För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna välkomnar LO till samtiden!

Publicerad 6 mar 2017
I dag gick LOs ordförande Karl Petter Thorwaldsson ut med att LO kan acceptera lägre löner för arbetslösa utan gymnasieutbildning och yrkeserfarenhet. Genom så kallade utbildningsjobb ska arbetslösa som står långt ifrån arbetsmarknaden få börja jobba och samtidigt skaffa sig rätt utbildning under tiden.

Enligt Karl Petter Thorwaldsson är detta en ”helt ny modell för att minska tudelningen på arbetsmarknaden” och att det ”vänder upp och ned på hur vi ser på dem som är på väg in på arbetsmarknaden”. 

- Det må vara en ny modell för LO, men övriga Sverige – däribland Företagarna – har kommit till denna insikt för länge sedan. Företagarna har länge förespråkat en modell där utbildning kombineras med anställning och till en betydligt lägre kostnad för arbetsgivaren, säger Erik Ageberg, Företagarna.

- I ett läge där 24 procent av småföretagen anger kompetensbrist som sitt största tillväxthinder och där sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda är störst inom OECD har vi väntat på att LO ska komma till insikt om hur svensk arbetsmarknad faktiskt ser ut. 4 av 5 jobb skapas i småföretag och långt ifrån alla företag har eller vill ha kollektivavtal. Endast genom att fokusera på arbetsgivare och företagares möjligheter till att anställa kan vi få en ökad sysselsättning och en bättre integration på arbetsmarknaden.

LO-ordföranden menar att det är arbetsmarknadens parter som ska utforma anställningarna och efterfrågar att arbetsmarknadens parter ska få ökat inflytande över subventionerna inom arbetsmarknadspolitiken.

Företagarna står bakom den svenska modellen men menar att arbetsgivare borde delta i utformningen av både anställningar och subventioner inom arbetsmarknadspolitiken så att de används på ett sätt som skapar jobb.

Företagarna har länge försökt arbeta för en inkluderande arbetsmarknad och välkomnar LO till det nya millenniet.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna