För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Avhopparen om sina 100 första dagar som företagare

Vad får en fullfjädrad yrkespolitiker att bli småföretagare? Riksdagsledamoten och ordföranden i justitieutskottet Johan Pehrson (FP) övergav sin riksdagsplats mot en vd-stol i belysningsbranschen.
Publicerad 26 okt 2015

Lamp- och belysningsföretaget Watt & Veke har nyligen flyttat till en vacker industribyggnad i rött tegel, mitt emot det som förr var lokstallar i Eskilstuna gamla industriområde.

– Man ska ägna sig åt det man är bra på, säger Johan Pehrson och förklarar att logistik och lagerhantering nyligen lagts ut på entreprenad. När proffslogistikerna tog över flyttade vi till denna spännande miljö. Här kan vi fokusera på det vi är bäst på – att producera lampor med stil, trend och kvalitet.

Den korta rundvandringen i lokalen, som är både kontor och showroom, avslutas i mötesrummet. Här skvallrar vattenglas och karaffer om förmiddagens styrelsemöte. Med på mötet var företagets grundare Monika Lindström. Hon är fortfarande minoritetsägare och arbetar vidare i företaget även sedan investeringsbolaget KB18 blev majoritetsägare vid årsskiftet 2014/2015.

Så varför vill en yrkespolitiker utan tidigare erfarenhet av företagande ge sig in i belysningsbranschen?

Den som här väntade sig ett snabbt, kort svar blir besviken. Närmare 20 år som heltidspolitiker i riksdagen sätter sina spår. Och Johan Pehrson vill hellre tala om vikten av företagande och entreprenörskap för vårt samhälles välmående än om sin egen roll. Åtminstone till en början.

– Företag, både stora och små, utgör ryggraden i svensk nationalekonomi. Företagande är precis som politik en viktig samhällsuppgift. KB18:s affärsidé är att förvärva och förädla mindre, svenska företag som av olika anledningar står inför en ägarförändring. Det kan handla om allt från generationsskifte till att vilja satsa offensivt för att ta företaget till en ny nivå, som för Watt & Veke, som är vårt andra företagsförvärv. I detta ingår att en av våra partner har kapital som möjliggör våra investeringar.

För att bättre förstå hur en yrkespolitiker – som ägnat en stor del av sin politiska karriär åt rättspolitiska frågor – hamnat i belysningsbranschen måste man ta ett kliv tillbaka till 1980-talet.

Då grundlades en vänskap mellan 18 kompanibefäl vid dåvarande regementet I3 i Örebro som långt senare ledde till bildandet av KB18. Förutom Johan Pehrson har ytterligare nio av dem beslutat att investera sina erfarenheter inom olika yrkesområden i den relativt nybildade företagsförädlaren.

– Vi tror att vi kan tillföra något bra i våra företag. Att tillföra ny energi och kunskap genom att investera i företag som av olika skäl har behov av en ny ägarstruktur är ett sätt att ta ansvar. Ett grundkrav är att vi själva är operativa och driver företagen. För mig personligen ledde detta till uppdraget att ta över vd-rollen på Watt & Veke, vilket är spännande på alla sätt.

”Likheten mellan en lampfabrik och en valstuga är att man får acceptera att alla inte gillar samma sortiment.”

Du har varit vd i 100 dagar. Stämmer uppdraget med dina förväntningar?

– I mitt politiska uppdrag har jag genom åren träffat så många företagare som berättat om sin verklighet så jag tror att mina förväntningar var ganska realistiska. Jag är medveten om att det är komplext att driva företag. Inte rent administrativt, för även om vissa upplever systemet som stelbent anser jag att administrationen kring företagande i grunden är väldigt stark och företagarvänlig. Men det finns många, svåra och stora överväganden. De bästa företagarna har oftast varit de som haft förmågan att delegera ansvaret så att ledaren kan ägna sig åt att vara just ledare. Den processen är jag fortfarande inne i. Nu har jag tagit över efter en fantastisk entreprenör som under 17 år byggt upp företaget. Min uppgift är att säkra det Monika skapat och samtidigt sätta in företaget i en hållbar struktur för att få oss att fortsätta växa.

Hur har du lyckats?

– Lite tidigt med utvärdering, men för varje dag blir jag mer beslutskompetent. Nu har jag fått chansen att mitt i livet pröva något annat. Det är fantastiskt. Kanske blir jag politiker igen. Förhoppningsvis för att jag varit framgångsrik och kan dela med mig av nya erfarenheter och med ökad trovärdighet kan argumentera för vikten av fler växande företag i Sverige.

Vad var du inte förberedd på?

– I den miljö jag kommer ifrån finns en enorm uppsättning stödfunktioner. För administration och kommunikation, någon som fixar översättningar eller ordnar med resedetaljer. Jag hade underskattat hur mycket administration det trots allt är att driva ett företag. Utmaningen är att göra rätt saker och inte alla saker.

Sammanfatta dina första 100 dagar i en mening!

– Beslutsfattande! Mängder av stora och små beslut på kort och lång sikt för företaget.

Beslut fattas ju även i riksdagen?

– Beslutsvägarna här är kortare och får direkt effekt. Det är jag inte van vid som politiker.

En av dina första insatser för Watt & Veke var på design och inredningsmässan Formex. Hur var det?

– Roligt. Jag tillträdde operativt som vd i mitten av april i år, så under vårens många mässor hoppade jag in för att lära mig. Min insats blev att fixa fika till besökarna i montern, och någon order bidrog jag förhoppningsvis till. Det var ju ungefär som att jobba i valstugan – fånga in besökarna, vara trevlig och hoppas att de gillar vårt erbjudande. Precis som i politiken får man acceptera att alla inte gillar samma sortiment.

Vad är den största utmaningen för landets småföretagare, anser du?

– Svårigheten är att finna kapital. Det behövs ytterligare politiska reformer för att fler företag ska kunna finansiera växt och utveckling. Fler borde kunna agera som affärsänglar. Här finns flera utredningsförslag att ta tag i för lagstiftarna. Hade KB18 inte haft en finansiär i ryggen hade vi haft svårt att förverkliga vår idé. Det är givetvis så att de totala skatterna på företagsamhet påverkar alla som oavsett storlek försöker utveckla företag i Sverige. Slutligen kan även regelverket kring att anställa medarbetare vara en tuff utmaning, främst för de mindre företagen.

Fler nyheter från Företagarna