För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tillväxtverket satsar på integrationsprojekt från Företagarna

Publicerad 22 sep 2016
Företagarnas projekt för att främja integration och snabba på processen för nyanlända att komma i företagande och arbete får pengar från Tillväxtverket.
Projekt för integration får pengar.

Tillväxtverket fördelar cirka 16 miljoner kronor till 22 projekt för att bättre och snabbare ta vara på nyanländas kompetens och erfarenhet av företagande. Pengarna kommer bland annat att användas till informations- och språkinsatser, nätverk och mentorskap. Bland de 22 projekt som beviljats pengar är tre från Företagarna. 

Anna Libietis

De tre projekten är baserade på Företagarnas nuvarande projekt Nyanlänt Företagande och ett förslag om snabbspår.


Det här är förstås glada besked. Det puttrar av intresse kring Nyanlänt Företagande från olika delar av landet, så vi tror på att få god spridning på konceptet, säger Anna Libietis, ansvarig för integrationsfrågor på Företagarna.

Läs om de tre projekten som får finansiering nedan:

Nyanlänt Företagande - riks

Företagarna vill ge nyanlända med erfarenhet av företagande förutsättningar att bli framgångsrika företagare även i Sverige. En tidig introduktion i svenskt företagande och i svensk affärskultur gör att processen går snabbare än vad den nu gör. NF-företagande går ut på att en eller flera nyanlända går igenom en utbildning, övar praktiskt på företagande, tilldelas en mentor och ges stöd och råd i sitt företagande.

Avsikten med Företagarnas NF-projekt är att genomföra ett antal delprojekt för att hitta rätt former och en modell som är möjlig att mångfaldiga, med viss lokal anpassning.

Snabbspår för företagare 

NFC och Företagarna vill tillsammans skapa en modell för att ta tillvara utlandsföddas idéer och erfarenheter och ge dem förutsättningar att bli framgångsrika företagare i Sverige. Syftet är att med erfarenheter från tidigare och pågående projekt bygga och testa en gemensam plattform för nyföretagande för nyanlända.

Genom samarbetet vill projektet utveckla en hållbar modell som kombinerar teoriutbildning i klassrum med information och rådgivning från företagsfrämjande aktörer. Projektet arbetar med direktkontakt och varaktiga kontinuerliga relationer med befintliga företagarnätverk på orten som bland annat kommer att erbjuda faddrar, studiebesök och andra aktiviteter.

Nyanlänt Företagande - Dalarna

Projektet kommer att utifrån pågående verksamhet, skapa en modell med insatser som följer nyanlända från etableringsfas tills de är en del av det svenska samhället. En tidig introduktion i svenskt företagande och i svensk affärskultur kommer att påskynda processen.  Det övergripande syftet med Nyanlänt Företagande är att stödja nyanlända som är, eller vill bli, företagare att starta företag i Sverige.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna