För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Så hanterar du kärlek på jobbet

En av åtta har träffat sin nuvarande partner på jobbet. Men var går gränsen? Och hur sätter man riktlinjer för hur kärlek på företaget hanteras?
Publicerad 16 sep 2015

Läs även: Möt grundarna av Fabrique

Ett företag som har satt upp en uttalad policy för relationer på jobbet är FlexLink. Företaget, som erbjuder avancerade automationslösningar, till tillverkningsindustrin har cirka 850 medarbetare i ett trettiotal länder. I Göteborg finns 120 medarbetare och två till tre par på arbetsplatsen.

– Företaget har inga synpunkter på om två medarbetare har en relation
med varandra så länge det inte påverkar arbetet. Det hanteras bra av alla inblandade och är inte något som ställer till problem, snarare tvärtom, säger Klas Ålander.

Jacqueline Joo menar att kärlek på jobbet till och med kan gynna företaget.

– När man är förälskad har man höga halter av dopamin och noradrenalin som gör att man blir glad. Och jag tror att lyckliga människor bidrar till att sprida glädje och skapa en god stämning,
speciellt om det handlar om ett kommunikativt par.

På Flexlink har man kommit fram till att det ändå är nödvändigt att ha en policy. Policyn kallas ”personal relationships”, och innebär att man inte ska jobba med samma saker eller på samma avdelning om man har en relation och att det inte bör förekomma relationer mellan chefer och underordnade eller mellan personer i ledningsgruppen.

– Anledningen är att vi vill undvika nepotism och liknande problem, säger Klas Ålander, kommunikationschef på FlexLink.

Policyn uppkom med anledning av en händelse långt tillbaka i tiden och
har resulterat i åtgärder vid några få tillfällen efter det.

– För ett antal år sedan hade vi enperson i koncernledningen som utvecklade en relation med en ledande person i ett dotterbolag där han satt i styrelsen. Det ledde till att han omedelbart lämnade styrelsen på eget initiativ, säger Klas Ålander.

DETTA BÖR DU TÄNKA PÅ NÄR NI SOM PAR STARTAR FÖRETAG IHOP:

➔ Välj i första hand AB som bolagsform, eftersom det innebär begränsat ansvar för bolagets skulder.
➔ Skriv ett aktieägaravtal, så att det finns en strategi för hur ni kan lösa ut varandra vid en eventuell separation.
➔ Skriv äktenskapsförord och testamente. Som företagare är det viktigt att titta vad som händer vid en skilsmässa eller dödsfall även ur ett familjerättsligt perspektiv. Det är speciellt viktigt om den ena parten har barn sedan tidigare. Ett testamente kan reglera så att den efterlevande parten blir fortsatt majoritetsägare.

Källa: Karin Berggren, jurist på Företagarna

Taggar
Fler nyheter från Företagarna