Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Läs mer om cookies.

Jag accepterar

Rut-avdraget

Med rut-jobbens hjälp har många människor kunnat gå från utanförskap i arbetslöshet eller svartjobb till sysselsättning. Bra att det ska utvidgas till fler tjänster, men att sänka taket för rutavdrag är fel väg att gå.

Var med i #rutuppropet

Vilka tjänster bör ingå i RUT, tycker du?

RUT ska utvidgas. Nu drar vi igång #rutuppropet! Läs mer här.

Sänkt tak fel väg

Samtidigt som regeringen aviserar att fler tjänster ska ingå i rut sänker man taket för rut. Från 2016 är bara hälften, 25 000 kronor, vara möjligt att dra av för den som köper tjänster inom RUT – renhållning, underhåll och tvätt.

Fel väg att gå, anser Företagarna. Med rutjobbens hjälp har många människor kunnat gå från utanförskap i arbetslöshet eller svartjobb till sysselsättning. Åtgärden är effektiv och ekonomiskt lönsam för både företagen, de som får jobb och statskassan.

Enligt en undersökning som Sifo gjort åt rut-företaget Hemfrid vill 55 procent av Socialdemokraternas egna väljare att rutavdraget ska vara oförändrat. Bara var femte S-väljare är för en sänkning.

På dessa temasidor kan du läsa mer om vad rut innebär för Sveriges företagare!

 

Ändrade regler från 2016


Riksdagen har beslutat om nya regler för rot- och rutavdraget som trädde i kraft den 1 januari 2016.

Rotavdraget sänktes till max 30 procent av arbetskostnaden. Rutavdrag medges fortfarande med 50 % av arbetskostnaden.
Det maximala avdraget för rutarbete halveras till 25 000 kr för personer som inte har fyllt 65 år. För att ha möjlighet att utnyttja 50 000 kr ska du ha fyllt 65 år vid årets ingång.
Rutavdrag för städning begränsas till att endast innefatta enklare städning eller annat rengöringsarbete samt flyttstädning.
Rutavdrag för matlagning slopas.

Dock har regeringen aviserat att fler tjänster kommer att innefattas av rut. Företagarna samlar inom #rutupproret in förslag på vilka tjänster detta kan vara!

Källa: Skatteverket.se

 

Rut är en integrationsmotor! Spara gärna bilden ovan och dela den på sociala medier.

Kontakt
#rutuppropet
Vilka nya rut-tjänster vill du se?
Relaterat innehåll