För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Backa Tayyab: Ta tillvara internationell kompetens nyckelfråga för framtiden

Publicerad 4 okt 2016
Trots att svenska företag skriker efter hans kompetens ska nu programmeraren Tayyab Shabab utvisas. Galet, tycker många och allt fler sluter upp kring devisen "Backa Tayyab".
"Backa Tayyab"

Företagarna fanns på plats när frågan om kompetensbrist och arbetskraftsinvandring diskuterades på en träff arrangerad av Stockholms Handelskammare. I fokus var  Tayyab Shabab, kodaren som trots eftertraktad kompetens fått beslut om att han ska utvisas.

Skälet till att han utvisas är, skriver Breakit, att Tayyab Shababs tidigare arbetsgivare initialt inte betalade in någon pensionsförsäkring, då de inväntade hans svenska personnummer.

"Riskerar utvisning på grund av en byråkratisk teknikalitet"

Det behövs enklare och samtidigt konkurrenskraftiga regler för arbetskraftsinvandring så att Sverige kan attrahera internationell talang, inte motarbeta den. Arbetskraftsinvandring är avgörande för Stockholms och Sveriges tillväxt, var ledorden för träffen som samlade ett hundratal personer.

Gör det enklare

Patrik NilssonFöretagarna instämmer i kritiken. Kompetensbrist anges som det största tillväxthindret för de företag som är medlemmar och dagens regler gör det svårt för dem att rekrytera och behålla internationell kompetens, menar Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.

 Det måste vara enkelt för arbetsgivare och anställda att göra rätt för sig och vi måste ha ett regelverk som möjliggör tillvaratagandet av internationell kompetens. Det är av stor vikt för de enskilda företagens möjlighet att växa, men också för Sveriges framtida välstånd och konkurrenskraft på den globala marknaden, säger Patrik Nilsson.

 Och, inte minst, för enskilda individer som Tayyab, som nu riskerar utvisning på grund av en byråkratisk teknikalitet.

Fler nyheter från Företagarna