker luriga avtalsförslag.
Publicerad 1 nov 2016

Läs även: Småföretagaren lurades av larmbolaget

1. Det finns tre saker som är extra viktiga att ha koll på innan du skriver på ett avtal:

✔ Vad är det som egentligen ingår i avtalet?
✔ Vilken är uppsägningstiden?
✔ Var ska en tvist avgöras?

Leta reda på de här tre punkterna och se till att de är acceptabla, därefter kan du ägna kraft åt resten av texten.

2. Ta dig tid att läsa. Även om säljaren säger att allt är okej – och att hen behöver din signatur nu – så be om mer tid. Avtalet kan påverka dina utgifter i flera år och du har all rätt att ta den tid du behöver för att förstå vad du skriver på.

3. Om du inte förstår det finstilta, kräv då att någon hos motparten förklarar det för dig, och allra helst förenklar texten. Du kommer att få höra att ”det här är vårt standardavtal”, men det betyder inte att det är standard för dig. Du har rätt att förstå vad du skriver på. Och lita inte på att säljaren har full koll, ofta förstår de inte ens själva vad som står i avtalet, och därmed kanske de lovar något som avtalet inte innehåller.

4. Om du tycker att en paragraf, till exempel uppsägningstiden, är oskälig – stryk den och skriv en egen text med villkor du tycker är skäliga. Skriv sedan under och skicka tillbaka. I de bästa av världar skriver motparten också under, och då gäller det du har skrivit. Tyvärr är storföretag sällan så flexibla, och tyvärr domineras vissa branscher av några få stora jättar med liknande villkor. Försök ändå att förhandla, och hota i slutändan med att byta leverantör. Om tillräckligt många små protesterar mot villkoren kan de stora till slut bli tvungna att ändra sig.

5. Känner du att du behöver hjälp? Företagarnas juridiska rådgivning har öppet varje vardag för Företagarnas medlemmar.

Fler nyheter från Företagarna