För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Oroväckande förslag om månadsrapportering

I samband med att höstbudgeten presenterades blev det känt att regeringen planerar att införa månadsrapportering för företag. Företagarna ser förslaget som ett led i en oroande utveckling där samhällets kontroller och åtgärder mot fusk och bedrägeri alltmer läggs över från myndigheter till rapportering och uppgiftskrav på företagen. Detta drabbar förstås de mindre företagen särskilt hårt.

Månadsrapportering lanseras som en del i regeringens krafttag mot svartarbete. Ingen vore gladare än vi om lösningen på oschysst konkurrens från fuskare skulle vara så enkel. Företagarna delar regeringens oro för att seriösa företagare tvingas konkurrera med kriminella. Däremot kan vi inte se att förslaget om månadsuppgifter skulle vara effektivt för att lösa problemet.    

Det vore naivt att tro att de som verkligen fuskar och har svart arbetskraft plötsligt skulle bli laglydiga och börja lämna månadsuppgifter om löner till sina anställda. Följden blir i stället att seriösa företagare drabbas dubbelt, dels genom ökad administration genom månadsuppgifter och dels genom att den oschyssta konkurrensen från fuskare ändå fortsätter.  

-Det framgår inte varför Skatteverket skulle ha behov av uppgifterna just månadsvis. Vi saknar en analys av om rapporteringen på individnivå  i stället för årsvis kunde göras kvartalsvis åtminstone för små företag. En sådan lösning skulle ändå innebära en tätare rapportering än idag, men inte vara lika belastande, säger Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch.

- För att kompensera företagen för den ökande rapporteringen kunde det kombineras med en möjlighet för företagen att betala skatterna och avgifterna kvartalsvis i stället för månadsvis. Det skulle förbättra företagens likviditet.

Många rapporterar på papper

Belastningen och konsekvenserna för företagen riskerar att bli större än vad som anges i förslaget. Särskilt de ca 80 000 arbetsgivare som idag lämnar arbetsgivardeklaration och kontrolluppgift på papper skulle drabbas av att tvingas till månadsvis rapportering. Företagarna välkomnar digitala lösningar och lättillgängliga e-tjänster. Men det är fortfarande många arbetsgivare som rapporterar på papper.

 - Gissningsvis är det övervägande äldre företagare som inte känner sig bekväma med digitala lösningar, fortsätter Annika Fritsch. Risken finns att nya rapporteringskrav får dem att välja att lägga ned sina företag snarare än att köpa dessa tjänster eller att själva börja lära sig hur det fungerar digitalt. Det måste undvikas.

 Företagarna konstaterar också att Skatteverkets beslut i fråga om skatteavdrag och arbetsgivaravgifter även i fortsättningen ska gälla de sammanlagda beloppen, inte per individ. Trots det ska arbetsgivare tvingas rätta uppgifter om det blivit en förväxling av belopp mellan olika personer utan att totalsumman ändras. Det visar på att det finns ett glapp mellan kraven på arbetsgivarens uppgiftsskyldighet och Skatteverkets beslut som gör det tveksamt om uppgifterna verkligen är nödvändiga för Skatteverket.

Här kan du läsa Företagarnas remissvar.

Här kan du läsa om det tidigare förslaget om månadsuppgifter. Det nu aktuella förslaget är i grunden ändrat och många allvarliga brister är borta. Men det förtjänar fortfarande kritik.

Fakta

I höstbudgeten aviserade regeringen att det nya förslaget om uppgifter på individnivå i arbetsgivardeklarationen ska införas och att en proposition kommer att lämnas under 2016 och stegvis börja gälla från 1 juli 2018. Exakt hur förslaget kommer att se ut vet vi alltså inte än. Det förslag som nu finns har utarbetats av Skatteverket och skickades på remiss i våras.
Enligt förslaget ska alla arbetsgivare redovisa utbetald ersättning för arbete på individnivå i arbetsgivardeklarationen, varje månad. Idag redovisas motsvarande uppgifter som klumpsummor varje månad och per individ först i kontrolluppgiften en gång om året. Med förslaget skulle den årliga kontrolluppgiften försvinna.
Taggar
Riks Rapport
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.