För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Budgeten 2017: Regeringen missar helt välfärdsskaparna – företagen

Publicerad 20 sep 2016
"Det är nästan obegripligt att regeringen inte förstår att det är småföretagen som är jobbmotorn i Sverige" säger Företagarnas vd Günther Mårder om regeringens höstbudget.
Företagarnas vd Günther Mårder.

Sveriges mindre och växande företag, välfärdsskaparna, saknas i regeringens budget för 2017. Regeringen höjer skatter och ökar kostnaderna för landets företag och företagare, samt har gjort det dyrare att anställa.

Detta är fel väg att gå, anser Företagarna. Företag betalar skatt, företagare betalar skatt och de anställda betalar skatt vilket lägger grunden för vår välfärd.

4 av 5 jobb skapas i småföretag med färre än 50 anställda och var tredje skattekrona i kommunerna kommer från småföretagen.

 I den här budgeten saknas det helt satsningar för att få mindre och växande företag att investera och anställa. Det är nästan obegripligt att regeringen inte förstår att det är småföretagen som är jobbmotorn i Sverige, säger Günther Mårder, vd Företagarna.

Konkreta reformer saknas

Bristen på konkreta reformer gör att regeringens politik mest blir tomt prat om strategier och samverkansprogram blåses upp som historiska satsningar, samtidigt som regeringen försämrar företagens möjligheter att investera och växa. Bland annat ställer vi oss frågande till regeringens förslag att de med enskild firma ska få nedsatt arbetsgivaravgift, det så kallade växa-stödet.

 Det är direkt olämpligt att med skatteincitament locka enskilda näringsidkare att anställa och därmed väsentligt utöka sitt privatekonomiska risktagande. Vi råder ingen med enskild firma att anställa utan att först ha ombildat företaget till ett aktiebolag, säger Günther Mårder.

Satsningar på finansiering och kompetens välkomna

Regeringen har trots det besvärliga parlamentariska läget gjort några bra saker. Framförallt arbetet med att samla och effektivisera det statliga finansieringsstödet genom Saminvest är en mycket välkommen åtgärd.

Det är också bra att regeringen vill satsa på yrkesutbildningar med ett utökat samarbete tillsammans med näringslivet. Småföretagsbarometern visar återkommande att det största tillväxthindret att växa för småföretagen är att hitta rätt kompetens. 

Läs också: 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna