För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Låt oss misslyckas!

Företagande handlar om förändring. Företagare tar fram nya produkter och tjänster, liksom nya sätt att kombinera och organisera produktion, skriver Daniel Wiberg.
Publicerad 9 dec 2015

Därmed skapas värden, vilket kommer hela samhället tillgodo då vår gemensamma välfärd växer. Företagare ser möjligheter och vill förbättra, förändra och skapa värden i stället för att enbart följa med strömmen och hoppas på det bästa. Utveckling och tillväxt drivs därför framåt av företagare, ekonomins förändringsagenter.

Nationalekonomen Frank Knight definierade entreprenörskap i termer av risktagande. Företagaren är beredd att sätta sin karriär och ekonomiska trygghet på spel och ta risker för att förverkliga en idé.

Eftersom risktagande och möjligheterna att starta nya verksamheter är avgörande för att få fler framgångsrika företagare måste kostnaderna vid misslyckanden begränsas – vilket också är fokus i den stora konkursspecialen i detta nummer av Företagaren. Möjligheterna att reorganisera och rekonstruera bolag som hamnat i tillfälliga ekonomiska svårigheter måste underlättas i stället för att genom hårda insolvensregler leda till utslagning. Incitamenten till att våga eget företagande blir annars små eftersom de personliga riskerna med ett eventuellt misslyckande blir för stora.

Studier visar också att kunskapen om diverse ansvarsregler i samband med insolvens och konkurs är mycket dåliga bland företagare. Det är talande att så många som 20 procent av de tillfrågade företagarna tror att hårt arbete, och att inte ta ut någon egen lön, befriar från ansvar (enligt en studie gjord av Svenskt Näringsliv). Det visar också hur företagare själva ser på sin verksamhet, ett hårt arbete och ett stort risktagande.

För tillfället en översyn av reglerna kring företagsrekonstruktion inom ramen för Entreprenörskapsutredningen (Dir 2014:46) och som ska se över förutsättningarna för att starta, driva, utveckla och äga företag i Sverige. Även om det sägs att översynen ska ta ett helhetsgrepp, så är utredningen genom direktiven ganska begränsande när det gäller aspekter som ägarskatter och skatteregler. Att risktagande påverkas av ekonomiska incitament, till exempel genom skattereglernas utformning, är dock väl förankrat i ekonomisk teori. Lika välkänt är det att risktagande ibland leder till misslyckanden. Dessa misslyckanden får inte leda till orimliga sanktioner, vilket riskerar att slå ut individer både ekonomiskt och socialt.

I Sverige har behovet av enklare och mindre stigmatiserande regler kring konkurs och rekonstruktion länge efterfrågats då det tydligt visats att tidigare erfarenheter av eget företagande, inklusive eventuella misslyckanden, är en starkt bidragande faktor till senare framgångar. Surt förvärvade lärdomar kan vara en värdefull tillgång i eget företagande.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna