För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Demokratisera kapitalet

Företag har svårt att få finansiering till rimliga villkor, visar Företagarnas rapport. ”För att Sverige även fortsättningsvis ska vara en stark företagarnation i den hårda konkurrensen med omvärlden behövs skattereformer som stärker incitamenten till personligt ägande och som underlättar företagens tillgång till finansiering”. menar företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.
Publicerad 15 jun 2016

Varför är finansiering till företag en viktig fråga? Det finns framförallt tre argument som motiverar varför finansiering och riskkapital till mindre och växande företag är viktigt för samhällsekonomin. Det första argumentet är att växande företag medför positiva effekter för samhället. Genom företag sprids nya idéer och arbetsmetoder, vilket gör att samhällets resurser används mer effektivt. Företagen bidrar också med skatteintäkter och arbetstillfällen, och resultatet blir mer resurser till välfärden.

Det andra argumentet gäller de positiva effekterna för näringslivet när allt fler företag startar – erfarenheterna visar att personer som tidigare framgångsrikt startat ett företag ofta startar nya framgångsrika företag, så kallade serieentreprenörer. Dessa ger i sin tur upphov till nya marknader där fler företag kan konkurrera. Det tredje argumentet handlar om den bristande tillgången till kapital för företag och svårigheten för banker att göra en korrekt kreditbedömning och ge lån. Följden blir att den ränta de tar ut helt enkelt är för hög. Det kan också finnas betydande skillnader mellan branscher i behovet av och svårigheten med kreditbedömningen. Svårigheter för företagen att få finansiering till rimliga villkor tycks inte heller ha minskat sedan finanskrisen utbröt i slutet av 2008. Det visar Företagarnas återkommande finansieringsundersökningar.

Problemet är egentligen inte att marknaden fungerar dåligt med högre priser som följd (det vill säga att finansiering finns, men bara till hög kostnad), utan att vissa marknader och verksamheter inte existerar över huvud taget därför att flödet av kapital mellan de som önskar finansiering och de som tillhandahåller den fungerar så dåligt att inga transaktioner alls genomförs. Ett exempel kan vara då få eller inga företag startas därför att det helt saknas finansieringsmöjligheter i en viss region. De risker som är förknippade med att låna ut till expanderande affärsverksamheter gör också att företagens kapitalbehov sällan helt kan tillgodoses av enbart kreditmarknaden, även om denna finansieringsform är skattemässigt gynnad. En del av bolagens finansieringsbehov behöver därför tillgodoses genom att emittera aktier till riskvilliga investerare.

Om fler svenskar hade ett direkt ägande i svenska företag skulle förståelsen för företagens villkor vara större och finansieringssvårigheterna mindre, därmed skulle också företagens möjligheter att bidra till ett starkare samhälle förbättras. Genom att investera i mindre företag kan investerare och allmänheten delta i den värdestegring och förmögenhetsbildning som följer av företagens investeringar. Detta är en demokratisk aspekt som på många sätt utgör en grund för marknadsekonomins berättigande och funktionssätt.

Det personliga ägandet är en förutsättning för drivkraften att förändra, förbättra och att skapa värden som kan föras över till nästa generation. Skattesystemet bör därför premiera det personliga och aktiva ägandet i mindre och växande företag. För att Sverige även fortsättningsvis ska vara en stark företagarnation i den hårda konkurrensen med omvärlden behövs skattereformer som stärker incitamenten till personligt ägande och som underlättar företagens tillgång till finansiering.

BRA!
Fler aktieägare är bra för samhällsutvecklingen

DÅLGT!
Företag har svårt att få finansiering till rimliga villkor, visar Företagarnas rapport.

Fler nyheter från Företagarna