För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kritik ledde till seger för småföretagen!

Publicerad 27 feb 2017
Nej till kilometerskatt och finansskatt. I alla fall än så länge. Regeringen gör nu helt om och stoppar förslagen som skulle slå mot småföretag och konsumenter, efter att Företagarna skarpt kritiserat förslagen.

Läs även: Regeringen backar på förslaget om kilometerskatt

Företagarna protesterade högljutt när regeringen tillsatte en utredning som skulle lämna förslag på hur en avståndsbaserad vägslitageskatt för tunga lastbilar skulle utformas. Enligt utredaren skulle kostnaden skulle uppgå till 10 till 12 kronor per mil, ett hårt slag mot transportföretag och i slutändan, konsumenterna. 

Men efter att Företagarna och ett antal andra remissinstanser protesterar stoppar regeringen sitt eget förslag. Finansminister Magdalena Andersson (S), säger nu att svenska åkares konkurrenskraft riskerar att försämras av förslaget vilket hon menar inte är acceptabelt. Företagarnas expert, Philip Thunborg, menade att förslaget var en dålig idé då skatten helt missar ambitionen om att skapa incitament för miljövänligare fordon.

- Transportberoende företag hade drabbats extremt hårt av denna skatt, särskilt på landsbygd. Det hade även drabbat konsumenterna i form av ökade priser på varor och tjänster, och i slutändan hela samhällsekonomin, säger Philip Thunborg.

Men än är segern inte helt avgjord. Regeringen ska, enligt egen uppgift, omedelbart inleda arbetet med att ta fram ett reviderat förslag till vägslitageskatt. Det arbetet kommer att ske i regeringskansliet — ingen ny utredning ska alltså tillsättas. Hur detta förslag kommer att se återstår att se.

Finansskatten skrotas

Även regeringens förslag om en finansskatt skrotas efter hård kritik. Utgångspunkten för förslaget var att finansiella tjänster är momsbefriade och att det därför är rimligt att de företag som säljer dem betalar mer skatt. Men Företagarna menar att förslaget i praktiken skulle ha slått mot 300 000 företag.

- Finansministern vill beskatta bankerna mer, men detta är fel väg att gå och skulle få mycket stora effekter på hela näringslivet”, kommenterade Günther Mårder förslaget till Dagens Industri och menade att ut småföretagen skulle blivit de största förlorarna.

- De är extra känsliga för kostnadsökningar och för det regelkrångel som finansskatten skulle innebära.

Men även denna skatt kommer regeringen att återkomma till. Från och med 2018 ska finanssektorn beskattas hårdare, oklart hur dock.  

Läs mer om kilometerskatten och finansskatten

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna