För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Experterna svarar: Stängt över jul och nyår?

Kan man ”tvinga” personalen att ta semester om firman håller julstängt? Företagarnas jurist Lise-Lotte Argulander har svaret.
Publicerad 12 dec 2016

Läs även: Så blir du medlem i Företagarna.

Planerar du att stänga företaget över jul och nyår? Hur gör man i så fall med personalen? Kan jag ”tvinga ut” semester? Vi reder ut vad som är tillåtet och vad du bör tänka på inför nästa år.


Alla arbetstagare har rätt till minst 25 semesterdagar per år, vilket blir totalt fem veckors ledighet. Om en anställning är avsedd att pågå i högst tre månader får du avtala om att semesterledighet inte ska läggas ut. Av totalt 25 dagars semesterrätt kan arbetstagaren spara 5 dagar att använda vid ett annat tillfälle.

Varje sommar har en anställd rätt till minst fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni–augusti. Du kan förlägga semestern till annan tid om du har avtalat det med den anställde. Det är då viktigt att tänka på att göra det skriftligt. Även utan avtal kan semestern förläggas till annan tid om det finns särskilda skäl, exempelvis att verksamheten är säsongsbunden.

Om ni inte kan komma överens om hur semestern ska förläggas så är det arbetsgivaren som bestämmer om inte annat har avtalats. Om arbetsgivaren ensidigt bestämt semesterns förläggning så ska arbetsgivaren underrätta den anställde om det minst två månader innan semesterns början.

Problemet är dock att företagaren är för sent ute för att lägga (tvinga) ut semester i år runt jul och nyår. Om ni exempelvis har tänkt att stänga firman den 22 december skulle en semesterförläggning till denna dag ha meddelats senast den 22 oktober. Däremot kan arbetsgivaren relativt enkelt ensidigt lägga ut kompensationsledighet, om sådan finns, och om det inte finns andra regler i tillämpligt kollektivavtal.

Tillämpar företaget kompensationsledighet kan sådan ensidigt läggas ut med de varseltider som finns för arbetstidens förläggning i arbetstidslagen. I korthet innebär det att det finns en överenskommelse om att övertid tas ut i ledig tid. Det innebär att arbetsgivaren senast fjorton dagar innan det ska börja gälla ska presentera ett arbetstidsschema. Arbetsgivaren kan då om det finns kompensationstid att förlägga, ensidigt lägga ut den till de dagar som företaget har stängt.

Utgångspunkten bör vara att företag lägger ut semester och kompensationsledighet dessa dagar över jul och nyår om företaget ska ha stängt. En överenskommelse om detta bör vara skriftlig. Vill inte den anställde ta semester, och inte har någon kompensationsledighet att ta ut, återstår tyvärr inget annat än att betala lön till den anställde även om företaget är stängt. Någon möjlighet att permittera arbetstagare utan lön finns inte.

Inför nästa år är rådet att planera stängningar, semesteruttag i god tid. All sådan planering bör vara klar i oktober så att företaget har tid på sig att lägga ut semesterdagar som finns kvar ensidigt. Arbetsgivaren kan även kräva att arbetstagaren i oktober lämnar in ansökan om eventuell föräldraledighet över jul och nyår, allt för att underlätta planeringen.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna