Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Läs mer om cookies.

Jag accepterar

Medlemsbesök

Besök hos våra medlemmar

Här lägger vi upp intervjuer som vi gör med med våra medlemmar i Företagarna Boden.

Frebelt - Henrik Fredriksson

I nyrenoverade lokaler i Björkelund finns företaget Frebelt med Henrik Fredriksson som ägare.

Frebelt startades av hans far 1980. Han gjorde ett jobb åt Bodensågen med deras transportband. För att ta betalt startade han ett handelsbolag. Det visade sig sedan att det inte fanns något företag i regionen som servade transport och drivband. Det gjorde att han fortsatte med verksamheten. Namnet Frebelt kommer av första bokstäverna i Fredriksson och belt kommer från belting.

En ren tillfällighet

Att Henrik började i företaget var ingen självklarhet i början, han hade planer på att börja studera men efter värnplikten hjälpte han till i sitt pappas företag och på den vägen är det - en ren tillfällighet, som Henrik uttrycker det.

Henrik tog över företaget för cirka ett och ett halvt år sedan då hans pappa blev sjuk och sedan pensionerade sig. Idag har Frebelt sex anställda inklusive honom själv. Frebelt är fortfarande ett familjeföretag där Henriks fru också jobbar i företaget.

 

Transportband och transmissioner

Frebelt erbjuder transportband och transmissioner till lätt och tung industri. De levererar och installerar även tillbehör.

De har ett stort lager med alla tänkbara typer av band i olika bredder och material. Mycket av deras tillverkning är skräddarsydda lösningar. De har en mycket hög kvalitet på sina band. Enligt Henrik är deras band i många fall bättre än en del tillverkares originalband.

Ljus framtid

Henrik ser ljust på framtiden, det kommer hela tiden ut nya produkter som behöver Frebelts tjänster och produkter. Det som kan vara orosmolnet är om tillverkningsindustrin flyttar härifrån.

Planen är att företaget närmaste åren ska ha en organisk tillväxt på 10-15 procent per år.

Vad gäller konkurrenter finns det sådana men i närområdet är Frebelt ensamma på den lätta sidan som han uttrycker det.

Personlig försäljning

Marknadsföringen består i första hand av personlig försäljning, sedan är hemsidan en viktig kanal som ger en del förfrågningar. Frebelt har även en Facebooksida som de uppdaterar frekvent. Även mässor är intressanta att delta i som till exempel Bodens egen mässa Load Up North säger Henrik.

 

Ärlig med sig själv

Bästa tipset för att vara företagare är att vara ärlig med sig själv. Man ska också vara beredd att betala priset med de satsningar man vill göra tillägger han. En annan viktig sak är att hela familjen är med på resan, då får man bättre förståelse för de som händer i företaget.

Det bästa med att driva eget är friheten att kunna styra sin tid, det är en sliten klyscha säger Henrik men så är det. Han medger att det trots friheten med att styra sin tid kan vara svårt att få den ledighet man många gånger skulle behöva.

Bra samarbete

På frågan om vad Henrik vill skryta om Boden med är att vi i Boden tillsammans med närliggande kommuner har ett bra samarbete. Det är viktigt med samverkan där vi hjälps åt och i Boden är det ett bra samarbetsklimat just nu.

På frågan om vad som skulle kunna bli bättre svarar Henrik att Företagarna skulle kunna ha en kontaktperson som kan hjälpa till med kontakter med kommunen, Länsstyrelsen och andra instanser.  

Medlemskapet en viktig röst

Frebelt har varit medlem i Företagarna sedan en lång tid tillbaka. Han tycker att han genom sitt medlemskap får tillgång till bra kontakter genom nätverkande men också att han med sitt medlemskap bidrar med en röst i den opinionsbildning som Företagarna för lokalt, regionalt och nationellt. Henrik tycker också att Företagarnas egen tidning Företagaren ger bra råd och tips om företagande.

Han tycker att Företagarna lokalt skulle kunna starta ett utbildningsnätverk som höjer kompetensen för medlemmarna så att företag slipper åka till Stockholm för att fortbilda sig.

Intervjun är precis klar då det knackar på dörren, en kund behöver hjälp och Henrik skyndar till undsättning.