För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Månadens Intervju

Publicerad 7 dec 2016
Följ med ned i den grönskande källaren till blomsterkonstnären Karin Oscander och inspireras av hennes väg från anställd - till egenföretagare

I en grönskande, lummig och blomsterkantad källare i Vasastan står Karin och binder en bukett när jag kommer in. Den innehåller bland annat grankvistar och amaryllis, givna ingredienser i receptet för en lyckad julbukett. Att julen står bakom hörnet råder det ingen tvekan om när jag kikar runt i lokalen, allt är pyntat från topp till tå.

-Denna period vi har som mest att göra, inte endast på grund utav julen, men det är också nu många går i pension och har avtackning. Men det är en stor del av charmen med mitt jobb att arbeta i olika säsonger och hitta ny inspiration i varje årstid. Det gäller att ha inne det som kunden efterfrågar, denna jul säljer den svenskodlade amaryllisen bäst. Det är en fantastisk amaryllis, det som gör den extra speciell är att den alltid minst får fyra stänglar med sammetröda klockor. ”Il Grande” som jag kallar den, säger Karin och skrattar.

Jag slås av hur välkomponerat allt är i butiken och det är inte svårt att hitta den röda tråden av klassiskt med en ton av modernt. Där blandas kaktusar och trendiga krukor med orkidéer och vackra snittblommor.

Karin berättar att hon alltid haft en konstnärlig ådra men att hon samtidigt tror att det är viktigt att hålla igång den för att ständigt utvecklas.

- Jag har lärt mig mycket på vägen, innan jag startade eget så arbetade jag 14 år som anställd i floristbranschen.

Idag har Karins butik Blomsterkonstnären funnits i 15 år och med hjälp av en anställd så arbetar Karin mycket och hårt för att lyckas. Jag ber Karin berätta hur en vanlig dag kan se ut för henne.

 - Min dag kan börja med att jag går upp halv 5 på morgonen för att åka till Partihallarna och handla varor. Sedan är det dags att lämna ut blommor till de företag som har en blomsterprenumeration eller som har beställt enstaka buketter. Ibland händer det att jag åker mer än 10 mil sammanlagt på en dag. När det är gjort åker jag till butiken för att plocka upp blommor, hjälpa kunder och ta emot ordrar på mail.

 Det kommer in en kund då vi står och pratar och Karin ursäktar sig för att hjälpa honom, det är en äldre man som får hjälp att binda en bukett till sin kärlek.

 -Det kanske låter mycket för andra, men jag har alltid gillat att arbeta självständigt och göra det mesta själv. Innan jag började arbeta inom floristbranschen så drev jag ett café i två år. Det är utmanande att vara sin egen chef, om något går fel så har jag bara mig själv att skylla. Men det är också de misstagen som jag lärt mig av och som tagit mig dit jag är idag.

- Det är nya säljtekniker nu, vi får inte längre in lika många spontana kunder i butiken. Människor vill kunna ha möjligheten att hitta oss via internet, vilket gör att jag måste växa på den fronten. Vi håller just nu på att utveckla vår hemsida, där det kommer bli enklare för kunden att beställa blommor direkt.

Det märks att Karin kommer att ha mycket att göra fram till jul men lite ledigt kommer hon ändå passa på att ta.

-Då jag är ledig dansar jag, helst foxtrot eller bugg. Det är skönt att röra på sig när man ibland kan känna sig stillastående i butiken på dagarna. Men i jul är det stor chans att du hittar du mig i soffan och käkar praliner, avslutar Karin.

 Karins tre bästa tips för dig som egenföretagare

 1. Var kunskapstörstande och ta emot all lärdom du kan få inom ditt yrke. Våga även se utanför din egen yrkesbana och finn inspiration från närliggande branscher, vilket i mitt fall varit exempelvis inredningsbranschen.

 2.  Ha fokus på kunden, var noga med att alltid uppfylla kunden behov i högsta möjliga mån. Det vinner du på i längden.

 3. Ställ in dig på att jobba hårt för dina mål och var förberedd på att investera tid och energi i ditt företag. 

 Följ, inspireras och ta kontakt med Karin på hennes Hemsida, Instagram eller Facebook.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna