För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Så blev Nils Åke Hallström Årets Företagare

En skuldfri lokalpatriot som omsätter runt 250 miljoner kronor per år. Möt Nils Åke Hallström som avslöjar hur ett företag ska drivas.
Publicerad 24 okt 2014

LÄS MER: Årets Företagare

Nils Åke Hallström, vd för C. Hallströms Verkstäder, gillar inte att kliva upp på scenen – men det har blivit en hel av den varan under senaste tiden. Familjeföretaget har nyligen firat 100-årsjubileum med flera tusen gäster på besök i fabriken i Nälden. Och sedan går det bara några veckor så är det dags igen – Nils Åke Hallström blir utsedd till Årets Företagare 2014 och får åter kliva upp på scenen. Den här gången under högtidlig inramning i Blå Hallen i Stockholms stadshus där han får ta emot lovord, applåder och gratulationer från näringsminister Mikael Damberg, Företagarnas ordförande Monica Lindstedt samt kvällens konferencier Mark Levengood.

– Det är inte riktigt min grej, det där offentliga, erkänner han strax efter fotograferingen tillsammans med näringsministern.

Samtidigt har Nils Åke Hallström fått vänja sig vid att stå i centrum. Han är vd för C. Hallströms Verkstäder som grundades av hans farfar 1914. Det är i år ett sekel sedan Theodor Hallström klev av tåget i jämtländska Nälden och upptäckte att orten hade behov av en plåtslagare. Företaget utvecklades och har under åren levererat allt från tvättbunkar till gengasaggregat. När sonen Lennart tog över företaget på 1950-talet inriktades produktionen på olika typer av ventilationsprodukter och så är det fortfarande.

När jag tog över som vd 1980 hade bolaget en besvärlig skuldsättning och vi var konstant jagade av banken.

Företagarnas jury valde att utse den nuvarande ägaren Nils Åke Hallström till Årets Företagare 2014 med följande motivering: ”Årets vinnare har en storslagen historia. Från en enskild hantverkare till hundratals medarbetare och med teknik i framkant har det här företaget haft stora framgångar. Dessutom har företaget en stark tradition av att ta ett stort samhällsansvar för bygden, till exempel erbjöd man arbete till de flyktingar som kom till byn på 1990-talet och i dag finns åtta nationaliteter representerade i företaget.”

Och Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist kompletterar:

– Nils Åke Hallström är den tredje generationen i ett företag som utvecklats från ett enkelt plåtslageri till att omsätta 250 miljoner kronor. Dessutom utgår deras verksamhet från Nälden i Krokoms kommun där företaget tagit ett stort ansvar för att utveckla bygden, säger hon.

Men den som blickar tillbaka upptäcker att tillvaron var betydligt tuffare under 1980-talet.

– När jag tog över som vd 1980 hade bolaget en besvärlig skuldsättning och vi var konstant jagade av banken, räntorna låg på 12–14 procent vid den tidpunkten och det var då som jag bestämde mig för att aldrig mer ta ett lån.

Det är ett löfte som Nils Åke stått fast vid och företaget är i dag skuldfritt och vinsterna återinvesteras i bolaget.

– Det finns enorma fördelar med att vara skuldfri. Jag har inte gjort en budget på årtionden, vi struntar i att skriva en massa onödiga rapporter och vi vågar gå på magkänslan. Och nu är jag åter jagad av banken – men den här gången vill de att jag ska låna pengar!

Nils Åke lutar sig fram för att överrösta sorlet från festdeltagarna i Blå Hallen och konstaterar:

– Sunt förnuft är en underskattad resurs, säger han. Använd den så går det både lite snabbare och blir lite roligare.

Som företagare kan du verkligen bidra till att skapa bra förutsättningar för din hemort.

Tågen slutade att stanna i Nälden år 2000 men Nils Åke väljer att tona ner glesbygdsproblematiken.

– Det finns fördelar också, säger han. Vi har en fantastisk personal som stannar längre än i storstadsregionerna, lokalkostnaderna är lägre och som företagare kan du verkligen bidra till att skapa bra förutsättningar för din hemort. Det enda negativa är att transporterna blir längre, men det kompenseras av det transportstöd som finns för regionen.

Fler nyheter från Företagarna